Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Feketebors EGÉSZ, visszazárható PET dobozban
Feketebors EGÉSZ, visszazárható PET dobozban 250 g
2 276 Ft

Feketebors EGÉSZ, visszazárható PET dobozban 250 g

Feketebors EGÉSZ, visszazárható PET dobozban
Feketebors EGÉSZ, visszazárható PET dobozban
A fekete bors (Piper nigrum) Szingapúr, és Malabár vidékén őshonos, ma már egész Ázsiában, és Amerikában termesztett cserje.  Az egyik legismertebb és legkeresettebb fűszer. Már a római császárság óta az európai konyha jellemző fűszere, még akkor is, ha egy időben csak a jómódúak asztalára kerülhetett belőle ez az ízletes, csípős őrlemény.

A feltünett képek illusztrációk, a valódi termék ettől bizonyos esetekben eltérhet.

Várható kiszállítás
2024.04.02
Gyártó
Mix Fűszerek
Raktáron
2 276 Ft
Egységár: 9 104 Ft/kg
A vásárlás után járó pontok: 23 Ft
Mennyiségi kedvezmény:
3+  db
-5 %
2 162 Ft/db
5+  db
-7 %
2 117 Ft/db
Részletek
A fekete bors, feketebors (Piper nigrum) Szingapúr, és Malabár vidékén őshonos, ma már egész Ázsiában, és Amerikában termesztett cserje.  Az egyik legismertebb és legkeresettebb fűszer. Már a római császárság óta az európai konyha jellemző fűszere, még akkor is, ha egy időben csak a jómódúak asztalára kerülhetett belőle ez az ízletes, csípős őrlemény. Ezek a cserje kifejlődött, de még éretlen állapotban szüretelt szemei, melyeket hosszan, napon szárítanak ki. Így nyerik el sötét vagy fekete színüket. A fűszerpaprika után a magyar konyha legnagyobb mennyiségben használt fűszere.  Illó olajokat, piperint, pirolint, karicint, zsírolajat, keményítőt, szénhidrátot, és enzimeket, valamint gyantát is tartalmaz.  Egészben, frissen durvára törve, vagy őrölve használjuk.
 
Ára ma már mérsékelt, de nem véletlen az a kifejezésünk, hogy “ borsos az ára” régebben, mint minden fűszerért csillagászati árat kellett fizetni.
 
Mindenféle ételhez használható, kivéve az édes változatokat. Így pl. levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz, húsételekhez, páclevekhez, halak ízesítéséhez is egészben, vagy őrölve is adhatjuk. Nagy jó alapízt ad pl. a borsos tokányhoz, pirított májhoz, gombapaprikáshoz, vagdalt húsfélékhez. 
Előnyös tulajdonságai:

1. ANTIOXIDÁNS ÉS ANTIBAKTERIÁLIS HATÁSA VAN

Mivel természetes antibiotikus hatású, méghozzá magas C-vitamin tartalma miatt. De olyan tápanyagok, mint a mangán, kálium, vas, rost, és a K-vitamin, szintén megtalálható benne. Fogyasztása segíti a szervezetet a fertőzésekkel szemben és megakadályozza az emésztőrendszerben lévő baktériumok szaporodását. Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a májbetegségek kialakulásának kockázatát is.

2. MEGGÁTOLJA A RÁK KIALAKULÁSÁT

Kifejezetten a bőrrák kialakulása ellen hatásos, de antioxidáns hatásának köszönhetően a szervezet teljes körű védelmét is ellátja. Persze a túlzott fogyasztás nem ajánlott, itt is igaz, mint az étkezéseknél mindenhol, hogy: csak mértékkel!

3. KÖHÖGÉS, MEGFÁZÁS, INFLUENZA ELLEN HATÉKONY

Enyhíti a köhögést és a megfázást is. Enyhíti a vérbőséget, antibakteriális hatása miatt pedig a légzőszervi megbetegedések is kezelhetők vele. Ebben az esetben a mézes, citromos tea, esetleg a fokhagyma egy kis borsot is elbír, és a hatása garantált és gyors lesz.

4. SEGÍT A FOGYÁSBAN

Méregtelenítő hatása is ismert, segíti az izzadást, és vizelethajtó hatása van, elősegítve ez által a szervezet méregtelenítését. A borshéj feloldja a zsírsejteket, gyorsítja az anyagcserét, ezért a borsos, fűszeres ételek kiváló választásnak bizonyulnak, ha meg szeretnél megszabadulni pár plusz kilótól. Ez a fűszer serkenti a gyomorsav kiválasztást is, így segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést és a puffadást, valamint a görcsöket.

5. JÓ HATÁSSAL VAN A BŐRRE

Ha ragyogó és egészséges bőrt szeretnél, akkor a bolti kencék helyett is jöhet. Elősegíti a vitiligo bőrbetegség gyógyulását, vagyis hatásos a ráncok, pigmentfoltok, de még a bőr zsírosodása ellen is. A kutatások kimutatták, hogy a bors hatóanyaga, a piperin segíti a pigment termelést. Sőt, ha pár egész szemmel dörzsölöd át a bőröd, még az elhalt hámsejteket is eltávolítja. A bors a vérkeringést is serkenti, valamint több oxigénnel és tápanyaggal látja el a bőrt.

 
Ennek a fűszernek nem csak ízesítő, hanem étvágygerjesztő hatása is ismert. Használatával azonban csínján kell bánni, mert izgató hatása miatt a májat, epét, vesét, végbelet is megtámadhatja.
 
Helyettesíteni pl. a borsikafűvel lehet, ahol az előbb említett hatások nem érvényesülnek. 
 
Számos, oldalunkon is megtalálható recept összetevője is. Ismeri, próbálta már további, kedvező ár/érték arányú fűszereinket is?
 
Származási hely: Vietnám
Adatok
típus
Egész
Vélemények
Átlagos értékelés:
5 (18 vélemény)
(18)
(0)
(0)
(0)
(0)
Még nem írt véleményt a termékről?
Véleményt írok!
Fernye Lajosné
2015.05.18
A fekete borsot évtizedek óta használom,nagyon szeretem .Vigyázni kell a mennyiséggel,bár mibe is rakjuk.
Nyilas Istvánné
2015.11.02
Elégedett vagyok a bors minőségével, a kiszereléssel. Szeretjük többféle ételhez használni természetesen mértékkel. A borsot helyettesítő borsikafűvet a család nem nagyon kedveli, hiába egészségesebb. Én is a fekete bors aromáját kedvelem jobban.
Merész Tibor
2016.03.05
Finom, kellemes aromájú fűszer, kedvező áron, praktikus a pet dobozos kiszerelés.
Csincsákné Kling Zsuzsanna
2016.04.24
Elégedett vagyok a bors minőségével, a kiszereléssel.Vigyázni kell a mennyiséggel,bár mibe is rakjuk.
Tajtiné Kiss Mária
2016.05.25
Elégedett vagyok a bors minőségével, ráadásul az ára is kedvező.
Hasonló termékek