Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:000               +36209278610

Receptek

Ázsiai édes savanyú leves

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2021.06.10 12:55
Ázsiai édes savanyú leves

Miért ne lehetne finom az, ami húsmentes, kicsit édes, is savanyú is, esetleg csípős? Mit szólnál egy jó ázsiai leves recepthez? 

Én nagyon szeretem a leveseket. Az ázsiai konyha változatos, egzotikus ízvilága furcsa módon a magyar ember számára is elfogadható, sőt, kifejezetten finom. Kiadós levesek, hús nélkül is készíthetőek, erre jó példa jelenlegi receptünk is. Sokkal finomabb, mint a kínai éttermekben kapható, minőségi alapnyagokból készül, és nem túl drága. 

Lássuk, mi is kell hozzá, hogyan készíthetjük el könnyedén? 

HOZZÁVALÓK 4 kicsi, vagy 2 nagyobb adaghoz:

- 1 kávéskanálnyi organikus barna nádcukor

- 5 dkg szárított fafülgomba

- kb. 3 cm gyömbér, megtisztítva

- 1 evőkanál szezámolaj

- 15 dkg tofu

- 1 liter zöldség alaplé

- 2 evőkanál szójaszósz

- 2 evőkanál rizsecet

- 2 evőkanál tápiókakeményítő

- 2 tojás

- 1 csokor friss koriander

- ízlés szerint chiliszósz

ELKÉSZÍTÉS:

 A fafülgombát forró vízbe áztatjuk kb. 10 percig. Ezalatt lereszeljük a megtisztított gyömbért, és kissé megpirítjuk szezámolajon a barna cukorral együtt. 

A gombát felaprítjuk, és a gyömbérhez adjuk, a tofu kockákkal együtt. 1-2 perc pirítás után felöntjük az alaplé 3/4 részével.

Ezután beleöntjük a szójaszószt, és a rizsecetet is, és összeforraljuk a levest. Egy kisebb edényben összekeverjük a maradék alapját hidegen a tápiókakeményítővel, és amikor már csomómentes, folyamatos kevergetés mellett, a meleg leveshez adagoljuk. A tojásokat alaposan felverjük, majd vékony sugárban a leveshez adjuk, kevergetés közben. Ez egyszerűbb, mint így leírva. Maximum 1 percig főzzük így, ezután lehúzzuk a tűzről (vagy a főzőlapról). Ezután adjuk hozzá a chili szószt, ízlés szerint. 

Végül, kisebb tálakba szedjük, és friss, aprított korianderrel megszórva tálaljuk.

Ugye, nem is túl bonyolult? 

Jó étvágyat kívánok! 

TIPP: a tápiókakeményítőt helyettesíthettjük kukoricakeményítővel is, de a klasszikus, kissé nyúlósabb állagot csak a tápiókával érhetjük el.