Majoranna, majorána - Eredeti hazája Földközi-Tenger környéke, de ma már hazánk különböző részein nagy területen és házi kertekben is termesztik.
A növény szárított morzsolt levele és virágzata képzi a fűszert ( majorannae Herba) A jól kezelt majoránna szürkészöld színű, egyenletes morzsolású, erősen aromás kellemes illatú és kissé hűsítő, kesernyés ízű.
Majoranna, a közkedvelt fűszer!
Illóolajat, keserű anyagot és csersavat is tartalmaz. Közeli rokona az oregáno, amit régebben vadmajoránnának is neveztek. Különleges ízt és zamatot kölcsönöz az ételeinek. levesek pl. savanyú burgonya gomba leves illetve főzelékek mártások különféle húsételek húskészítmények májgombóc pástétom vagdaltak fűszerezésre is használják. Erős, aromás illata kicsit hasonlít a kakukkfűre is, ízét igazán a főzés során adja ki, ezért már az ételkészítés elején kell a fűszert hozzáadni.
Majoranna - mihez ajánljuk?
Pácoláshoz is ajánlott, íze jól harmonizál szárnyashúsokhoz is. Jól ellensúlyozza a birka, vadkacsa kissé kellemetlen, faggyús ízét. A majoránna étvágygerjesztő szélhajtó gyomorerősítő nyugtató hatású ezért gyógyteákhoz is keverik. Jól illik halálhoz is, illetve babhoz, borsóhoz, karfiolhoz, tejszínes, és tojásételekhez is.
TIPP: nagyon jól passzol a fokhagymához, chilihez is. Grillezéskor a parázsra dobva egy kisebb csokor friss majoránnát, kellemes, egyedi ízt kapnak a nyárson sütött ételek is.
Származási hely: Egyiptom
