Török mogyoró, törökmogyoró, blansírozott, héj nélküli. Önmagában is finom csemege.
Mi az a blansírozott mogyoró? A blansírozott mogyorót úgy készítik, hogy a belső, vékony, haártyaszerű héjas mogyorót forrásban lévő vízbe dobják néhány percig, hogy eltávolítsák ez a vékonyabb héjat. A héj eltávolítására után a török mogyoró finom íze lesz, de szárazabb is. Íg, az ezzel készült sütikben valamivel több zsíradékot, vajat érdemes haszálni.
A blansírozott török mogyoró otthon is elkészíthető:
Hogyan lehet gyorsan blansírozni a mogyorót? Egy mély serpenyőben felforraljuk a vizet, és lassan hozzáadunk 2 kanál a szódabikarbónát. Ezután adjuk hozzá a mogyorót a vízhez, és forraljuk körülbelül 5 percig.
Vegyük ki a mogyorót a serpenyőből egy lyukas kanál segítségével, hogy a felesleges vizet lecsöpögtessük, és azonnal tegyük egy tál hideg vízbe amiben jégkockák vannak. Íg szinte sokkolódik, igen gyorsan lehül, és könnyen lejön a héj róla.
Milyen előnye van a blansírozásnak?
A mandula, a földimogyoró és a mogyoró héja keserű ízű. Ha süteménybe, tortába szeretnéd felhasználni, és nem szeretnéd, hogy az édesség végül keserű ízű legyen, akkor szükséges ez a folyamat. A keserűséget a dió blansírozásával szüntetheti meg.
További, egészséges magvak, akár nagyobb kiszerelésekben is
Törökmogyoró - nemcsak sütikbe. Előnyök:
Az E-vitamin egyik leggazdagabb forrása, a mogyoró az egyik legegészségesebb dió, enyhén édes és ropogós ízű.
A törökmogyoró blansírozva, vagy anélkül is, gazdag tápanyagforrás, mivel telítetlen zsírsavakat, fehérjét , rostokat és fitokemikáliákat tartalmaz.
Mikrotápanyagokat is tartalmaznak, például kalciumot, magnéziumot, káliumot és szelént, valamint polifenolokat és B-komplex vitaminokat. 100 g mogyoró tápértékét az alábbiakban közöljük.
Kalória: 628 kcal
Összes zsír: 61g
Összes szénhidrát: 17g
- Élelmi rost: 9,7g
- Cukor: 4,3 g
Fehérje: 50g
vas: 4,7 mg
Kalcium: 114 mg
Kálium: 680 mg
Magnézium: 163 mg
Mangán: 6,175 mg
Foszfor: 290 mg
Szelén: 2,4 mg
Cink: 2,45 mg
Béta-karotin: 11,00 mcg
B1-vitamin: 0,643 mg
B2-vitamin: 0,113 mg
B6-vitamin: 0,563 mg
C-vitamin: 6,3 mg
E-vitamin: 15,03 mg
K-vitamin: 14,2 mcg
A törökmogyoróban található rostok és polifenolok probiotikumként is működnek, amelyek serkentik az emésztést. Ezért a mogyoró a fogyásban is hatékony.