Blansirozott mandula egész (Prunus amygdalus dulcis) Ez egy pucolt, héjától megfosztott mandula. Alapvetőena cukrászat használja nagyobb mennyiségben, de önmagában is fogyasztható. A blansírozás a héj rész könnyű eltávolítása miatt is hasznos.,Otthon is elkészíthető egyébként, nem nagy kaland az egész, és kész is ahófehér héj nélküli mandula! :
-
A magokat leöblítjük.
-
Egy lábasban vizet forralunk.
-
Ha forr a víz, beledobjuk a mandulákat.
-
Újraforrástól számítva max. 5 percig főzzük és leszűrjük.
-
Rövid időre jeges vízbe tesszük, azaz, visszahűtjük kissé.
-
A magokat ezután kinyomjuk a felpuhult héjból.
-
Leöblítjük, készen is vagyunk.
A marcipán, vajon mi?
Ezek a magok adják a marcipán alapanyagát, melyet a cukrászüzemek legnagyobb mennyiségben használnak fel, bár, akinek gyermekei vannak, otthon ő is ipari mennyiségeket készíthet az ünnepek alkalmával. Maga mag fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a “rossz” koleszterin szintjét.
A mandula nem tartalmaz sikért, tehát gluténmentes is. Értékes összetevői között B-vitamin komplexum (tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, B6-vitamin), említendő, de nagy mennyiségben folsav is van benne. Ezek az enzimek hatóerőként működnek a sejtekben zajló anyagcsere folyamatokban. Kiváló ásványi anyagforrás, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket tartalmaz. Mindössze napi egy marék mandula biztosítja az ásványi anyag-, vitamin- és fehérjeszükségletet. Fontos b6 és E vitamin forrás. Egyszeresen teli?tetlen zsi?rsavai e?s nagy mennyise?gu? antioxida?nsaival a szi?v ege?szse?ge?nek mego?rze?se?hez ja?rulnak hozza?. Segi?t a fogszuvasoda?s, csontto?re?sek e?s a csontritkula?s kialakula?sa?nak megelo?ze?se?ben is.
Fogyasztható nyersen, sósan vagy akár édesítve is. Az édes mandulatej rendkívül népszerű ital Indiában és Dél-Ázsiában.Dióval keverve, a curry-s rizs közkedvelt alapanyaga a Távol-Keleten. Pehelyként, desszertekre, fagylaltokra szórva igen mutatós.Gyakran keverik édességek, sütemények, kekszek, torták masszájába. A mandulavaj alapanyaga, amit a friss mandulára érzékenyek is fogyaszthatnak. Tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.
Allergén információ: termék dióféléket feldolgozó üzemben készült
Összetevők:100% héj nélküli mandula
Származási hely: USA, Spanyolország
Tápanyag tartalom 100 g termékben:
Energia: 2743 KJ/ 656 kcal
Fehérje: 14,32 g
Zsír: 66,43 g, ebből telített zsírsavak: 15,13 g
Szénhidrát: 12,27 g
-cukor: 2,33 g
Rost: 7,7 g
Só: 0,008 g
ásványi anyagai:
Ca: 160 mg
Fe: 2,43 mg
Mg: 376 mg
P: 725 mg
Na: 3 mg
K: 659 mg
C-vitamin: 0,7 mg
B1-vitamin: 0,617 mg
B2-vitamin: 0,035 mg
B3-vitamin: 0,295 mg
magzsola.hu - minden jog fenntartva!