Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

Az aszalt sárgabarack szénhidráttartalma

2018-04-13 09:40:02 Cimkék: életmód | aszalt szilva | emésztés | vegán

Cukor, cukor, cukor. Szeretjük, és utáljuk is, egyszerre. Szeretjük, mert finom az íz, és semmivel sem összehasonlítható a vele készült sütemény, vagy torta. Karamellizál, és szerepet játszik az elkészült édesség textúrájában is. És utáljuk….mert nem tesz jót az egészségünknek. Gondolom, nem csak én élek ebben a kettősségben. A súlyfelesleggel küzdők egyik legfőbb ellenségének kikiáltott finomított répacukornak szerencsére, számos alternatívája van már. Az eritrit, és a nyírfacukor mellett például, a fruktóz, azaz, a gyümölcscukor. Ez a legédesebb monoszacharid amely a gyümölcsök és a méz természetes összetevője.

A datolya jótékony hatásai címmel, előzőleg írt bejegyzésünkben már részletesen írtunk ennek a különleges gyümölcsnek az előnyös tulajdonságairól. Sokan, akik a nyers táplálkozásra tértek át, illetve a vegán, vagy a paleo életmódot választották, szívesen, és gyakran használják, fogyasztják a datolyát, különösen, a webáruházunkban is kapható friss, tartósítószer mentes változatot is. Egyik fő előnye, hogy gyorsan csillapítja az éhségérzetet, és jóval kíméletesebben, mintha egy szelet csokit kapnánk be. A fruktóz egy lassabban felszívódó cukorféleség, alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a hagyományos cukornak, és a gyümölcsben lévő egyéb, hasznos tápanyagok, hatóanyagok (vitaminok, és ásványi elemek) felszívódását is elősegíti. 

Teljesen hasonló módon “működik” az aszalt sárgabarack is. Ennek a finom aszalványnak is viszonylag magas a szénhidrát tartalma, mivel az aszalás folyamatában elveszíti súlyának jelentős részét alkotó víz nagyobbik részét. Mivel a gyümölcs összetétele ezen kívül nem változik, így tulajdonképpen ez egy koncentrált, sűrített változat. Akinek figyelni kell a napi bevitt szénhidrát mennyiségre (pl. cukorbetegség, fogyókúra, speciális diéta), azoknak az aszalt sárgabarackból is csak mértékkel érdemes fogyasztani, mivel az egész évben kapható finomság bizony, gazdag szénhidrátban. A cikk címében felvetett kérdésre itt a válasz: a szénhidrát tartalom 63%! Külön érdekesség, hogy mint minden aszalt gyümölcsöt, ezt is félig éretten szedik le, hiszen a teljesen érett változatot már nem lehetne megfelelő módon eltartani. A Törökországból származó sárgabarack pedig azon a termőterületen az éghajlati sajátosságok miatt még több napfényt kap, mint a hazánkban megtermelt változat.

Természetes módon tartósított gyümölcsök 

Kínálatunkban jelenleg 32 féle gyümölcs kapható, aszalt, kandírozott, szárított, illetve liofilizált változatban. Ezek mind különböző féle tartósítási módok, amivel a frissen szedett gyümölcsök - többek között éppen a sárgabarack is - hosszú ideig megtarthatják minden előnyös tulajdonságukat. Hogy éppen ezek közül melyiket alkalmazzák, az nagyban függ a növényi termés szerkezetétől. Bizonyos gyümölcsök pl. aszalhatóak, másokat csak kandírozással ( azaz, éppen cukor, illetve cukoroldat hozzáadásával ) lehet kezelni.

Melyik gyümölcsben van a legtöbb cukor?

Erről a kérdésről is született már egy korábbi bejegyzés, ami részletesen tárgyalja ezt a kérdést. A fentiekben írtak szerint is a kandírozás még plusz cukrot jelent, de általánosan elmondható, hogy egy friss gyümölcs minél édesebb, annál magasabb a fruktóz tartalma.  Mint mindenben, itt is az egészséges egyensúly a fő szempont. Táplálkozásunk jelentős részét alkotja a növényi, ezek közül is a friss, illetve az aszalt gyümölcsök fogyasztása. Ennek mértékét, arányait mindenkinek magának kell meghatároznia, ízlésének, életmódjának, illetve szervezete állapotának megfelelően. Az édes íz egyfajta jutalom az agynak, és mindenkinek szüksége van a jutalomra, az önjutalmazásra. Módjával. Néha. Esetenként. De nem mindig, és nem mértéktelenül. A jó hír viszont az, hogy Omega 3 zsírsavak bevitelével (pl. halolaj, lenmagolaj) minimalizálja a fruktóz néha nem túl előnyös hatásait. Tipp: hogy minden mindennel összefügg, itt is érdemes figyelni, hogy az Omega 3 mellett megfelelő arányú Omega 6 zsírsav is kerüljön be szervezetünkbe, hiszen csak ezek egymással alkotott, 1:1, 1:4 aránya a megfelelő. 

EZEKET OLVASTA MÁR?

2014 - új termékek januárban

2014-01-14 08:34:37
2014 - új termékek januárban

Engedd meg, hogy egy kis visszatekintéssel kezdjem! A magzsola.hu 2012. április 5-én indult útjára. Sokan gondolják azt, hogy egy webáruház indítása roppant egyszerű. A szomszéd fia ingyen csinál egy weboldalt, és máris dől a pénz... Ez akár igaz is lehet, abban az esetben, ha van egy olyan termék, vagy szolgáltatás, amire mindenkinek nagy szüksége van, és még ez senkinek sem jutott eszébe, csak az előbbi példában említett, új oldalt indító vállalkozásnak. Erre vajmi kevés az esély, bár ezt a Grál kincset mi is keressük. :-)

Apró ajándék a csomagban - csak úgy

2016-11-08 09:47:00
Apró ajándék a csomagban - csak úgy

Időszakonként kisebb ajándékokat is beleteszünk megrendelőink csomagjába. Ez nem rendszeres, és nem is kap mindenki, ezért aztán nem is hirdetjük meg kampányszerűen, így nagyszerűen működik a meglepetés elve is! :-)

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.
WG