Főleg pékségek használják nagyobb mennyiségben, termékeik díszítésére, de egy nagyon értékes alapanyagról van itt szó:
Kalcium, magnézium, vas, foszfor - mindezek a mozgásszervek, csontok állapotát javíthatják, stabilizálhatják.
A benne megtalálható hasznos tápanyagok csökkenhetik a gyulladásokat, támogatják a légzőszervek egészségét és megóvhatnak a vastagbélrák és a csontritkulás kialakulásától, segítik az emésztést.
A kínai hagyományos orvoslásban a vese és a máj egészségének megőrzésére, láz csökkentésére, valamint súlyos betegségekből való felépüléshez, az erőnlét fokozására is használják.
A fekete szezámmag kiváló magnézium és kalciumforrás. ¼ bögrényi adag 126 mg magnéziumot ( a napi ajánlott beviteli mennyiség 32%-a) és 351 mg kalciumot tartalmaz (a napi ajánlott beviteli mennyiség 35%-a). Ez kicsivel több mint egy pohár tejben található kalcium mennyisége. Fontos azonban tudni, hogy a kalcium főként a héjban található, tehát a hántolt szezámmag kevesebb kalciumot tartalmaz. A tejallergiában szenvedőknek különösen fontos biztosítaniuk a napi kalciumbevitelt alternatív forrásokból, mint például a szezámmag.
Ezek nagyon fontos ásványi anyagok, amelyek szabályozzák a vérnyomást, csökkentik a feszültség okozta és a migrénes fejfájást, (amelyeket a vérerek görcsös összehúzódásai váltanak ki), csökkenti a légúti görcsök előfordulását az asztmásoknál, elősegíti a nyugodt alvást, főleg a menopauzával küzdő nők alvásproblémái estében.
¼ bögre szezámmag 1.5 mg rezet (a napi ajánlott beviteli mennyiség 74%-a), 2.8 mg cinket (a napi ajánlott beviteli mennyiség 19%-a)tartalmaz. A szervezetnek csak kis mennyiségben van szüksége ezekre az ásványokra, amelyek viszont fontosak az ember egészsége szempontjából. A réznek gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatása van,és aktiválja azokat az enzimeket, amelyek hozzájárulnak a kollagén és az elasztin képzéséhez a szervezetben, melyek a csontok és ízületek struktúráját és rugalmasságát támogatják.
Az alacsony cinkbevitel a vérkeringés pangásához, az immunrendszer gyengüléséhez, valamint a csípő és gerinccsont sűrűségének csökkenéséhez vezethet, mely az időskorúaknál kifejezetten veszélyes lehet.
Ezen kívül szezamint és szezamolint tartalmaz. Ezek az összetevők a lignánoknak nevezett rostok csoportjába tartoznak, melyek csökkenthetik a magas koleszterinszintet.
Fitoszterolok Ezek olyan növényi összetevők, amelyek kémiai felépítésükben hasonlítanak a koleszterinhez. Az étkezési fitoszterolok bevitelével nemcsak a vér koleszterinszintje csökkenthető, hanem a különböző típusú rákos megbetegedések kialakulása is megelőzhető. A szezámmag tartalmazza a legtöbb fitoszterolt az olajos magvak közül (400 és 413 mg közötti mennyiség 100 g szezámmagban).
Forrás:
EZ A TERMÉK GENETIKAILAG MÓDOSÍTOTT ANYAGOKAT NEM TARTALMAZ!!!
A termék glutént, csonthéjas magvakat (úgy, mint mandula, törökmogyoró, dió, kesudió), kén-dioxidot és a szulfitokat (legfeljebb 10 mg / kg vagy 10 mg / L SO2 -ban kifejezett) felhasználó üzemben készült. Az allergének feldolgozása nem a gyárban történt, ezek tárolása és használata külön raktérben valósult meg.
Tápanyagtartalom 100 g termékben:
Energia: 607 kcal / 2510 kJ
Zsír: 51 g, amelyből telített zsírsavak 7,9 g
Szénhidrát: 10 g ebből cukor 0,2 g
Rost: 7,9 g
Fehérje: 21,1 g
A termék megfelel a vegyi szennyezettséget szabályozó alább felsorolt rendeletek előírásainak:
? A Bizottság 1881/2006/EK rendelete (2006. december 19.) az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról,
? 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről.
Mikrobiológiai jellemzők:
Összcsíraszám < 1 x 10? jtk/kg
Salmonella nincs jelen 25 g-ban
E.Coli nincs jelen 1 g-ban
Élesztő és gomba < 103 (cfu/g)
Összcsíraszám < 1 x 106 (cfu/g)
Származási hely: Lengyelország
Ismeri, próbálta már jó minőségű, Indiából származó szezámmagunkat?