Pisztácia, sózott, magos (Pistacia vera), pistachio, pistazien
Miért ennyire drága? -teszik fel sokan a kérdést.
Csak két évente terem, ráadásul, napos, száraz környezetben, ami szintén csökkenti a terméshozamot. Ráadásul, a fa 8-10 év után hoz először termést, és igazán nagyobb mennyiséget csak 15-20 év után hoz, ez akár 20 kg is lehet/fa. Nem túl jó terméshozam, ugye? A "szüret" után szárítják, majd pörkölik, ami szintén csökkenti a magok súlyát - ezért lesz Magyarországra érve ilyen drága. Itt, a magzsolán azért próbáljuk reális áron kínálni, kevés magtöredékkel.
Ez a fa furcsa módon a szömörceféle, akárcsak a kesudió. Évezredek óta ismert növény, amely vadon Közép-Ázsiában, valamint a Szíria, és Közép-Afganisztán közötti területeken fordul elő. A szömörcefélék családjába tartozó, lombhullató fa. Kétlaki, vagyis külön fán vannak a hím- és a nőnemű virágok. Több fajtája között vannak ehetetlen termésű díszfák és csemegének számító gyümölcsöt hozó változatok. Legjobbnak a mediterrán vidékek termését tartják. Lassan növő fa, és még lassabban fordul termőre: akár nyolc év is beletelhet, mire termést hoz.
Feltehetően időszámításunk első évtizedeiben juthatott el a Római Birodalomban, később itt termeszteni is kezdték. Csonthéjas termései szoros fürtökben nőnek, az akár 10 méter magasra is megnövő fákon. Héja érés előtt kb. 1 hónappal felreped, így könnyen felnyitható.
A benne lévő zöld, vagy sárga színű magot vöröses, vékony hártya borítja. Értékes B-vitaminokat, valamint káliumot, magnéziumot, vasat, rezet tartalmaz. A mag 50% zsír, 20%-a fehérje. Dél-Európában nyersen is eszik, felénk pirítva, sózva fogyasztják előszeretettel rágcsálnivalóként. Fogyasztása védi a szívet, erősíti az immunrendszert, sőt még potencianövelő is.... ismered a natúr, sótlan változatot is? Szerencsére, nálunk ezt is megveheted.:-)
1. SZÍVVÉDŐ FINOMSÁG
Ez egy csonthéjas gyümölcs, a szőlőhöz hasonlóan fürtökben terem. Ez az apró mag rendkívül gazdag a legegészségesebb zsírsavakban: egyszeresen telítetlen, omega-3, omega-6 zsírsavakat tartalmaz, méghozzá természetes, növényi formában, és ideális, egymáshoz viszonyított arányban! Különböző csonthéjas gyümölcsök vér-zsír csökkentő tulajdonsága már évtizedek óta ismert: a rendszeres mandula, dió, mogyoró-evés kiváltképp a káros-, az LDL-, az érfal belső felszínén zsírokat "lerakó" koleszterin szintjét képes levinni. Ennek kifejezett érvédő hatása van a jelentős kockázati tényezőként szereplő vérzsírok káros befolyása ellen.A legtökéletesebben tartja rendben az érrendszert és óvja a szívet. A benne található zsírsavak pedig telítetlenek, tehát jótékonyak, mert a szervezet nem halmozza fel őket. A fentieken kívül valóságos "arginin raktár", mely fontos szerepet játszik a szervezet anyacsere folyamatában, továbbá segít a nitrogén-oxid szint növelésében. És ez miért fontos? Mert a nitrogén-oxid megakadályozza, hogy a vérerek falain koleszterin rakódjon le. Az arginint, ismertebb nevén L-arginint egy "csodamolekulának" tartják, mely testünk nagyon sok folyamatának működésében segít.
2. IMMUNRENDSZER ERŐSÍTŐ
Fontos ásványi anyagokat tartalmaz, így fogyasztása során hozzá juthatsz a szükséges kálium, mangán, réz, magnézium, kalcium, cink, vas és szelén mennyiséghez. Többfajta B-vitaminnak, folsavnak és az antioxidáns hatású E-vitaminnak is gazdag forrása. Ez utóbbi, zsírban oldódó vitamin jót tesz a bőrnek, és erősíti az immunrendszert.
3. GYULLADÁSGÁTLÓ HATÁSA VAN
Az A- és E-vitamint tartalmának köszönheti, hogy természetes módon csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat, akár érzed már a betegséget, akár még csak kialakulóban van. Napi 10-12 szem már elegendő mennyiség ehhez.
4. CUKORBETEGSÉG ELLEN
Egy csészényi mennyiség a foszfor napi bevitelének 60 százalék található meg, amivel megakadályozható a kettes típusú cukorbetegség kialakulása. Ez a mikroelem segít a protein aminosavakká alakításában is, így kialakulhat a glükóz tolerancia. Persze, csak a pisztácia fogyasztás nem elég, a rendszeres zöldség-gyümölcs bevitel elengedhetetlen.
5. SEGÍT MEGELŐZNI AZ ÖREGEDÉST
A magocskákban lévő E-vitamin egy olyan antioxidáns, amely létfontosságú az egészséges bőr szempontjából. Véd a káros UV-sugaraktól, így megakadályozza a bőrbetegségek kialakulását, valamint késlelteti a ráncok kialakulását is, óv a kiszáradástól.
6. FELTURBÓZZA A FÉRFIASSÁGOT
Több kutatás eredménye megerősítette, hogy férfiaknak kifejezetten ajánlható, mivel fogyasztása valamelyest véd a rosszindulatú prosztata-daganatokkal szemben is. De a potenciálra is jó hatással van, mivel fogyasztása javítja a férfi nemi szerv szöveteinek vérkeringését.
– 1. A ROSSZ HÍR: IGAZI KALÓRIABOMBA
Energiatartalma viszont igen magas, mint például a török mogyorónak is - - száz grammja 557 kcal (2332 kJ) energiát tartalmaz, ezért túl nagy mennyiségben nem tanácsos fogyasztani, ha csak nem hízókúrára vágysz. Ez mellett sótartalmát is érdemes figyelembe venni, persze, ez az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Szóval, bármilyen nehéz is abbahagyni, érdemes, elegendő napi egy maréknyi mennyiség, maximum. Tudom, hogy ezt nehéz betartani. :-)
Tápanyag- és energiatartalom 100 g (tájékoztató adat):
Energia:2730/650 KJ/kcal
Fehérje:22,3 g
Zsír:54 g
Szénhidrát:13,8 g
Rost:3,4 g
Származási hely: Irán
Ismeri további, egészséges olajos magvainkat?