Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Öt módszer az anyagcsere felgyorsítására

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2019.02.10 09:12
Öt módszer az anyagcsere felgyorsítására

De jó lenne, ha csak rágondolnék, hogy ma gyorsabbra kapcsolnám az ételek feldolgozási sebességét szervezetemben, és jó nagyot ennék - büntetlenül. Sajnos, az anyagcsere sebeesége nem működik gondolati úton.

Anyagcserénk normális működése sejtjeidet ellátja mindennel, amire szüksége van, a szükségteleneket pedig eltávolítja testedből. Ráadásul, jó hatással van súlyodra, segít leépíteni a felesleget - ez azonban nem megy varázsütésre (sajnos). Előző bejegyzésemben éppen a táplálékokról és ezek feldolgozásáról írtam, az életkor figyelembevételével.

Lassú, vagy gyors anyagcsere - mi az a metabolizmus?

Az ételeket melyek bekerülnek szervezetedbe, alaposan fel kell dolgozni, meg kell emészteni, és el kell különíteni a felhasználhatót a felhasználhatatlantól, a salakanyagoktól. A hasznos anyagoknak el kell jutniuk minden egyes sejtedbe, míg a szükségtelen anyagoknak a lehető leggyorsabban el kell távozniuk.

Ezt a folyamatokat röviden anyagcserének vagy metabolizmusnak nevezzük. Ez miatt nem csak táplálkozásod, emésztésed ritmusa szabályozott, hanem el is vagy látva a megfelelő energiával (hő), és fel tudnak épülni, megfelelően hasznosulnak  a testedet alkotó anyagok (növekedés, gyarapodás, regenerálódás, bár ezekben a pajzsmirigy, hormonrendszered is szerepet kap), és képes vagy a testfunkciók megtartására.

Néhány embernek nagyon gyors, hatékony anyagcseréje van. Náluk az jelent problémát, hogy nem képesek felszedni egyetlen grammot sem, akkor sem,  amikor arra nagy szükség lenne.

Mások anyagcseréje olyannyira nehézkesen, lassan működik, hogy gyorsan meghíznak, és minden fogyási kísérletük hiábavaló próbálkozásnak tűnik. Vannak, akik arra vágynak, hogy anyagcseréjük gondosabban dolgozzon, mások annak örülnének, ha kicsit gyorsabban működne.

Íme, öt módszer, melyek segítenek felpörgetni, hatékonyabbá tenni anyagcserédet:

1. Legolcsóbb és leghatékonyabb: a víz

A napi szükséges víz mennyisége nagyban függ táplálkozási szokásaidtól és életmódodtól. Minél több kedvezőtlen élelmiszert és italt fogyasztasz, annál nagyobb szüksége lesz szervezetednek a méregtelenítésre, és annál több tiszta vizet kell innod.

Ha például elhatározod (és be is tartod), hogy a jövőben csak és kizárólag vizet iszol, és semmilyen egyéb eredetű italt - mint amilyen a cukros limonádé, szénsavas üdítők, fekete kávé, ivólevek (ezek nagy része is finomított cukor), fekete tea, alkohol stb. - nem, és még ez mellett sok magas víztartalmú salátát és turmixot fogyasztasz, akkor napi két liter tiszta víz már nagyszerű eredményeket hozhat, viszonylag rövid idő alatt. 

(A turmixot, vagy smoothie-t könnyen elkészítheti gyümölcsökből és zöldségekből, melyeket vízzel és némi apróra vágott mandulával, mogyoróval vagy dióval, chia magokkal vagy egyéb magvakkal turmixolhatsz össze.)

Manapság sokan fogyasztanak sok húst, kolbászt, édességeket, erősen fűszerezett készételeket, finomított búzalisztből készült tésztaféléket és pékárut, (persze, nem Te! :-)) nekik is ajánlott (lenne) sokkal több vizet inni, hogy az anyagcseréjük valóban jobban működhessen.

Mi lehet ennek az akadálya? Elsősorban megszokásaid, vagy kitartásod hiánya, hiszen ilyenkor valóban többet kell a mellékhelyiséget látogatni. Ha sokat utazol, autózol, ez is akadályozhat a plusz vízivásban, szerencsére, nagyon ritka, hogy minden nap autóban ülsz.

Egyes betegségek esetében a túlzásba vitt folyadékbevitel káros is lehet, például veseelégtelenség, szívelégtelenség mellett, ezért ilyen estekben kérd ki háziorvosod véleményét! Egyéb esetekben kb. napi 2,5-3 l folyadékot fogyassz.

gyors anyagcsere, anyagcsere felgyorsítása, metabolizmus - magzsola.hu

2. Még egy ingyenes, de megerőltető dolog: a mozgás.

Egy kis matek: Aránylag egyszerűen serkenthető az anyagcsere, ha meg tudod állni, hogy kevesebb kalóriát fogyassz, mint amennyit éppen szeretnél (hű, de nehéz ez a mindennapi életben!). A test - ha állandóan égetnie kell a kalóriákat - a rendelkezésre álló táplálékot jobban hasznosítja majd. Ezért legyél minden nap aktív! 

Ez meglehetősen ostoba tippnek hangzik, ha valakinek nincs ideje nagyobb sportolásra, és ha semmi kedve sincs edzenie magát. Te is jól tudod, hogy az anyagcsere fokozásához csodás lenne rendszeresen 10 kilométert futni a parkban, vagy hetente párszor izzadni az edzőteremben. Azonban ez a tudás senkinek sem használ, azok közül, akiknek semmi kedve sincs az ilyesféle aktivitáshoz.

VESZÉLYES  IS  LEHET A HIRTELEN KEZDETT TESTEDZÉS Azoknak az embereknek, akik csupán egyféle mozgásformához - például a televízió távirányítójának felemeléséhez - szoktak hozzá, kellően elővigyázatosnak kell lenniük, ha aktívan edzeni kezdenek. Amerikában végzett tanulmány szerint az inaktív, mozgásszegény életmódot folytató emberek esetében a hirtelen elkezdett testi megerőltetés 30-szorosára emeli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Emellett sokkal nagyobb a sportsérülések veszélye, például ízületi szalag szakadása, izomszakadások, rándulások. Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés A legjobb módszer azoknak, akik a sporttal szembeni teljes ellenszenvük ellenére, kevés ráfordítással gigantikus mértékben fokozni akarják anyagcseréjüket, egy laza ugrándozás, vagy szökdécselés egy szobai trambulinon, esetleg guggolás, vagy rendszeres, kicsit tempósabb séta, egy 4-5 km-es, meghatározott útvonalon (én ezt csinálom).

Ezt szinte mindenki megengedheti magának, nem követel sportambíciókat, sem bármiféle gyakorlatot, egyszerűen csak szórakozni kell. Teljesen egyedül is mozoghatsz és a hatás fantasztikus: anyagcsere felturbózva! És még egy ajánlat: szauna. Kiválóan méregtelenít, némi szenvedés árán. Érdemes ez előtt is napközben nagyobb mennyiségű vizet inni, és a szaunázás közötti szünetekben csak pótolni kiizzadt folyadékot. És rá kell szánni 2-2.5 órát, ezt kapkodva, sietve nem lehet csinálni.

3. Kevesebb, minőségi étel:

Ugye,  ilyen egyszerűen hangzik - és mégis milyen nehéz betartani, elkezdeni? A metabolizmust sokkal hosszabb távon serkentheti, ha gyakrabban és kisebb adagokat eszik, és ritkábban ül neki egy kiadós főétkezésnek.

Ellentétnek hangzik, pedig igaz - sosem szabad éhezni, mert akkor azonnal rád törhet a falási kényszer….Ha a egyszerre túl sok kalóriát juttatsz a szervezetedbe, tested hajlamos azt azonnal zsír formájában tárolni. Ha azonban túl kevés kalóriát fogyasztasz, azt szervezeted éhezésként éli meg, és a szénhidrátokat fogja zsírokká alakítva tárolni.

Ezért fontos megtalálni az egyensúlyt. Ennek alapja az élelmiszerek gondos kiválasztása, érdemes ezt kitalálni, és LEÍRNI, rákészülni, és ilyeneket csomagolni otthon, amit a munkahelyre is be lehet vinni. A sok kis étkezés azonban nem jelentheti kész levesek, édességek, sós mogyoró, szendvicsek stb. fogyasztását, hanem friss és vitaminban gazdag élelmiszerekből kell állnia, mint amilyenek pl. a saláták, cukrozatlan gyümölcsök, zöldségek, quinoa (inka gabona), köles, növényi tej (pl. rizs, vagy  zab ital), magvak (tökmag, napraforgómag, mák, kesudió, szezámmag stb.) és sótlan földimogyoró.

Ezek az élelmiszerek rendkívül nagy mennyiségben szolgáltatnak vitaminokat és ásványi anyagokat szervezeted anyagcseréjének serkentéséhez, ráadásul az olajos magvak fogyasztása rendkívül jótékonyan hat gondolkodásodra, mikroelemei, mint pl. a szelén és a magnézium révén idegrendszeredre, és bár magas zsírtartalmúak, akár a fogyást, testsúly vesztését is segíthetik.

4. Természetes ballasztanyagok, növényi rostok

Az élelmiszerek előzetes tudatos kiválasztásával nagymértékben fokozhatod anyagcseréjét, mintha impulzusszerűen éppen csak befalsz valami, ami éppen a kezed ügyébe kerül,vagy kedves a szemednek.

Magas tápanyag értékű ételeket válassz! Az ilyen élelmiszerek energiatartalma, kalóriája alacsonyabb, mégis a legmegfelelőbben és a legtovább táplálják a szervezetet, és kevésbé terhelik meg (főleg, ha még glikémiás indexük is alacsonyabb), mint azok, melyek tápanyagtartalma kisebb, kalóriája viszont magasabb.

Viszont csekély tápanyagtartalmú élelmiszerek a cukros és finomliszt alapú, és a zsíros ételek,. Azok, amelyek mindemellett még oldható ballasztanyagokat is tartalmaznak, különösen jótékonyan hatnak az emésztés működésére. A ballasztanyagokban gazdag ételek jelentősen kevesebb kalóriát szolgáltatnak, mint ugyanolyan mennyiségű élelmiszer, melyben nem fordulnak elő.

Ha az ételt alaposabban megrágod, vagyis több időt szánsz az evésre, és lassabban eszel, a gyomrod telítődik, lassabban emészt, a vércukor is fokozatosan emelkedik, tovább tart a teltségérzeted, és így sokkal hatékonyabban működik az anyagcsere is.

Míg az oldhatatlan ballasztanyagok (pl. a búzából származó cellulóz) nem tudnak vizet felvenni, az oldható ballasztanyagok nagy mennyiségű vizet kötnek meg, ezért megtöltik a gyomor-bél traktust. Gondoskodnak a zökkenőmentes emésztésről és egyben tisztítják is a beleket. Ilyenek pl. az útifű maghéj (Psyllium husk), és a chia magok is, ezek különösen ajánlottak.

Reggelente éhgyomorra be kell venni egy kanálnyi útifűmaghéjat, és inni rá két nagy pohár vizet. Esténkét a (könnyű) vacsora előtt mindezt ajánlott megismételni. MInél kevésbé feldolgozott állapotában vásárold meg az alapanyagokat, és kerüld a sózást, cukrozást.  A kevesebb itt is több.

5. - Vas, D-vitamin, kalcium, fehérje

A zsírégetéshez fontos, hogy tested megfelelő mennyiségű oxigént szállítson az izmokba, amihez pedig nagyobb mennyiségű vasra van szüksége. Fontos tudnod, hogy a nők jelentős mennyiségű vasat veszítenek el a hónap bizonyos napjain, amit, ha nem pótolsz, lényegesen lelassul anyagcseréd. Hasonló eredményhez vezet a D-vitamin és a kalcium hiánya is.

Előbbinek kiváló forrása a lazac, a tonhal, a tofu, a tej és a tojás, utóbbit pedig főként tejtermékekből nyerheted ki. A megfelelő vasmennyiségről is gondoskodhatsz, ha tengeri halat, sovány húsokat, babot vagy friss spenótot fogyasztasz.

Amire nagy szükséged van még, az a fehérje, hogy izomtömeged ne csökkenjen, sőt épüljön, ezért lehetőleg fogyassz minden étkezéskor egy kevés sovány húst, növényi magvakat (ld. feljebb), illetve zsírszegény tejtermékeket. Ha ezt betartod, anyagcseréd sebességét akár 35%-kal is megnövelheted.

Egy is összefoglalás. Mit ne egyek?

  • Instant ételek, porlevesek, konzervek, gyorsételek - szóval az előre feldolgozott élelmiszerek

  • Sós rágcsák, ropik, chipsek, nápolyik

  • Étolajban sütött ételek, pl. rántott hús, sült burgonya

  • Vörös húsok

  • Finomított liszt, és kristálycukor, és az ebből készült finomságok

  • Kólák, szénsavas üdítők

...és sok víz, mozgás, több étkezés, kevesebb adag, növényi rostok, fehérje, vas, D-vitamin. 

Elég rosszul hangzik, ugye? Jó hír, ha már eddig eljutottál, akkor elolvastad a cikket, és legalább gondolatban eljutottál addig, hogy kipróbáld a fentieket. A többi rajtad múlik.