Kérdése van? Hívjon minket! H-P 8:00-16:00 +36209278610

L-aszkorbinsav 500 g
L-aszkorbinsav 500 g
2 679 Ft

L-aszkorbinsav 500 g

L-aszkorbinsav, C-vitamin pótlására, savanyúságok készítéséhez.

Gyártó
Interherb
2 679 Ft
Egységár: 5 358 Ft/kg
A vásárlás után járó pontok: 27 Ft
Részletek

L-aszkorbinsav, C-vitamin pótlására, savanyúságok készítéséhez. 

MI is a különbség?

Míg a citromsav és az aszkorbinsav nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, ezek valójában két, nagyon különböző vegyület, amiket teljesen eltérő célokra használhatunk fel. A fő különbség a kettő között az, hogy az egyik természetes, a másikat pedig az ember alkotta. Molekuláris szinten csak egy oxigénatomban különböznek, azonban ettől az aszkorbinsav jobb tartósítószer, míg a citromsav jobb adalékanyag lesz.

Az aszkorbinsav egy vízben oldódó, cukor alapú sav, és erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a legtisztább formája a C-vitaminnak.. A latin nevet úgy lehet értelmezni, mint “skorbut elleni”, hiszen a krónikus C-vitamin hiányt, a skorbutot ezzel a vegyülettel meg lehet előzni és lehet gyógyítani. Fontos szerepe van a szervezetben és mivel az ember nem képes belsőleg előállítani (szemben több állattal) , ezért folyamatosan kell azt pótolni étrendi forrásokból vagy kiegészítők segítségével. A legjobb az, ha naponta, többször , kisebb adagokban vesszük magunkhoz. 2000 óta csak L jelölésű aszkorbinsavat gyártanak, így, ha ilyennel találkozol, bátran megveheted.

TÍPUSAI

A C-vitamin legtisztább formája az L-aszkorbinsav, ami természetesen megtalálható az egyes élelmiszerekben, különösen a citrusfélékben. Porított kiegészítőként savanyú és fanyar és nagy dózisban gyomor irritációs is okozhat, ezért több, alternatív termék is létezik, pl. a kímélő magnézium aszkorbát is.  A kalcium-aszkorbát is az aszkorbinsav egy változata, ami során kémiailag kalciumhoz kötötték a savat, így egy olyan anyagot kaptak, ami szelídebben hat a gyomorsavra és leginkább a bélben szívódik fel.

RÖVID TÖRTÉNETE

A skorbut betegség az 1700-as években vált ismertté, hiszen akkoriban a tengerészek és a katonák csak ritkán jutottak hozzá a citrusfélékhez, a káposztához. A norvég és magyar kutatók (Szent-Györgyi) felfedezték, hogy e betegséget egy bizonyos anyaggal ki lehet küszöbölni. Szent-Györgyi Albert megfigyelte egy jellegzetes oxidációs folyamat reakciós késését, amely valamilyen redukáló anyag meglétére utal. Cambridge-ben észrevette, hogy ez a redukáló anyag a mellékvesekéregben és a citrusfélékben egyaránt előfordul, de csak kis mennyiségben sikerült előállítania, így kémiai felépítését csak később tudta megvizsgálni.

Mivel cukorjellegű vegyület volt, Szent-Györgyi Albert először az "ignose" (nem ismerem cukor) nevet adta neki, de publikációjában már a hat szénatomra utaló hexuronsav név szerepel. Később felismerte, hogy a szegedi fűszerpaprika sokkal többet tartalmaz ebből az anyagból, mint a citrusfélék, így nagy mennyiség előállítását sikerült véghezvinnie. Felfedezték, hogy gyógyítani lehet vele a skorbutot (tengerimalacokon kísérletezett sikeresen Szent-Györgyi), vagyis a hexuronsav azonos a C-vitaminnal. Ekkor keresztelte el véglegesen aszkorbinsav névre.

AJÁNLOTT NAPI BEVITEL

Az emberi faj egyike azon kevés emlősöknek, akik nem képesek szintetizálni az aszkorbinsavat, így folyamatosan kell azt pótolni az étrendi forrásokból. A napi ajánlott bevitel 70-125 mg között mozog, azonban egyes kutatók úgy vélik, hogy a jó egészség megőrzéséhez naponta 1000-3000 mg C-vitamint kell szedni. A természetes aszkorbinsav gazdag forrásai a csipkebogyó, a citrusfélék, a kivi, az eper, az édes burgonya és a paprika .

 A vegán és paleo étrendbe is beilleszthető 

Adatok
Származási hely
Kína
Saját gyártmány
igen
EAN
5999542645969
Tömeg
500 g/db
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!