A szezámfélék (pedaliaceae) családjába tartozó, legősibb egyéves, lágyszárú olajnövény. Melegigényes, de tenyészideje rövid: 2,5-3 hónap, kb. 1 m magasra növő, lágyszárú növény.
Eredete vitatott, Dél-Indiából, vagy Észak-Afrikából származik. Ősi alakjainak Dél-Afrikában élő Sesamum Radiatum-ot, és az indiai Sesamum Schenkii-t tartják.
A mai szezámfajok legtöbb változata Indiában található, ez egyébként a fő termőterület is. A hindu mitológia szerint a szezám magja Yama istenség által megáldott, az ázsiai népeknél a hallhatatlanság egyik szimbóluma. A legrégebbi, szezámmaggal kapcsolatos leletek kb. ötezer évesek, Szíriából és Palesztinából kerültek elő.
A Római Birodalom fénykorában a légió harcosai is előszeretettel fogyasztották, mézzel keverve ("halva" néven ismerték) és erejük és férfiasságuk növekedését várták tőle, a görögök pedig már felfedezték a szezámmag májvédő és regeneráló hatását is.
Kínában már 5000 éve termesztik, és ismerik jótékony hatásait.
A szezámmag toktermésben fejlődik ki, ami lapos és tojás alakú. Ezek 2-4 cm hosszúak, színük a világossárgától a sötétvörösig, változatos lehet. Mag a növény termesztése nem igényel különleges feltételeket, inkább a betakarítása okozhat gondot: a termést nagyon óvatosan kell leszedni, mert könnyen, a legkisebb rázkódásra is kinyílik, és a földre hull a sok kis magocska. (ld. még Ali Baba és a 40 rabló jelszava: szezám tárulj!
Előnyös tulajdonságok, növényi hatóanyagok
A szezámmag többféle esszenciális aminosavat, telítetlen zsírsavakat (lecitint,linolsavat, palmitinsavat, sztearinsavat), B-,D-,E-vitaminokat , valamint sok ásványi anyagot (foszfor, kalcium, magnézium - súlyarányosan a szezámmag hétszeres mennyiségű kálciumot tartalmaz, mit a tehéntej) tartalmaz, valamint proteint és vasat is.
Erősítő, roboráló hatással van a fogak épségére. Magas kalcium tartalmánál fogva, a csontrendszer regenerálódásához, csontritkulás megelőzéséhez erősen ajánlott. Ezen kívül bőrlágyító, székletlazító, gyulladáscsökkentő.
A szezámolaj telítetlen zsírsavakban, antioxidánsokban gazdag. Oxidációt gátló vegyületei a "szezamin" és a "szezamolin" melyek természetes módon gátolják meg az olaj avasodását, így az hosszú időn keresztül jó minőségű marad. Az emberi szervezetben is antioxidánsként hat: védi a sejteket a káros anyagoktól és hozzájárul a káros oxidatív folyamatok blokkolásához, gátolja a sejtek öregedését, tehát szinte fiatalít! A jógik is alkalmazzák, napi 28g mennyiségben.
Csökkenti a koleszterinszintet, az érrendszer elmeszesedését, így vérnyomáscsökkentő hatású. Ezen kívül gátolja a bőrön jelentkező rosszindulatú sejtburjánzást, a „melanoma” sejtek növekedését, csökkenti az égési sebek, fekélyek gyógyulási idejét is. A régi korokban epekőhajtásra is javallották. Mi mindenre jó még? Krónikus köhögés, aranyér, menstruációs zavarok, fogszuvasodás, hajhullás, kachexia. Hatása csak rendszeres fogyasztás mellett érvényesül!
A szezámmag konyhai felhasználása:
enyhén édeskés ízével, értékes zsírsav összetételével méltó kiegészítője a mindennapi étrendnek. Őshazájában számos curry-félében, levesekhez, pasztában (pl. tahina= olívaolaj, víz, kicsi só)) alapanyagként használják. Salátákra, pirítósra, ázsiai ételekbe locsolhatjuk. Szórhatjuk sütemények tetejére, de keverhetjük tésztákba, salátákhoz, pirítva pedig (csodálatos illata van! ) tehetünk bele a húsfélék panírjába is, de önállóan is, panírként is használható. Enyhe sós íze miatt vigyázzunk az utó-sózással! Mézzel keverve, fonom, energiát adó, természetes édesség. Csíráztathatjuk is, 4-6 óráig áztassuk a hántolatlan szemeket, majd lapos edénybe annyi vizet öntsünk a magvakra, hogy éppen ellepje. Naponta cseréljük a vizet, 2-3 nap alatt már láthatóak a csírák. Ne hagyjuk hosszúra, mert megkeseredik!
Áldásos hatása ellenére, egyre több, allergén tünetről is lehet hallani: a világ lakosságának 2-3%-át érintheti ez az intolerancia. Éppen ezért, minden szezámot tartalmazó élelmiszeren és kozmetikai terméken kötelezően fel kell tüntetni az esetleges szezámmag tartalmat. Megjegyzendő, hogy a csecsemőket és gyermekeket sokkal inkább érinti ez, mint a felnőtt lakosságot. Leggyakoribb tünetek: hányás, hasmenés, viszketés, csalánkiütés.
A szezám olajat gyakran használják masszázs olaj alapanyagaként is, bármilyen illóolajjal jól keveredik. Otthon is egyszerűen készíthetünk ilyet: 50mL szezám olajba csepegtessünk 15-20 csepp 100%-os rozmaring-, bazsalikom-, vagy kakukkfű olajat, de lazító, nyugtató masszázshoz használhatunk.
Ismeri a fekete szezámmagot?
És többi, egészséges olajos magvainkat?
Tápanyag összetétel 100 g termékben (tájékoztató adat):
energia:2458 kJ/594 kcal
fehérje:24,7 g
szénhidrát:2,2 g, ebből cukor: 1,9 g
zsír:51 g, ebből telített zsírsav: 7 g
élelmi rost:12 g
Származási hely: India