Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Az aszalt sárgabarack szénhidráttartalma

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2018.04.13 12:13
Az aszalt sárgabarack szénhidráttartalma

Az aszalt gyümölcsök közül is egyik legkedveltebb termékünk a puha, finom, egyedi ízvilágú sárgabarack.

Sokna mégis tartanak ettől a finomságtól, hizen szénhidrát tartalma számottevő. De szerencsére, ez egy kicsit árnyaltabb, mint elsőre gondolnánk.

Cukor, cukor, cukor. Szeretjük, és utáljuk is, egyszerre. Szeretjük, mert finom az íz, és semmivel sem összehasonlítható a vele készült sütemény, vagy torta. Karamellizál, és szerepet játszik az elkészült édesség textúrájában is. És utáljuk….mert nem tesz jót az egészségünknek. Gondolom, nem csak én élek ebben a kettősségben. A súlyfelesleggel küzdők egyik legfőbb ellenségének kikiáltott finomított répacukornak szerencsére, számos alternatívája van már. Az eritrit, és a nyírfacukor mellett például, a fruktóz, azaz, a gyümölcscukor. Ez a legédesebb monoszacharid amely a gyümölcsök és a méz természetes összetevője.

A datolya jótékony hatásai címmel, előzőleg írt bejegyzésünkben már részletesen írtunk ennek a különleges gyümölcsnek az előnyös tulajdonságairól. Sokan, akik a nyers táplálkozásra tértek át, illetve a vegán, vagy a paleo életmódot választották, szívesen, és gyakran használják, fogyasztják a datolyát, különösen, a webáruházunkban is kapható friss, tartósítószer mentes változatot is. Egyik fő előnye, hogy gyorsan csillapítja az éhségérzetet, és jóval kíméletesebben, mintha egy szelet csokit kapnánk be. A fruktóz egy lassabban felszívódó cukorféleség, alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a hagyományos cukornak, és a gyümölcsben lévő egyéb, hasznos tápanyagok, hatóanyagok (vitaminok, és ásványi elemek) felszívódását is elősegíti. 

Teljesen hasonló módon “működik” az aszalt sárgabarack is. Ennek a finom aszalványnak is viszonylag magas a szénhidrát tartalma, mivel az aszalás folyamatában elveszíti súlyának jelentős részét alkotó víz nagyobbik részét. Mivel a gyümölcs összetétele ezen kívül nem változik, így tulajdonképpen ez egy koncentrált, sűrített változat. Akinek figyelni kell a napi bevitt szénhidrát mennyiségre (pl. cukorbetegség, fogyókúra, speciális diéta), azoknak az aszalt sárgabarackból is csak mértékkel érdemes fogyasztani, mivel az egész évben kapható finomság bizony, gazdag szénhidrátban. A cikk címében felvetett kérdésre itt a válasz: a szénhidrát tartalom 63%! Külön érdekesség, hogy mint minden aszalt gyümölcsöt, ezt is félig éretten szedik le, hiszen a teljesen érett változatot már nem lehetne megfelelő módon eltartani. A Törökországból származó sárgabarack pedig azon a termőterületen az éghajlati sajátosságok miatt még több napfényt kap, mint a hazánkban megtermelt változat.

Természetes módon tartósított gyümölcsök 

Kínálatunkban jelenleg 32 féle gyümölcs kapható, aszalt, kandírozott, szárított, illetve liofilizált változatban. Ezek mind különböző féle tartósítási módok, amivel a frissen szedett gyümölcsök - többek között éppen a sárgabarack is - hosszú ideig megtarthatják minden előnyös tulajdonságukat. Hogy éppen ezek közül melyiket alkalmazzák, az nagyban függ a növényi termés szerkezetétől. Bizonyos gyümölcsök pl. aszalhatóak, másokat csak kandírozással ( azaz, éppen cukor, illetve cukoroldat hozzáadásával ) lehet kezelni.

Melyik gyümölcsben van a legtöbb cukor?

Erről a kérdésről is született már egy korábbi bejegyzés, ami részletesen tárgyalja ezt a kérdést. A fentiekben írtak szerint is a kandírozás még plusz cukrot jelent, de általánosan elmondható, hogy egy friss gyümölcs minél édesebb, annál magasabb a fruktóz tartalma.  Mint mindenben, itt is az egészséges egyensúly a fő szempont. Táplálkozásunk jelentős részét alkotja a növényi, ezek közül is a friss, illetve az aszalt gyümölcsök fogyasztása. Ennek mértékét, arányait mindenkinek magának kell meghatároznia, ízlésének, életmódjának, illetve szervezete állapotának megfelelően. Az édes íz egyfajta jutalom az agynak, és mindenkinek szüksége van a jutalomra, az önjutalmazásra. Módjával. Néha. Esetenként. De nem mindig, és nem mértéktelenül. A jó hír viszont az, hogy Omega 3 zsírsavak bevitelével (pl. halolaj, lenmagolaj) minimalizálja a fruktóz néha nem túl előnyös hatásait. Tipp: hogy minden mindennel összefügg, itt is érdemes figyelni, hogy az Omega 3 mellett megfelelő arányú Omega 6 zsírsav is kerüljön be szervezetünkbe, hiszen csak ezek egymással alkotott, 1:1, 1:4 aránya a megfelelő.