Jázmin rizs, jázminrizs, Golden Dragon. Ha magára a szóra gondolunk, "rizs", nagyrészt az élelmiszerboltokban kapható, "A", vagy "B" minőségű, 1 kg-os, ún. zacskós rizsre asszociálunk. Pedig ennek a remek alapanyagnak számos, nemesebb válfaja létezik, pl. a basmati rizs, illetve a thai vörösrizs.
Alapvetően színe és alakja alapján különböztethető meg sokféle rizs. Azt is érdemes tudni, hogy különböző ételek sokkal ízletesebbek, ha egy bizonyos rizsfélével készülnek ( pl. rizottó, tejberizs, puding, paella, sushi).
Különleges tények - keletről:
Főleg Ázsiában alapvető, "napi betevő" falat a rizs, több, mint 5000 éve haszonnövény. Számtalan formában használják fel, fogyasztják édesen, csípősen is. Kicsit hihetetlen, de az emberiség 60%-nak ez a fő tápláléka. Kína éves rizsfogyasztása (2003-as adat szerint 135 millió tonna) önmagában több, mint a második és harmadik helyezett Indiáé (85 millió tonna) és Indonéziáé (37 millió tonna) együtt.
ÉRDEKESSÉG HAZÁNKKAL KAPCSOLATBAN: Amíg az 50-es, 60-as években Magyarországon 50 ezer hektáron termesztették ez a haszonnövényt, ennek mértéke drasztikusan csökkent az utóbbi évtizedekben. 2017-ben alig 6%-on, 3000 hektáron folyt a termelés, de az EU kvóták ezt amúgy is ezen a szinten határozták meg. Országunk a rizstermelés északi határa, felettünk már nem termelhető, a délebbi területeken (Olaszország) pedig remek minőséget lehet előállítani -és ezzel élnek is a taljánok, szükségletük nagy részét saját maguk állítják elő. Mennyit eszik a magyar? Átlagosan 4 kg az egy főre eső mennyiség, tehát 40 ezer tonna a felhasználásunk.
Érdekes, hogy a szegényebbnek kikiáltott keleten sokkal igényesebbek a rizs minőségére, mint Európában. Akiktől mi vásárolunk, egy kambodzsai kereskedő elmondta, hogy Magyarországon ő már kíváncsiságból vásárolt "B" rizst; ezt náluk nem lehetne eladni, ez szerinte “állati takarmány minőségű”. Őshazája - meglepő módon - Kína, és Dél-Kelet Ázsia. A két legfontosabb alcsalád az indica és a japonica, amelyek India és Japán nevére utalnak. Az első csoportba hosszúkás, kevésbé ragacsos fajták tartoznak, az utóbbiak ragadósabbak, ezért pálcikával könnyebben fogyaszthatók. Az olasz fajtákat szokás rizottó-rizsnek nevezni, a spanyol fajtákat paella-rizsnek. Nevét a főzés közben érezhető, intenzív ízéről és virágillatáról kapta. Ez a világ legfinomabb és legkedveltebb rizsfajtája. Teljesen nátrium mentes, összetett szénhidrát tartalmának köszönhetően gyors energiát biztosít a szervezet szervezet számára. Glikémiás indexe is alacsonyabb a barna rizshez hasonlóan, a hagyományos, gyengébb minőségű fajtákhoz képest. Szénhidrát tartalmával kapcsolatban, kérlek, olvasd el idevágó cikkünket.
A termesztés nagy előnye, hogy száz százalékban felhasználható. A hántolás után a termés
-
62 százaléka lesz az emberi fogyasztásra szánt egész szemű rizs,
-
18 százaléka a héj, ezt az érdes, magas szilíciumtartalmú, csípős anyagot a tégla- és cserépgyártás használja,
-
10 százalék a korpa, amiből állati takarmány lesz,
-
10 százalék pedig a tört szem, aminek egy részét megőrlik (lisztnek, darának) és a dara sörgyártáshoz és állateledelekhez is kiváló.
Az általunk forgalmazott kambodzsai jázmin rizs a hagyományos növénytermesztés módszereivel történik, emberi és állati munkaerővel, vegyszermentesen, így az ott megtermelt növény organikus minőségű.
100 g mennyiség tartalmaz 2.3 mg niacint vagy más néven B3 vitamint, ami fontos szerepet játszik a koleszterin szint szabályozásban. Ez egy vízben oldódó vitamin-féle. A leghatékonyabb a többi B-vitaminnal, C-vitaminnal és foszforral együtt történő szedése.
Ezen kívül, 0.26 mg tiamint vagy B1 vitamint, a mikroelemek közül pedig 1.9 mg vasat (vérképzés) és 11.8 mg szelént, cinket és folsavat is. Nem csak ázsiai ételekhez ajánlott, készíthető belőle rizsfelfújt, tejberizs, rizi-bizi, zöldséges rizs, vagy akár curry-s rizs is.
Általános főzési tanács:
Adagolása nem túl bonyolult, 20 dkg rizshez 375 ml víz szükséges, majd minden további 20 dkg rizshez 250 ml vizet adagoljunk. Ezt először fel kell forralni, majd kis lángon kell lefedve párolni tíz percig, ezután a tűzről levéve újabb tíz percig kell hagyni állni. Ennek alapján bármekkora mennyiséget főzünk, a fent leírtak alapján könnyű a megfelelő mennyiségű vízben főzni ezt a különleges rizst. Elkészítése gyorsabb, mint a hagyományos rizs esetén, íze és illata egzotikusabb és kellemesebb. Nem szabad túlfőzni, és főzés előtt pirítani sem szükséges.
Tápanyag tartalom: 100 g termékben:
energia: 1483 kcal/349 KJ
fehérje: 7,7 g
zsír:0,8 g
szénhidrát: 77,8 g
Származási hely: Kambodzsa