Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Kesudió 500 g
Kesudió 500 g
3 099 Ft 
2 845 Ft
8

Kesudió 500 g

Kesudió 500 g
Kesudió 500 g
Kesudió 500 g
Kesudió 500 g
Összetétel
tisztított, natúr kesudió

A Dél-Amerikából származó dióféle az általában 10m magas fa termése. Az igazi termés a gyümölcsként fogyasztott alma, ennek a kocsányából kialakult, kb. 2 cm hosszú áltermés. Sok értékes ásványi anyagot - kálium, kalcium, réz, cink, magnézium, vas és foszfor) - valamint E- és B-vitaminokat tartalmaz azon kívül, hogy nagyon finom! 


A feltünett képek illusztrációk, a valódi termék ettől bizonyos esetekben eltérhet.

Várható kiszállítás
2024.04.02
Gyártó
magzsola
Raktáron
3 099 Ft 
2 845 Ft
Egységár: 5 690 Ft/kg
Kezdete: 2023.10.19   A készlet erejéig!
Kedvezmény 8
Megtakarítás 254 Ft
Részletek

A kesudió Dél-Amerikában őshonos dióféle ( latin neve: anacardium occidentale) angolul: cashew. az általában 10-15 méter magas fa termése. Ma már világszerte az impot leginkább Indiából és Vietnámból származik. 3-5 évig is eltart, amíg végre termést is hoz. Ez maga a gyümölcsként fogyasztott "alma", vagy kesualma - a mag pedig, ennek a kocsányából kialakult, hosszúkás 2,5 cm-es mag, áltermés. Mivel szömörcék családjába tartozik, távoli rokona az ecetfának, a pisztáciának és a mangónak is. Franciául noix de cajou, németül casa hewnuss néven ismerik.

A kesudió formája talán leginkább egy kövér félholdra emlékeztet, enyhén száraz, íze pedig inkább semleges, mint karakteres. Érdekesség, hogy bár relatíve egy drága magról van szó, egészen nagy mennyiséget értékesítettünk már eddig is belőle, remélem, ez így is marad!

Törzsvásárlókkal beszélgetve derült ki számomra, hogy néhányan kifejezetten azért vásárolják a kesudiót, hogy "kesudiótejet" készítenek belőle, azaz, turmixban apróra őrölve, majd tiszta vízzel felöntve néhány órán át áztatják, majd egy tiszta anyagon átszűrve, lecsöpögtetve, egész nap tápláló, energiadús, és legfőképpen egészséges italt készítenek belőle. Ez ráadásul ez a dióféle kitűnő smoothie-alapanyag is, de főzéshez, sűrítéshez is használható. 

A natúr kesudió előnyös tulajdonságai, értékes hatóanyagai, B2 B3 B6 vitaminok:

Sok értékes ásványi anyag - kálium, kalcium, réz, cink, magnézium, vas és foszfor is megtalálható benne - valamint C-vitamin, E-vitamin, és B-vitamin (b2 B3 B6) is megtalálható benne - ráadásul, nagyon finom! Fogyasztása görcsoldó, szív-és érrendszeri betegségekben szenvedőknek regeneráló hatású - éppen ezért egyes esetekben rágcsálása véd a magas vérnyomástól ! 

Előnyös hatása például, hogy magas magnézium tartalma véd a hirtelen fellépő izomgörcsöktől, segít elkerülni a migrént és a fejfájást - általánosan jót tesz az agyi, idegi tevékenységeknek, és csontok, fogak épségének is. Az ehető magvak kalcium tartalma szintén védi a csontjainkat és az izmainkat. A kesudió fogyasztása csökkenti az epekő kialakulásának kockázatát is.

Nagy mennyiség mikroelemet is tartalmaz

ezeknek köszönhetően, jó hatással van a haj, és köröm növekedésére, a csontok és fogak általános egészségére, ráadásul tele van antioxidánssal. És még egy extra: mindezek a hatások akár együttesen, melléktünetek nélkül érvényesülnek, ráadásul, hozzáadott tartósítószerek nélkül!

A kesudióban található olajak háromnegyede telítetlen zsírsav, hasonló az extra szűz olívaolajhoz. A tekintélyes Harvard egyetem egy kutatási eredményében azt említi, hogy kis adagnyi is kifejezetten hasznos a fogyókúra során is, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz, ezáltal segít a súly megtartásában. Ennek a magnak a jótékony hatásai nagyrészt szintén megvannak a ritka, de nálunk szintén kapható makadámdióban is. 

Szóval, egy amolyan igazi " svájci bicska". :-) Fő termőterületei: Közép Amerika, Brazília, (Afrika) Nigéria, Mozambik, (Dél-Kelet-Ázsia) Indonézia, India, Vietnam

A kesu gazdag ásványi anyag és fehérje forrás, telített zsírsavakban azonban szegény.

A kesudió szénhidráttartalma a többi diófélénél kicsit magasabb, koleszterint érdekes módon nem tartalmaz, sőt, fogyasztása kifejezetten koleszterinszint csökkentő hatású, hasonlóan a mandulához. Dél-Kelet Ázsia kedvelt gasztronómiai alapanyaga. Itthon kevéssé elterjedt a használata, pedig a kesudióval isteni ételek készíthetőek - egy tuti receptet itt is találsz, ha egy kicsit lejjebb görgetsz.

A flavonolok egyik osztálya az ún. proanthocyanidin, - ami a tőzegáfonyában is megtalálható -  mely képes harcolni a rákos sejtek ellen, meggátolva, hogy osztódnak. Ez az anyag a magas réz tartalommal együtt vértezi fel a kesudió magvait, hogy szembeszálljon a daganatos sejtekkel, és a vastagbélrák kialakulásától is távol tart. Sok esetben téves információk jelennek meg az olajos magvak hasznosságáról.

A kesudió fogyasztása segít a fogyásban. 

Így ez a mag sem hizlal! Jó koleszterint tartalmaz. Ha hetente kétszer – kb. egy maréknyit – elrágcsálva, önmagában is jótékonyan hat a súlyodra és az egészséges életmód része is lehet. Esténkén is kiváló étvágycsillapító. A vese alakú magvak hazánkban a kedvencek közé tartoznak, nem túl alacsony áruk ellenére.

Tápláló vitaminokkal és ásványi anyagokkal kényezteti szervezetünket. Éppen ezért fokozott szellemi megterheléskor, amikor erősen kell fókuszálni, jó hatással lehet gondolkodásunkra, agyi tevékenységekre is. Vizsgákhoz kötelező! :-)

 

Összefoglaló cikkünk az olajos magvakról, és előnyeiről.

Egyedi olajsav tartalma nagyon egészséges a szívre nézve. Koleszterin mentes, az antioxidánsok jelenléte azonban segít megelőzni a szívproblémák kialakulását. Napi adag egy fél maréknyi.

Ha folyamatosan beépítjük ezt étrendünkben, elméletileg 25%-al csökkenthetjük az az epekövek jelentkezését. És amit még külön szeretnék kiemelni, hangsúlyozni: a kesudió rágcsálása segíti a fókuszálást, és a megfeszített szellemi teljesítményt, így ajánlható félévi vizsgák ZH-k előtt, de tervezéshez, de akár céges megbeszélésekhez, meetingekhez, tárgyalásokhoz is - jobb alternatíva, mint a fehér lisztből készült péksütemények, ropik.

Előnyös tulajdonságai, összefoglalóan, felsorolva:

  • magnézium tartalma segít a vérnyomás szabályozásában
  • testsúly csökkentése, szinten tartása
  • a kalcium miatt egészségesebb csontok és fogak
  • antidepresszáns
  • antioxidáns
  • nyugodtabb alvást biztosít
  • jótékonyan védi a szív- és érrendszert
  • jó hatással van az idegrendszer állapotára is

 

​Olvasd el blogbejegyzésünket is melyben számos más érdekességet is találhat.

ÉRDEKESSÉG: a kesudió - nyersen egy valóságos istencsapása! Ugyanazt a mérgező olajat tartalmazza, mint a gyilkos galóca. A csontvázas héja kellemetlen bőrpanaszokat okozhat. Szerencsére egy kis olajfürdő vagy gőzöléses pörkölés után dicséretes jellemfejlődésen megy át, és hirtelenjében a társaság kedvencévé válik. Hazánkba is így érkezik, így a kellemetlenségektől mentesek maradunk.

Ez egy enyhén pörkölt, sótlan változat.

TIPP 1 : Lehetőleg légmentesen zárjuk vissza a zacskót, esetleg hűtőbe is tehetjük, megakadályozandó az avasodás, ami a diófélék jellemzője. Emellett fokozottan figyelni kell az allergiában szenvedőknek, mivel a mogyorónál is súlyosabb tüneteket válthat ki az arra érzékenyeknél.

TIPP 2: fogyasszuk, eszegessük, ropogtassuk kesudiót, lehetőleg hetente kétszer, egy-egy maréknyit, és a jótékony hatások nem maradnak el. Készíthetünk belőle "növényi tejet" is, azaz növényi tejhelyettesítőt. Ehhez egy mixergéppel daráljuk kb. két percig a magvakat, majd öntsük fel tisztított vízzel úgy, hogy éppen ellepje az őrleményt + 1 cm. Áztassuk legalább egy órán át, majd öntsük le az így keletkezett "tejet". érdemes kicsöpögtetni teljesen, hogy minden értékes tápanyagot megőrizzünk belőle.

TIPP 3: alaposan mossunk fogat , ugyanis hajlamos ugyanis beleragadni a fogközökbe. Érdemes fogpiszkálót, fogselymet, fogköz-tisztítót is bevetni.

TIPP4: Bármennyire egészséges ez a magocska, a kalória táblázat megmutatja, mi az egyik hátránya, energiatartalma elég magas. Viszont tele van (47%) egészséges, növényi zsírokkal.

Tudta, hogy már a sós, pörkölt változat is megrendelhető oldalunkról?

Sokan kedvelik a magyar, sötétzöld, ízletes tökmagot is, érdemes megnézni ezt is oldalunkon. 

Kesudió ár? rendelés? hol kapható? Tedd be kosaradba még ma ezt a közkedvelt magot, és akár másnapra kiszállítjuk!

THAI KESUS CSIRKE RIZZSEL

kép forrása: thechunkychef.com

HOZZÁVALÓK

  • 40-50 dkg csirkemell
  • 1 ek extra szűz olívaolaj, vagy kókuszolaj
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ujjnyi gyömbér (lehet 1 kávéskanál őrölt is)
  • 30 dkg zöldség (bambuszrügy, sárgarépa, paprika, brokkoli, ami éppen akad)
  • 20 dkg kesudió
  • 4 dl kókusztej
  • 1 ek sima mogyoróvaj
  • 1 ek piros curry paszta
  1. A csirkét megmossuk, felkockázzuk, majd leöntjük a szójaszósszal (ha fontos a látvány, a sötéttel jobban néz ki az étel), 1 evőkanál extra szűz olívaolajjal, és belereszeljük a gyömbért. Félretesszük egy kicsit, hogy összeérjenek az ízek.
  2. A zöldségeket feldaraboljuk (kb. 4-5 maréknyi legyen). Egy wokban kicsi olajjal megpirítjuk a csirkét. Ha készen van, kiszedjük és félretesszük.
  3. A mogyoróvajat és a curry pasztát összeolvasztjuk a serpenyőben (vigyázat, hamar megég, ha nagy a serpenyő, hozzá lehet tenni egy kis kókusztejet). Ha egynemű, hozzáöntjük a kókusztejet. A pirított csirkét meg a zöldséget visszatesszük bele, és hozzátesszük a kesut. Kb. 15 percig lefedve lassú tűzön főzzük. Akkor jó, ha a zöldség ropogós marad, a csirke pedig puha lesz. Főtt rizzsel tálaljuk.

MEGJEGYZÉS

Csípős lesz a curry paszta miatt, ez csökkenthető, ha enyhébb ízt szeretnénk.

A fenti recept kb. 4 normál adag, ha nagyétkűek is vannak, a mennyiséget is növelni kell.

---------------------

Származási hely: India, Vietnám

Tápanyagtartalom 100 g termékben:

energia:kJ/kcal 2369/565

fehérje: 18 g

zsír: 47 g

szénhidrát: 27 g 

élelmi rost: 3,5 g

Minden jog fenntartva - magzsola.hu

 

Tápanyagtartalom / 100g
energia:kJ/kcal 2369/565 fehérje: 18g zsír: 47g szénhidrát: 27g élelmi rost: 3,5g
Vélemények
Átlagos értékelés:
4.8 (121 vélemény)
(107)
(10)
(3)
(1)
(0)
Még nem írt véleményt a termékről?
Véleményt írok!
Igazolt vásárlás
Dóri Józsefné
2023.06.21
Nagyon szeretem, és vendégváró lesz!
Igazolt vásárlás
Nagy Éva
2023.01.15
Nagyon finom !
Igazolt vásárlás
Hegyesi Katalin
2023.01.03
Nagyon finom, ám drága.
Jó, hogy nem minden nap vesz az embert ilyet...de gyakrabban vásárolnék, mérsékeltebb árak mellett.
Igazolt vásárlás
Istvánné Szijj
2022.11.23
Nagyon elégedett vagyok a termékkel!
Előnyök: Nagyon hasznos a szetvezetnek!
Hátrányok: Kissé drága!
Bognár Györgyi
2021.11.26
Nagyon finom. Örülök, hogy natúr és a gazdaságos nagy kiszerelést szoktam megvenni. Nálunk hamar elfogy.
Hasonló termékek