Aszalt sárgabarack, Prunus armeniaca, az őszibarackhoz, a szilvához és a cseresznyéhez hasonlóan a legkedveltebb csonthéjas gyümölcsök közé tartozik. Feltehetően Kína északi részéről származik.
A sárgabarack származása, elterjedtsége:
Vadon termő fajtái egész Ázsiában megtalálhatóak. Őshazájában időszámításunk előtt 4000-ben is termesztették, innen került Közép- és Elő-Ázsián keresztül Európába, ahol sokáig egyfajta őszibaracknak vélték a narancssárga színű gyümölcsöt, csak a XIV. század óta tartják számon önálló fajként.
Leginkább a földközi-tengeri országok időjárását kedveli, északabbra a terméshányad megszenvedi a kései fagyokat, mivel korán virágzik. Így - nem meglepő módon - legfontosabb termelő ország Törökország, de Franciaország déli részén, hazánkban, és őshazájában, Közép-Ázsiában és Dél-Amerikában is jelentős termőterületei vannak. Magyarországon a XX. sz. elején voltak a legnagyobb termőterületei. Ennek egyik oka, hogy a fa gyökerei azt kedvelik, ha gyökereik alsó része érintkezik a talajvízzel, innen biztosított az állandó vízellátás a növény számára. Az időszak folyamszabályozásai, a holtágak lecsapolásai nagyban befolyásolták a talajvizek szintjét. Ezek csökkenésével a sárgabarackfák terméshányada is csökkent. Így veszett ki az 1900-as évek második felétől a gyümölcsfák nagyobb rész a Duna-Tisza közéről, és így veszett el a "hírős" kecskeméti kajszibarack legendája is.
A sárgabarack jellemzői
Terméshúsa a fehéres színtől egészen a sötét, mély narancsszínig terjed, jellemzően 4-8 cm-re nő. Az illatos aromás kajszi igen finom frissen fogyasztva, de desszertekbe, süteményekben is kitűnő, egyedi ízű lekvár is főzhető belőle, de nem hagyhatom említés nélkül a nemzetközileg is ismert kecskeméti fütyülős barackpálinkát! :-)
Az aszalt sárgabarack nem csak finom, egészséges is:
Maga a natúr aszalt gyümölcs húsa rendkívül értékes, mivel megtartja eredeti vitamin- és tápanyagtartalmát, tehát ezek nem bomlanak le, mint pl. a főzés során, ha lekvárt készítünk belőle. Élettani hatásai is figyelemreméltóak: Az aszalt sárgabarack savtartalma csekély, de annál több ásványi- és ballasztanyagot átlagon felüli mennyiségű káliumot, B- vitamint, és folsavat tartalmaz, kedvező összetételben. Különösen nagy mennyiségben található benne olyan növényi festékanyagot (karotint). Fogyasztása megerősítheti az immunrendszert, fokozhatja a koncentrálóképességet, óvja a tüdő nyálkahártyáit és enyhítheti az asztmás panaszokat.
Nők számára kifejezetten ajánlott ez az aszalvány. Miért? Rendkívül magas vastartalma miatt! Sőt, ragaszkodjon hozzá minden nő! Ez a barack ugyanis első rangú vasforrás, szervezetünk pedig menstruáció idején jócskán veszít vastartalmából, pedig ez a mikroelem segíti az oxigén szállítását és raktározását, felhasználását. Nem mellesleg pedig gyönyörű és erős hajatok, szempillátok, bőrötök és körmötök lesz tőle! Persze ezen kívül is számos érv szól amellett, hogy néha a kosaratokba rakjatok egy-egy zacskónyi aszalt barackot. Ehhez kapcsolódva, itt a legendás sárgabarackmag is, ami nem csak a beteg legyengült szervezet regenerálódását segítheti elő, de általánosan jó hatással van az emberi természetes belső védekezőrendszer állapotára is.
- fontos káliumforrás, ami segíti a gyors sebgyógyulást és az izmokat is erősíti
- fedezi egy felnőtt A-vitamin-szükségletét
- antioxidáns-tartalma miatt lassítja az öregedési folyamatokat
- erősíti a szívet
- segít a rákmegelőzésben
- csökkenti a magas vérnyomást
- kéntartalma miatt erősíti a körmöket, segíti a hajnövekedést és táplálja a bőrt
- méregtelenít
Ismeri, látta már többi, ínycsiklandozóan finom aszalt gyümölcseinket?
Tápanyag- és energiatartalom 100 g (tájékoztató adat):
Energia:1012/241 KJ/kcal
Fehérje:3,4 g
Zsír:0,5 g
Szénhidrát:63 g
Rost:7,3 g
Származási hely: Törökország
Összetevők: aszalt sárgabarack, antioxidáns: kén-dioxid
FIGYELEM!
Fogyasztása nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet.
A leírásban szereplő kedvező hatás eléréséhez szükséges élelmiszer-mennyisége kb. 200 g/nap
Cukorbetegségben szenvedők vegyék figyelembe a termék magasabb szénhidrát értékét.
Néhány valódi vásárlói vélemény:
"Nagyon finom, gyors tízórai-édesség egyben. Jobb, mint néhány kocka csoki. :)"
"Nagyon ízletes, jó minőségű termék. Süteményekbe és nassolni is kiváló."
"Nagyon finom pont a megfelelő állagú.A család kedvence."
"Nagyon ízletes, jó minőségű termék, kiváló ár-érték arány."
"Nagyon jó minőség, soha nem csalódtam a MAGZSOLA termékeiben. Csak ajanlani tudom."
" Csirkemellet töltöttem meg vele, nagyon ízletes, finom lett az elkészített étel."
"Finom, viszonylag puha, egészséges nassolnivaló. Jó minőségű."