Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Brazil dió - előnyök és hátrányok

olajos mag
tartósítószer mentes
egészség
anyagcsere
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2025.06.13 08:26
Brazil dió - előnyök és hátrányok

A brazildióról, más néven paradióról szóló átfogó cikkünkben bemutatjuk ennek a különleges olajos magnak a jellemzőit, jótékony hatásait, felhasználási módjait és fontos tudnivalókat.

A brazildióról, más néven paradióról szóló átfogó cikkünkben bemutatjuk ennek a különleges olajos magnak a jellemzőit, jótékony hatásait, felhasználási módjait és fontos tudnivalókat.

Brazil dió: egy különleges amazonasi kincs

A brazil dió, vagy paradió, egy viszonylag újabbnak számító különlegesség a hazai piacon az olajos magvak között, mint például a mandula, földi- és törökmogyoró. Ez a "gyümölcs", amelyet a vadon növő fák magjából nyernek, az Amazonas felső medencéjéből származik.

Az akár 30-50 méter magasra is megnövő fákról szüretelt dió kellemes, édeskés, jellegzetes ízű. A magzsola kínálatában pörköletlen és sózatlan formában kapható, ami segít megőrizni természetes ízét és hasznos tápanyagait. Nagyon ropogós.

Jótékony hatásai:

Rendkívül gazdag vitamin- és ásványi anyagforrás, amelyek számos pozitív hatással bírnak az egészségünkre.

    • Szelén: A brazildió kiemelkedő szelénforrás. Már napi 1-2 szem fedezi a napi szelénszükségletet, sőt, egyetlen darab a napi szelénszükséglet 135 százalékát is tartalmazhatja. Ez az ásványi anyag serkenti a szervezet kollagén termelését, megőrzi az elasztint, így a bőr sima és feszes marad. Antioxidáns és antivirális hatású, és nagy jelentősége van a pajzsmirigyhormon képzésében, az aktív T3 előállításában és felhasználásában.
    • Napi 200 mikrogramm szelén pótlással, ami mindössze két darab elfogyasztásával elérhető, biztosíthatjuk pozitív hatásait.
    • Foszfor: Hozzájárul a csontok és fogak egészségéhez.
    • Magnézium: Kedvező hatással van az izmokra, enyhíti a görcsös panaszokat, csökkenti a fáradtságot és a stresszt.
    • Kálium: Támogatja az idegrendszert.
    • Réz: Hozzájárul a melanin termeléséhez, így komoly segítséget nyújt az UV sugarak elleni védelemben.
    • E-vitamin: Felelős a bőr hidratálásáért.
    • Telítetlen zsírsavak: Magas telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően jótékonyan hat az optimális koleszterinszint fenntartására a vérben, és segíthet a magas vérnyomás csökkentésében is, (szív és érrendszeri panaszok) a a telített zsírokat helyettesítik az étrendben.

Ez még nem elég?

  • Antioxidáns funkció: Megakadályozza az UV sugárzás hatására kialakuló szabad gyökök keletkezését.
  • Bőregészség: Gazdag vitamin- és ásványi anyag tartalma javítja a bőr megjelenését, és enyhítheti a szem alatti sötét karikákat.
  • Energiapótlás: Kiváló snack, amely feltölt energiával bármilyen kihíváshoz. Méretének köszönhetően már néhány darab is elegendő az energia pótlására.

Tisztán természetes összetevő profillal rendelkezik, nem tartalmaz aromákat vagy egyéb adalékanyagokat.

brazil dió, a természetes szelénforrás. Néhány szem is elegendő naponta

Felhasználási módok:

A brazil diót, mit oly sok olajos magot, rendkívül sokoldalúan felhasználhatjuk.

  • Snackként: Fogyasztható önmagában, közvetlenül a csomagolásból, egészséges ropogtatnivalóként.
  • Ételek kiegészítőjeként: Hozzáadható süteményekhez, desszertekhez, magkeverékekhez és salátákhoz. Apróra vágva vagy egészben is tehető joghurtokhoz, zabkásához, házi müzlihez vagy granolához.
  • Sütés és főzés: Serpenyőben vagy sütőben megsütve még hangsúlyosabb ízt kap, és remek ropogós finomságként adható salátákhoz, vagy desszertek díszítésére. Darált vagy felaprított paradió házi péksütemények, sütemények vagy kalácsok tésztájához is hozzáadható, akár sós, akár édes változatokhoz.
  • Mogyoróvaj: Tökéletesen sima házi mogyoróvaj készítésére is alkalmas, ehhez erős turmixgépre van szükség.

A brazil dió és az egészséges étrend.

Alkalmas a szénhidrátcsökkentett vagy egyéb alacsony szénhidráttartalmú diétákhoz, és a diétás, kiegyensúlyozott fogyókúrás étrendek részét is képezheti. Vegánok számára is alkalmas, és a források szerint glutén- és laktózmentes is.

Fontos tudnivalók és figyelmeztetések

Bár számos előnnyel jár, van néhány fontos szempont, amit érdemes figyelembe venni:

  • Magas kalória- és zsírtartalom: A brazildiónak magas a kalória- és a zsírtartalma.
  • Allergének: A termék dióféléket tartalmaz. Nyomokban glutént, földimogyorót, szóját és szezámmagot is tartalmazhat.
  • Tárolás: Száraz, napfénytől védett helyen, szobahőmérsékleten tárolandó.

Összességében ez egy rendkívül tápláló és sokoldalú olajos mag, amely értékes tápanyagaival hozzájárulhat az egészséges életmód fenntartásához. Így már érthető, miért szedik szorgalmasan az idünként 50 méter magas fa termését a helyi termelők.

paradió, brazildió asztalon, fehér háttérrel.

Gyakran feltett kérdések: 

Melyek a brazil dió jótékony hatásai?

Számos pozitív hatással van az egészségre, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a szelén, foszfor, magnézium, réz és kálium. Hozzájárul a csontok és fogak egészségéhez a foszfor révén, enyhíti az izomgörcsöket és csökkenti a fáradtságot, stresszt a magnéziumnak köszönhetően, és támogatja az idegrendszert a káliummal. Magas telítetlen zsírsavtartalma szabályozza a "rossz" koleszterinszintet és csökkenti a magas vérnyomást, esetlegesen a szív és érrendszeri panaszokat.

Hogyan segíti a brazil dió a bőr egészségét?

A paradió brazil dió rendkívül gazdag vitamin- és ásványi anyagforrás, ami javítja a bőr megjelenését. Szeléntartalma révén enyhítheti a szem alatti sötét karikákat, serkenti a kollagén termelését, és megőrzi az elasztint, így a bőr sima és feszes marad. Antioxidánsként is működik, megelőzve az UV-sugárzás okozta szabadgyökök képződését. A réz hozzájárul a melanin termeléséhez, az E-vitamin pedig a hidratálásért felel.

Milyen szerepet játszik a pajzsmirigy működésében?

A brazil dió (paradió) különösen hasznos lehet a pajzsmirigy eltérései esetén. A benne található szelénnek nagy jelentősége van a pajzsmirigyhormon képzésében, az aktív T3 előállításában és felhasználásában. Napi 200 mikrogramm szelén pótlással biztosíthatók a pozitív hatások, ami mindössze két szem brazil dió elfogyasztásával elérhető.

Milyen tápanyagokat tartalmaz, és miért fontosak ezek?

Különösen gazdag szelénben, foszforban, magnéziumban, rézben és káliumban. Emellett telítetlen zsírsavakkal is bőségesen ellátja a szervezetet. Ezek az ásványi anyagok és zsírsavak hozzájárulnak a csontok, izmok, idegrendszer és a szív- és érrendszer egészségéhez, valamint az optimális koleszterinszint fenntartásához.

gyakran feltet kérdések a brazil dióval kapcsolatban

Mennyi brazil diót javasolt fogyasztani naponta?

Napi 1-2 szem paradió brazil diót érdemes ropogtatni, ez már fedezi a napi szelénszükségletet, ami rendkívül fontos a pajzsmirigy egészséges működéséhez és antioxidáns hatása miatt. Már egyetlen darab a napi szelénszükséglet 135 százalékát tartalmazza.

Hogyan használható fel a brazil dió a konyhában?

A brazil dió sokféleképpen felhasználható a konyhában. Fogyasztható önmagában egészséges snackként, hozzáadható joghurtokhoz, zabkásához, házi müzlihez vagy granolához. Felaprítva vagy darálva sütemények, desszertek, magkeverékek és saláták kiegészítéseként, vagy házi péksütemények, sütemények és kalácsok tésztájához is alkalmas. Készíthető belőle tökéletesen sima házi mogyoróvaj is.

Milyen formában kapható a brazil dió a magzsola.hu kínálatában?

A magzsola.hu által kínált brazil dió pörköletlen és sózatlan, ami azt jelenti, hogy 100%-ban megőrzi természetes ízét és hasznos tápanyagait. Adalékanyagoktól mentes, tisztán természetes összetételű, így vegánok számára is alkalmas.

Paradió, brazil dió - sokatmondó nevek: latinul Bertholletia excelsa alapvetően valóban Brazíliából származik, ott is Para tartomány jellegzetes növénye. A paradió fa maga rendkívül magas, akár az 50 m magasságot is elérheti! 2021-ben legfőbb importőre mégis Peru.

Az olajos magvak, röviden olyan növényi termések, melyeknek ehető belső magrészét kemény burok és/ vagy héjrész veszi körül. A mogyoró, a dió és mandula csonthéjas termés. Az olajos magvak palettája széles. Ismertebb magvak: dió, földimogyoró, kesudió, makadámdió, mandula, mogyoró, napraforgómag, paradió,pekandió, pisztácia, de ide sorolható például a mák és a szezámmag is.

Szeretnél egy finom és egészséges snack-et, ami beilleszthető a rohanó életmódodba? A kesudió nem csak egy ízletes csemege, hanem egy igazi tápanyagbomba is! 

Most bemutatjuk a kesudió lenyűgöző tápanyagtartalmát, és összehasonlítjuk más népszerű olajos magvakkal, hogy segítsünk eligazodni a választékban.