Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Földimogyoró, hántolt, pörkölt, sótlan, 1 kg
Földimogyoró, hántolt, pörkölt, sótlan, 1 kg
2 299 Ft

Földimogyoró, hántolt, pörkölt, sótlan, 1 kg

Földimogyoró, hántolt, pörkölt, sótlan, 1 kg
Földimogyoró, hántolt, pörkölt, sótlan, 1 kg
Összetétel
100% hántolt, sótlan, pirított földimogyoró

Pörkölt, sótlan, hántolt változatát vásárolhatja meg nálunk. Amerikai mogyoró, vagy földi dió néven is ismerik (?). Dél-Amerikából indult hódító útjára, manapság a trópusi és szubtrópusi területeken szinte mindenhol termesztik, legtöbbet viszont - nevével ellentétben - Ázsiában termelik belőle, sok helyen olajnövényként. A magból préselt olajat egyenértékűnek tartják az olívaolajjal. Sütőolajként kiváló, mivel magas hőmérsékleten is stabil marad. Hazánkban az 1930-as évektől terjedt el.


A feltünett képek illusztrációk, a valódi termék ettől bizonyos esetekben eltérhet.

Várható kiszállítás
2024.04.24
Gyártó
magzsola
Raktáron
2 299 Ft
Egységár: 2 299 Ft/kg
A vásárlás után járó pontok: 23 Ft
Mennyiségi kedvezmény:
3+  db
-5 %
2 184 Ft/db
5+  db
-7 %
2 138 Ft/db
Részletek

Földimogyoró, peanuts, amerikai mogyoró, vagy földi dió néven is ismerik (Fabaceae). Pörkölt, sótlan, hántolt változatát vásárolhatja meg nálunk. Dél-Amerikából indult hódító útjára, manapság a trópusi és szubtrópusi területeken szinte mindenhol termesztik, legtöbbet viszont - nevével ellentétben - Ázsiában termelik belőle, sok helyen olajnövényként.

A magból préselt olajat egyenértékűnek tartják az olívaolajjal. Préspogácsája és lombja kiváló állati takarmány. Sütőolajként kiváló, mivel magas hőmérsékleten is stabil marad.

Ez a magféle hazánkban az 1930-as évektől terjedt el. Külső, világosbarna burka 2-3 hosszúkás, vörösesbarna héjú magokat rejt.

natúr mogyoró - magzsola.hu

forrás: pexels.com

A földimogyoró értékes összetevői:

Több, mint 50%-a zsír, ami a többi diófélékhez hasonlóan telítetlen zsírsavakból tevődik össze. 26% a fehérjetartalma, ezen kívül B-és E-vitaminokat, valamint kalciumot, magnéziumot, kalciumot tartalmaz jelentősebb mennyiségben. Vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő hatása kevéssé ismert.

Az élelmiszeripar lisztté őrölve is felhasználja, de nyersen, natúr állapotban vagy pörkölve, sózva is sok fogy belőle.

Amerikában kedvelt a  mogyoróvaj is, amelyből évente fejenként legalább másfél kilót fogyasztanak el. Ez úgy készül, hogy a darált mogyorót saját olajával, különböző ízesítőkkel keverik, kenhető massza állagúvá alakítják. Ez a "kence" lehet teljesen krémes és darabosabb állagú, ízesítik cukorral, csokoládéval, juharsziruppal, mézzel, fahéjjal - így elkészítve sütemények krémjének is felhasználható, de kenik kenyérre is.

Mogyorókrém! Erről sem feledkezzünk meg! Az Amerikából elterjedt finomság jelenleg márkája a Nutella, minden gyerek kedvence. Palacsintába is kiváló töltelék, de sokan kenyérek kenve eszik - ez egy igyazi kalóraibomba. Nem tudom, tudtad-e, de itt a magzsola webáruházában is elérhető egy magas mogyorótartalmú krém is, érdemes kipróbálnod, ha még nem tetted. 

A magzsola.hu Argentínából származó, hántolt, pörkölt, felezett és SÓTLAN változatot kínál 1 kg-os kiszerelésben.

Mivel nagyon finom ropogtatnivaló, magas zsírtartalma miatt egyszerre (próbáljunk csak) egy maréknyit elfogyasztani. :-)

Milyen formában érdemes fogyasztani?

  • nyersen, ahogy van
  • zöldsalátákba keverve
  • protein turmixokban
  • alacsony zsírtartalmú joghurttal leöntve
  • pirítva
  • diákcsemegében: aszalt gyümölcsökkel és más diófélékkel keverve
  • a reggeli gabonafélébe, müzlibe keverve
  • rakott ételekbe szórva
  • az őrölt mogyorót almával vagy zellerrel összeturmixolva akár házi mogyoróvajat is készíthetünk
  • összezúzva és alacsony zsírtartalmú fagylaltra és banánra szóra egy egészséges édességet kapunk

Földimogyoró ár , mogyoró ára - magzsola.hu

forrás: printerest.com

A hosszú élet titka? 

Egy holland kutatás szerint a rendszeresen mogyit „rágcsálók" hosszabb életet élhetnek - azonban sokak szomorúságára ebbe nem számít bele a mogyoróvaj fogyasztása. - írja a Livescience.com

Az 1986-ban kezdődött kutatás keretében tíz éven keresztül összesen százhúszezer középkorú nő és férfi életét követték figyelemmel a szakemberek. A vizsgálat végéig mintegy tizennyolcezer vizsgált személy vesztette életét, legtöbbször légzőszervi-, neurodegeneratív-, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve diabétesz következtében.

A különböző elemzések elvégzését követően megállapították, hogy a legalább napi 15 gramm (és esetenként egyéb hüvelyeseket és dióféléket) elfogyasztása esetén mintegy 23% kevesebb haláleset történt a fogyasztók között. A kutatók számára egyelőre nem teljesen világos, hogy miért lehet ez is a hosszú élet titka, azonban az már régóta bizonyított, hogy fogyasztása pozitív egészségügyi hatással van az emberi szervezetre, hiszen többek között többszörösen telített zsírsavakat, vitaminokat, rostokat és antioxidánsokat is tartalmaz.

Korábban végzett vizsgálatok is alátámasztják a most kapott eredményeket, hiszen az Amerikában és Ázsiában végzett felmérések szerint a fogyasztók körében kevesebben haltak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben.

Nem szabad tehát szem elől tévesztenünk megannyi pozitív hatását, hiszen korábbi és jelenlegi kutatások egyaránt tanúsítják, hogy ennek fogyasztása (persze egyéb dolgok mellett) a hosszú élet titka. Lebegjen tehát ez a szemünk előtt, amikor nassolnivalót akarunk vásárolni az esti tévézéshez, vagy a baráti összejövetelhez.

Összefoglaló cikkünk az olajos magvakról, és előnyeikről.

FIGYELEM! Az arra érzékenyek számára súlyosan allergizáló hatású, légzészavarokat okozhat, sőt, anafilaxiás sokkot, életveszélyes állapotot is előidézhet!

Az allergiás reakció „lehet egy egyszerű orrfolyás, vagy megfázás jellegű tünet, kiütés, de akár anafilaxiás sokk is, amely halálhoz vezethet” — írja a Prevention című folyóirat. Számos vizsgálatból kiderült, az a sajnálatos tény, hogy egyre több kisgyermek válik allergiássá a földimogyoróra. A folyóirat rámutat, hogy ha mindkét szülőnek asztmája, allergiás náthája vagy ekcémája van, nagyobb a kockázata annak, hogy a gyermeknél földimogyoró-allergia alakul ki.

Ugyanez a helyzet azokkal a csecsemőkkel, akik az első életévükben allergiásak lesznek a tejre, vagy akiknek az édesanyjuk már régóta allergiával küszködik. „Azt tanácsolom a szülőknek — írja dr. Hugh Sampson, az egyesült államokbeli Johns Hopkins Egyetem Orvosi Központjának gyermekgyógyász-professzora —, hogy ezekben az esetekben ne adjanak mogyoróvajat a gyermeküknek; várjanak vele, amíg a gyermek legalább hároméves lesz.”

Tápanyag- és energiatartalom 100 g (tájékoztató adat):

Energia:2491/602 KJ/kcal

Fehérje:24,7 g

Zsír:49,5 g, ebből telített zsírsav: 5,5 g

Szénhidrát:10 g, ebből cukor: 4,7 g

glikémiás index:14

Származási hely: Argentína, vagy Kína

Ismeri, kóstolta már további egészséges olajos magvainkat is?

Tápanyagtartalom / 100g
energia:2491/602 KJ/kcal fehérje:24,7 g zsír:49,5 g, ebből telített zsírsav: 5,5 g szénhidrát:10 g, ebből cukor: 4,7 g glikémiás index: 14
Vélemények
Átlagos értékelés:
4.9 (97 vélemény)
(89)
(6)
(2)
(0)
(0)
Még nem írt véleményt a termékről?
Véleményt írok!
Igazolt vásárlás
Németh Károly
2022.11.16
Amit rendeltem. Földimogyoró, szép, másnapra érkezett, Hétfőn.
Fernye Lajosné
2015.05.18
Sok olyan vitaminokat találunk benne amit nem is gondolnánk.Hasznos mindig fogyasztani, de naponta keveset.
Fábián György
2015.09.11
Lehetne nagyobb szemű, kissé ropogósabb, sajnos viszonylag hamar veszít élvezeti értékéből, kissé hajlamos az avasodásra.
magzsola.hu
2015.09.14
Kedves Fábián György! Köszönjük véleményét. Mint minden, olajos mag, ez is hajlamos az avasodásra, ezt jól látja, azonban ez nem hiba, hanem a termék velejárója. Javasoljuk, hogy felbontás után mihamarabb fogyasszák el a magvakat, mivel a termék magába szívja a párát környezetéből, így veszítve el ropogósságát. A megmaradt mogyorót pedig visszazárva, hűvös, száraz helyen tartsák.
Horváth Anikó
2015.10.17
Szeretem, finom nagyon salátában, nasinak néha meg pörkölöm sütibe is kiváló, de csak a sótlanul!
Hasonló termékek