Waldorf saláta - egy kis extrával!
Waldorf saláta. Ez egy alaprecept, de mindig lehet egy kis változatosságot, újdonságot,
szezonalitás varázsolni belőle. Készítsd el te is, és variáld ízlésed szerint!
A Waldorf saláta eredete: Valójában egy épületről, a New York- i Waldorf-Astoria szállodáról származik a név, ahol először a Szent Mária Gyermekkórház tiszteletére 1896. március 13-án rendezett jótékonysági bálhoz készült. A Waldorf-Astoria akkori mester chef-je, Oscar Tschirky a neves hotel több, jellegzetes ételét fejlesztette ki, és igazán neki köszönhető a saláta receptjének megalkotása.
A Waldorf saláta kötelező alkotóelemei:
- Zeller
- Dióbél
- Alma
Ezen felül ízlés szerint tehetünk hozzá más zöldségeket, mint pl. vékony csíkokra vágott uborkát, esetleg némi friss káposztát is.
Hozzávalók, 6 adagra:
- 3 db alma
- fél fejnyi zeller, vagy 3 db szárzeller
- 15 dkg dióbél
- 15 dkg (kb. 1,3 dl) majonéz
- 1 ek. cukor, vagy természetes édesítő, eritrit, nyírfacukor
- Kb. fél tk. só (ízlés szerint)
- Kb. negyed teáskanál színes bors (ízlés szerint)
- Fél citrom leve
Elkészítés:
A zöldségeket vékony hasábokra vágd fel, a zellert használhatod nyersen is, vagy enyhén megdínsztelve. Szerintem, ha enyhén roppanós, akkor finom.
Ezután kerüljön bele a durvára tört dió, és az almaszeletek.
Mehet rá a só, cukor, és a citrom leve is.
Tálalásnál friss salátalevelekre szedd ki a fenteiket.
TIPP: ha több féle almát használsz, még finomabb! És a félbevágott szőlőszemek is jól harmonizálnak a diós-zelleres ízvilággal!
És az Extra: a hagyományos, joghurtos öntet helyett, próbáld ki a kókusztejet, vagy keverj a majonézhez egy kis almaecetet, fűszereket, és olívaolajat!
A saláta tetejére balzsamecettel "rajzolhatsz", vagy előtt a tányérok szélét díszítheted vele.
Néha más összetevőket, például roston sütött, fűszeres csirkehúst , vagy asztal gyümölcsöket (pl. datolyát vagy nemesebb, arany mazsolát ) adnak hozzá.
A saláta frissített változatai az öntetet időnként fűszeres majonézre vagy joghurtos öntetre cserélik Tartalmazhatja a narancs és/vagy citrom héját is (figyelem! Csak a bio citrom héja ehető!)
De találkoztam már olyan recepttel is, ahol a zellert karfiollal helyettesítik.