Ázsiai édes savanyú leves
Miért ne lehetne finom az, ami húsmentes, kicsit édes, is savanyú is, esetleg csípős? Mit szólnál egy jó ázsiai leves recepthez?
Én nagyon szeretem a leveseket. Az ázsiai konyha változatos, egzotikus ízvilága furcsa módon a magyar ember számára is elfogadható, sőt, kifejezetten finom. Kiadós levesek, hús nélkül is készíthetőek, erre jó példa jelenlegi receptünk is. Sokkal finomabb, mint a kínai éttermekben kapható, minőségi alapnyagokból készül, és nem túl drága.
Lássuk, mi is kell hozzá, hogyan készíthetjük el könnyedén?
HOZZÁVALÓK 4 kicsi, vagy 2 nagyobb adaghoz:
- 1 kávéskanálnyi organikus barna nádcukor
- 5 dkg szárított fafülgomba
- kb. 3 cm gyömbér, megtisztítva
- 1 evőkanál szezámolaj
- 15 dkg tofu
- 1 liter zöldség alaplé
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál rizsecet
- 2 evőkanál tápiókakeményítő
- 2 tojás
- 1 csokor friss koriander
- ízlés szerint chiliszósz
ELKÉSZÍTÉS:
A fafülgombát forró vízbe áztatjuk kb. 10 percig. Ezalatt lereszeljük a megtisztított gyömbért, és kissé megpirítjuk szezámolajon a barna cukorral együtt.
A gombát felaprítjuk, és a gyömbérhez adjuk, a tofu kockákkal együtt. 1-2 perc pirítás után felöntjük az alaplé 3/4 részével.
Ezután beleöntjük a szójaszószt, és a rizsecetet is, és összeforraljuk a levest. Egy kisebb edényben összekeverjük a maradék alapját hidegen a tápiókakeményítővel, és amikor már csomómentes, folyamatos kevergetés mellett, a meleg leveshez adagoljuk. A tojásokat alaposan felverjük, majd vékony sugárban a leveshez adjuk, kevergetés közben. Ez egyszerűbb, mint így leírva. Maximum 1 percig főzzük így, ezután lehúzzuk a tűzről (vagy a főzőlapról). Ezután adjuk hozzá a chili szószt, ízlés szerint.
Végül, kisebb tálakba szedjük, és friss, aprított korianderrel megszórva tálaljuk.
Ugye, nem is túl bonyolult?
Jó étvágyat kívánok!
TIPP: a tápiókakeményítőt helyettesíthettjük kukoricakeményítővel is, de a klasszikus, kissé nyúlósabb állagot csak a tápiókával érhetjük el.