Ír purgonyapüré metélőhagymával, baconnal, Colcannon
A Colcannon (ír nyelven: jelentése „fehér fejes káposzta”) egy hagyományos írországból származó étel. káposztával vagy kelkáposztával készült burgonyapüréből. Majdnem minden ír családnak megvan a saját, tuti biztos receptje. Én egy eredeti, autentikus receptet ajánlok, amit néhány babérlevéllel, őrölt majorannával, és frissen őrölt színes borskeverékkel tehetsz pikánsabbá.
Ez valójában egy dúsabb köret, amit húsok, halak mellé is lehet kínálni, de önálló ételként is megállja a helyét.
Varázsa egyszerűségében rejlik, érdemes kipróbálni, megkóstolni.
Tápanyagtartalom, 100 g
Energia: 168 kcal,
Zsír: 5 g (3 g telített zsír),
Szénhidrát: 27 g, eből természetes cukor: 6 g
Rost: 4 g
Fehérje: 4 g
koleszterin: 14 mg
Hozzávalók
1 közepes fejes káposzta, felaprítva
8-10 közepes burgonya meghámozva és negyedelve
0,5 L teljes tej, vagy laktózmentes rizs ital
1-2 babérlevél
csipernyi őrölt, vagy egész kömény
csipetnyi majoranna
1 csokor apróra vágott metélőhagyma, vagy zöldhagyma
1-1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál frissen őrölt fekete, vagy színes bors
1/4 csésze vaj, olvasztott
Darált friss petrezselyem
Apróra vágott, pirított szalonna (elhagyható)
Elkészítése:
1. Párold meg az apróra vágott káposztát, babérlevéllel, egész köménnyel, kicsit megsózva egy nagyobb serpenyőben, körülbelül 10 percig. Csepegtesd le, de a főzőlevet még ne öntsd ki! A káposztát külön edényben melegen tartjuk.
2. Ugyanabban a serpenyőben öntsd rá burgonyára a káposzta főzőlevét. Adj hozzá még annyi vizet, hogy ellepje a burgonyát. Főzd fedő nélkül, amíg a burgonya megpuhul, 15-20 percig.
3. Közben a tejet, az aprított zöldhagymát, a sót és a borsot egy kis serpenyőbe összeöntjük, csak forraljuk fel és vegyük le a tűzről.
4. Csepegtesd le a burgonyát, majd tedd egy nagy tálba és törd össze. Ekkor jöhet még hozzá só, frissen őrölt színes bors, és egy kis majoranna.
5. Add hozzá tejes fűszeres öntetet. Az egészet lazán keverd ösze. Ezután belekeverjük a káposztát. Tálaláskor meglocsoljuk vajjal; tetejére friss petrezselymet és bacont szórunk.
TIPPEK:
Milyen más zöldséget használhatsz káposzta helyett?
A káposzta könnyen helyettesíthető bármilyen kiadósabb zölddel, ami kéznél van. Javasoljuk a kelkáposztát vagy a savoy káposztát, ami egy ráncos, színesebb zöld káposzta.
Milyen burgonyát érdemes használni a colcannon készítéséhez?
A tökéletes colcannon-hoz válaszd a lisztes burgonya kategóriába sorolt burgonyát. Több keményítőt és kevesebb vizet kell tartalmazniuk. Amikor ezt a fajta burgonát megtöröd, könnyebb textúrát kapsz. Ebben az esetben a rusztikus lesz a legjobb burgonya.