Ha nem tudsz belépni új oldalunkra, kérj JELSZÓEMLÉKEZTETŐT arra az e-mail címre, amivel eredetileg regisztráltál.

A kapott jelszót érdemes kézzel, karakterenként beírni, nem másolni. 

Kérdése van? Hívjon minket! H-P 8:00-16:00 +36209278610

Receptek

Mákosguba torta

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2021.01.03 12:51
Mákosguba torta

Valószínűleg maradékok felhasználása ihlette ezt receptet. Takarékos nagyanyáink konyhájában nem igen dobtak ki semmit. Ezek "újrahasznosítása" egy remek tortát eredményezett.

A mákosguba torta elkészítése nem ördöngösség. Az alapanyagok nagy része minden konyhában, háztartásban megtalálható, vagy könnyen beszerezhető. A legtöbb időt a hűtés veszi igénybe - de ez fontos, érdemes betartani. 

Hozzávalók a torta alaphoz: 

6 db klasszikus fehér kifli

20 dkg darált mák

1 bio citrom reszelt héja

100 g arany mazsola (lehet normál, apró szemű mazsola is)

4 db tojás

nagyobb csipetnyi vanilia őrlemény, vagy Bourbon vanilia kivonat

50 g porcukor

10 dkg vaj

6-8 dL tej, vagy bio rizs ital

1 csipetnyi őrölt fahéj

5 evőkanálnyi kecskeméti sárgabarack lekvár

Hozzávalók a krémhez:

3 db tojás

10 dkg porcukor

csipetnyi vaniliaőrlemény

1 csomag pudingpor

10 dkg vaj

3 dl tej, vagy bio zab ital

300 mL habtejszín

Elkészítés: 

A kissé szikkadt kifliket felkarikázzuk, és egy nagyobb tálban hozzáadjuk a darált mákot, a reszelt citromhéjat és a mazsolát. A tojások sárgáját habosra verjük, a vaniliával és a porcukorral, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat is. Apránként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejhez, majd egy edénybe öntve, lassú tűön besűrítjük. Ezzel öntjük nyakon a kifliket, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk. Néhány percig állni hagyjuk az egészet, hogy a kiflik magukba szívják a folyadékot. Ezután kivajazott tortaforma aljára öntjük, kicsit lenyomkodjuk finoman az egészet. A tetejére kenjük a lekvárt, vékonyabb rétegbe, és 180 Celsius fokon 15-20 percig sütjük. Ezután kb. egy óráig hideg helyre tesszük, kihűtjük.

A Krém:

A maradék tojások sárgáját kikeverjük porcukorral, vaniliával, és a pudingporral, majd hozzáadjuk a maradék tejet, és állandóan kevergetve, sűrűre főzzük az egészet. A vajat habosra verük a maradék porcukorral (robotgéppel könnyebb). Miután a puding kihűlt, hozzáadjuk apró adagokban a habos vajat, amíg egy lágyabb krémet nem kapunk. A krémet szépen ráadagoljuk, és elosztjuk a kihűlt torta tetején, majd 1-2 órára szintén hűtjük az elkészült remekművet. Végül a kemény habbá vert tejszínt rásímítjuk a torta tetejére.