Mákosguba torta
Valószínűleg maradékok felhasználása ihlette ezt receptet. Takarékos nagyanyáink konyhájában nem igen dobtak ki semmit. Ezek "újrahasznosítása" egy remek tortát eredményezett.
A mákosguba torta elkészítése nem ördöngösség. Az alapanyagok nagy része minden konyhában, háztartásban megtalálható, vagy könnyen beszerezhető. A legtöbb időt a hűtés veszi igénybe - de ez fontos, érdemes betartani.
Hozzávalók a torta alaphoz:
6 db klasszikus fehér kifli
20 dkg darált mák
1 bio citrom reszelt héja
100 g arany mazsola (lehet normál, apró szemű mazsola is)
4 db tojás
nagyobb csipetnyi vanilia őrlemény, vagy Bourbon vanilia kivonat
50 g porcukor
10 dkg vaj
6-8 dL tej, vagy bio rizs ital
1 csipetnyi őrölt fahéj
5 evőkanálnyi kecskeméti sárgabarack lekvár
Hozzávalók a krémhez:
3 db tojás
10 dkg porcukor
csipetnyi vaniliaőrlemény
1 csomag pudingpor
10 dkg vaj
3 dl tej, vagy bio zab ital
300 mL habtejszín
Elkészítés:
A kissé szikkadt kifliket felkarikázzuk, és egy nagyobb tálban hozzáadjuk a darált mákot, a reszelt citromhéjat és a mazsolát. A tojások sárgáját habosra verjük, a vaniliával és a porcukorral, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat is. Apránként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejhez, majd egy edénybe öntve, lassú tűön besűrítjük. Ezzel öntjük nyakon a kifliket, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk. Néhány percig állni hagyjuk az egészet, hogy a kiflik magukba szívják a folyadékot. Ezután kivajazott tortaforma aljára öntjük, kicsit lenyomkodjuk finoman az egészet. A tetejére kenjük a lekvárt, vékonyabb rétegbe, és 180 Celsius fokon 15-20 percig sütjük. Ezután kb. egy óráig hideg helyre tesszük, kihűtjük.
A Krém:
A maradék tojások sárgáját kikeverjük porcukorral, vaniliával, és a pudingporral, majd hozzáadjuk a maradék tejet, és állandóan kevergetve, sűrűre főzzük az egészet. A vajat habosra verük a maradék porcukorral (robotgéppel könnyebb). Miután a puding kihűlt, hozzáadjuk apró adagokban a habos vajat, amíg egy lágyabb krémet nem kapunk. A krémet szépen ráadagoljuk, és elosztjuk a kihűlt torta tetején, majd 1-2 órára szintén hűtjük az elkészült remekművet. Végül a kemény habbá vert tejszínt rásímítjuk a torta tetejére.