Az ananász ( Ananas Comusus ), angolul pineapple, franciául ananas, spanyolul ananas, pi?a, eredetileg Dél-Amerikából származott, manapság már Közép-Amerikában, és Dél-Kelet Ázsiában termesztik, számos tagja dísznövényként is ismert.
Szinte mindenhol megterem, ahol egész évben meleg van, és a földeket trópusi esők áztatják. Maga a gyümölcs tobozszerű - eredetileg innen kapta spanyol hódítóktól a nevét - sárgás belsejének jellegzetes, karakteres, távoli országokat idéző aromája van.
Hatóanyagait tekintve, 16 féle ásványi anyag és nyomelemet, többféle B- és E vitaminok, illetve a mindenki által kiemelt bromelain forrása a gyümölcs.
Ez a fehérjebontó enzim kétféle módon hat:
- elpusztítja a belekben a fertőző baktériumokat
- segíti a fehérjék aminosavakra történő lebontását.
Továbbá jó hatással van az érfalak rugalmasságára, tehát csökkenti a vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti az izomgörcsöket (menstruáció).
Ezen felül az ananász jótékony hatásai:
- csökkenti a hasnyálmirigy terhelését
- segíti az ödémák felszívódását
- enyhíti a bélműködési zavarokat, (jó hasmenés ellen)
- csökkenti a napszúrás tüneteit
- csökkenti az időskori májfoltokat.
Relatíve magas cukortartalma mellett nagy mennyiségű rostot is tartalmaz, ami lassabb szénhidrát felszívódást és egyenletesebb vércukorszintet biztosít, alacsony a glikémiás indexe.
A kandírozással az ananászkockákat tartósítják, hogy a szállítás és tárolás során minél kevésbé sérüljön ez a különleges csemege. Nassoláshoz, vagy édességek, sütemények alapanyagaként is egzotikus finomság.
Összetétel: cukor, ananászkockák(47%), citromsav, kén-dioxid
Tápanyag tartalom: 100g termékben:
energia:1964/470 kJ/kcal:
fehérje: 0,8 g
zsír:2 g
szénhidrát: 85 g
élelmi rost: 3,5 g
Származási hely: Thaiföld
Ismeri további, kandírozott gyümölcseinket?