A csokibevonat min. 35% kakaóvajat tartalmaz!
Hmm, egy kis csokoládés édesség, finom, ropogós, olajos maggal " bélelve" - mindig jól jöhet! :-) Ez egy újabb, csokizott termék, és az első fehércsokis gyártmányunk. Hogyan is jött létre?
Van néhány olyan ízpárosítás, ami lehet, hogy kicsit meglepő, de remekül kiegészíti egymást.
Ilyen pl. az étcsokis kávészem, is, és íme, szintén egy ínycsiklandó finomság, a fehércsokis mandula!
A mandulabél egyik kedvelt termékünk, sokan kedvelik, és sokat is adunk el belőle, itt a magzsolán. A cukrászatban is használják ezeket a magokat, illetve szeletelt változatukat is, az ún. gyalult mandulát is, pirítva, vagy torták díszítésére - de ebből készül a marcipán is!
Ehhez jön a fehér csokoládé kissé tejes, krémes íze - aki ezt kitalálta, igazán nagy mestere lehetett a zamatoknak. A fehér csokoládé egyáltalán nem olyan régi találmány, mint a többi. 1930-ban kezdte el forgalmazni a svájci Nestlé vállalat, de szélesebb körben csak az 1950-es évek második felétől kezdett elterjedni.
A fehér csokoládénak legalább 20%-ban kakaóvajat kell tartalmaznia, amihez 14% tejpor és 3,5% tejzsír is társul, a többi pedig cukor, ízesítő. Hiányzik belőle a kakaómassza, és ezért sokan nem is tekintik csokoládénak. Normál hőmérsékleten a kakaóvajnak köszönhetően ugyanúgy viselkedik, mint a kakaómasszával készült rokonai, de könnyebben olvad és sokkal édesebb. Nem rendelkezik ugyan a massza előnyös tulajdonságaival, a hozzáadott tejes összetevők viszont kissé növelik kalciumtartalmát. No de ki majszol csokoládét egészségi alapon? Azért nassolunk belőle, mert finom!
A kereskedelmi forgalomban kapható fehér csokoládék között persze csakúgy, mint az ét- és tejcsokoládék esetében, jókora különbségek mutatkoznak. Van, amelyik önmagában szinte jellegtelen, csupán édes íze dominál, nehézkes az olvasztása. Vannak azonban kifejezetten jó minőségű márkák, célszerű ezeket előnyben részesíteni. A fehér csokoládékat számos esetben - élvezeti értékük növelésére - eleve ízesítik. Akár táblás formában, akár bonbonként gyakoriak csonthéjasokkal, szárított gyümölcsökkel, alkohollal vagy fűszerekkel kombinált vagy épp töltött típusai. Kissé merésznek tűnik első pillantásra, de egy kevés bazsalikom pl. valóságos csodát tesz a fehér csokoládéval! A bazsalikomos fehér csokoládéfagylalt pedig maga a gyönyörűség.
A bevonat alatti mandula azonban blansírozott kivitelű - azaz, a belső héját is lehántották, a csokiba mártás előtt. A bevonat tejport is tartalmaz, így az erre érzékenyek (laktóz!), fokozottan figyeljenek erre! Szintén allergén lehet a mandula is!
Kóstolja meg Ön is ezt a különlegességet.