Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

Az aszalt sárgabarack szénhidráttartalma

2018-04-13 09:40:02 Cimkék: életmód | aszalt szilva | emésztés | vegán

Cukor, cukor, cukor. Szeretjük, és utáljuk is, egyszerre. Szeretjük, mert finom az íz, és semmivel sem összehasonlítható a vele készült sütemény, vagy torta. Karamellizál, és szerepet játszik az elkészült édesség textúrájában is. És utáljuk….mert nem tesz jót az egészségünknek. Gondolom, nem csak én élek ebben a kettősségben. A súlyfelesleggel küzdők egyik legfőbb ellenségének kikiáltott finomított répacukornak szerencsére, számos alternatívája van már. Az eritrit, és a nyírfacukor mellett például, a fruktóz, azaz, a gyümölcscukor. Ez a legédesebb monoszacharid amely a gyümölcsök és a méz természetes összetevője.

A datolya jótékony hatásai címmel, előzőleg írt bejegyzésünkben már részletesen írtunk ennek a különleges gyümölcsnek az előnyös tulajdonságairól. Sokan, akik a nyers táplálkozásra tértek át, illetve a vegán, vagy a paleo életmódot választották, szívesen, és gyakran használják, fogyasztják a datolyát, különösen, a webáruházunkban is kapható friss, tartósítószer mentes változatot is. Egyik fő előnye, hogy gyorsan csillapítja az éhségérzetet, és jóval kíméletesebben, mintha egy szelet csokit kapnánk be. A fruktóz egy lassabban felszívódó cukorféleség, alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a hagyományos cukornak, és a gyümölcsben lévő egyéb, hasznos tápanyagok, hatóanyagok (vitaminok, és ásványi elemek) felszívódását is elősegíti. 

Teljesen hasonló módon “működik” az aszalt sárgabarack is. Ennek a finom aszalványnak is viszonylag magas a szénhidrát tartalma, mivel az aszalás folyamatában elveszíti súlyának jelentős részét alkotó víz nagyobbik részét. Mivel a gyümölcs összetétele ezen kívül nem változik, így tulajdonképpen ez egy koncentrált, sűrített változat. Akinek figyelni kell a napi bevitt szénhidrát mennyiségre (pl. cukorbetegség, fogyókúra, speciális diéta), azoknak az aszalt sárgabarackból is csak mértékkel érdemes fogyasztani, mivel az egész évben kapható finomság bizony, gazdag szénhidrátban. A cikk címében felvetett kérdésre itt a válasz: a szénhidrát tartalom 63%! Külön érdekesség, hogy mint minden aszalt gyümölcsöt, ezt is félig éretten szedik le, hiszen a teljesen érett változatot már nem lehetne megfelelő módon eltartani. A Törökországból származó sárgabarack pedig azon a termőterületen az éghajlati sajátosságok miatt még több napfényt kap, mint a hazánkban megtermelt változat.

Természetes módon tartósított gyümölcsök 

Kínálatunkban jelenleg 32 féle gyümölcs kapható, aszalt, kandírozott, szárított, illetve liofilizált változatban. Ezek mind különböző féle tartósítási módok, amivel a frissen szedett gyümölcsök - többek között éppen a sárgabarack is - hosszú ideig megtarthatják minden előnyös tulajdonságukat. Hogy éppen ezek közül melyiket alkalmazzák, az nagyban függ a növényi termés szerkezetétől. Bizonyos gyümölcsök pl. aszalhatóak, másokat csak kandírozással ( azaz, éppen cukor, illetve cukoroldat hozzáadásával ) lehet kezelni.

Melyik gyümölcsben van a legtöbb cukor?

Erről a kérdésről is született már egy korábbi bejegyzés, ami részletesen tárgyalja ezt a kérdést. A fentiekben írtak szerint is a kandírozás még plusz cukrot jelent, de általánosan elmondható, hogy egy friss gyümölcs minél édesebb, annál magasabb a fruktóz tartalma.  Mint mindenben, itt is az egészséges egyensúly a fő szempont. Táplálkozásunk jelentős részét alkotja a növényi, ezek közül is a friss, illetve az aszalt gyümölcsök fogyasztása. Ennek mértékét, arányait mindenkinek magának kell meghatároznia, ízlésének, életmódjának, illetve szervezete állapotának megfelelően. Az édes íz egyfajta jutalom az agynak, és mindenkinek szüksége van a jutalomra, az önjutalmazásra. Módjával. Néha. Esetenként. De nem mindig, és nem mértéktelenül. A jó hír viszont az, hogy Omega 3 zsírsavak bevitelével (pl. halolaj, lenmagolaj) minimalizálja a fruktóz néha nem túl előnyös hatásait. Tipp: hogy minden mindennel összefügg, itt is érdemes figyelni, hogy az Omega 3 mellett megfelelő arányú Omega 6 zsírsav is kerüljön be szervezetünkbe, hiszen csak ezek egymással alkotott, 1:1, 1:4 aránya a megfelelő. 

EZEKET OLVASTA MÁR?

Albán és más pékségek - fizetünk, hogy betegek legyünk?

2016-09-23 12:09:09
Albán és más pékségek - fizetünk, hogy betegek legyünk?

Reggelente, ahogy munkába járok, több, különböző pékség előtt haladok el. Látom, hogy iskola, munka előtt, sokat megveszik a pékárukat, kakaót, tejet reggelire, tízóraira, esetleg ebédre. Látom, a sok fehér lisztből készült kiflit, kenyert, zsemlét a műanyag zacskókban....

lakossági bejelentés, avagy feltételezhető a rossz szándék?

2016-10-05 14:39:20
lakossági bejelentés, avagy feltételezhető a rossz szándék?

A magzsola.hu három és fél éve működik.  Alapvető célunk, hogy a vásárlóink elégedettek legyenek termékeinkkel, és nagyon hiszünk benne, hogy ez működik is. Büszkék vagyunk tudatosan gondolkodó, javarészt női vásárlói törzsközönségünkre, ráadásul, a kezdetektől hangsúlyozzuk termékeinkre vállalt, 100%-os  visszafizetési garanciánkat is.  Az ügyfélszolgálat is sarkallatos pontja értékesítésünknek, napközbeni telefonszámunk midig elérhető, és szívesen hívunk vissza bárkit, ha kérdése van, vagy elakadt valahol a rendelés során.

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.
WG