A terijaki már a neve is japánosan hangzik, nem? :-) Ez egy igazi pác, akár olyanoknak is "belépő" , akik idegenkednek a japán konyhától ("utálom a sushi-tr, ez is biztosan olyan"), mivel íze teljesen harmonikusan illeszkedik az európai ízvilághoz, ízléshez.
Japánban hagyományosan a húst a főzés során többször is belemártják a szószba vagy átkenik vele.
Maga a szó roston sütést jelent,
és az étel különlegessége, hogy ha autentikus teriyaki csirkét szeretnénk készíteni, akkor nagy bajban leszünk, mert ahány ház, annyi szokás, vagyis nagyon sokféle receptet fogunk találni. Ami biztos, hogy egy speciális pácról van szó, amelyben van sake [szake], mirin és szójaszósz, nagyjából, vagy pontosan ugyanakkora arányban. Ezt lehet megspékelni cukorral, kukoricakeményítővel vagy éppen friss, vagy őrölt gyömbérrel. Van, aki vizet is tesz hozzá.
Hát, ki hogy szereti, próbálkozzon mindenki a leginkább kedvérevaló teriyaki szósz kikísérletezésével. Nem csak szárnyasra használható, sőt. Japánban eredetileg halszószként volt ismert, de ma már marhából készült húsgolyókon is ott van. Vegetáriánusok padlizsánra, vagy más sült, párolt zöldségre is tehetik.
Abszolút magánvéleményem, és a világért sem szeretném leszólni a csirkének e nemes testrészét, de a mell elkészítését nagyon el lehet szúrni. Borzasztóan hajlamos a kiszáradásra, az egész csirke sütésénél is a mell a legzűrösebb rész.
Ezért inkább a filézett csirkecombot javaslom, kedves hentesek készséggel kifilézik a csontos combot, csak arra kérjük meg őket, hogy a bőrét hagyják rajta. Ettől még roppanósabb, omlósabb, a teriyaki szósszal pedig sokkal szaftosabb lesz.
Én gyakran készítem, sokféle receptet ismerek, most a kedvencemet osztom meg, azzal a megjegyzéssel, hogy minél tovább pácoljuk a sütés előtt, annál jobb. Akár egy éjszakát is tölthet a hűtőben, csak ne felejtsük el néha megforgatni a húst. A másik tipp: csináljunk pár adaggal többet, mint amennyit meg tudunk enni, mert másnap még finomabb. Egyszerűen csodálatos. Megunhatatlan, bármilyen alkalomra, de főleg a vasárnapi unalmas rántott csirke helyett. Télen-nyáron friss salátával, rizzsel, és sok szafttal a húson. Hmmmmmmm....
Teriyaki - titkos tipp:
Pácoláshoz adok egy tuti tanácsot: Az íz így is szuper, de ha még frissen tisztított gyömbért és a szójaszószt is vegyítünk hozzá, abszolút hozza az ázsiai ízvilágot a barna cukortól pedig szép karamelles lesz a hús! A pácban hideg helyen minimum egy órát, de még jobb, ha egy éjszakát is pihen a hús, avagy a szójakockák, és máris süthető, roston, grillen egyaránt.
Nézd meg további, ázsiai konyhában felhasználható termékeinket is!
Származási hely: Kína
Összetevők: vszójaszósz (30%), víz, szójabab, búza, étkezési só, cukor,módosított keményítő, ecetsav
Tápanyag tartalom 100 g termékben:
tápanyagtartalom 100ml termékben:
energia:595 kJ, 141 kcal
zsír: 0 g
szénhidrát: 33 g
ebből cukor: 30 g
fehérje: 2 g
só: 10,5 g
Kollagén peptidek vélemények GAL marhakollagén
Allergének: szójabab, búza