Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
L-aszkorbinsav 500 g
L-aszkorbinsav 500 g
2 274 Ft

L-aszkorbinsav 500 g

L-aszkorbinsav, C-vitamin pótlására, savanyúságok készítéséhez.


A feltünett képek illusztrációk, a valódi termék ettől bizonyos esetekben eltérhet.

Várható kiszállítás
2024.04.24
Gyártó
Interherb
Raktáron
2 274 Ft
Egységár: 4 548 Ft/kg
A vásárlás után járó pontok: 23 Ft
Mennyiségi kedvezmény:
3+  db
-5 %
2 160 Ft/db
5+  db
-7 %
2 115 Ft/db
Részletek

L-aszkorbinsav, C-vitamin pótlására, savanyúságok készítéséhez. 

MI is a különbség?

Míg a citromsav és az aszkorbinsav nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, ezek valójában két, nagyon különböző vegyület, amiket teljesen eltérő célokra használhatunk fel. A fő különbség a kettő között az, hogy az egyik természetes, a másikat pedig az ember alkotta. Molekuláris szinten csak egy oxigénatomban különböznek, azonban ettől az aszkorbinsav jobb tartósítószer, míg a citromsav jobb adalékanyag lesz.

Az aszkorbinsav egy vízben oldódó, cukor alapú sav, és erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a legtisztább formája a C-vitaminnak.. A latin nevet úgy lehet értelmezni, mint “skorbut elleni”, hiszen a krónikus C-vitamin hiányt, a skorbutot ezzel a vegyülettel meg lehet előzni és lehet gyógyítani. Fontos szerepe van a szervezetben és mivel az ember nem képes belsőleg előállítani (szemben több állattal) , ezért folyamatosan kell azt pótolni étrendi forrásokból vagy kiegészítők segítségével. A legjobb az, ha naponta, többször , kisebb adagokban vesszük magunkhoz. 2000 óta csak L jelölésű aszkorbinsavat gyártanak, így, ha ilyennel találkozol, bátran megveheted.

TÍPUSAI

A C-vitamin legtisztább formája az L-aszkorbinsav, ami természetesen megtalálható az egyes élelmiszerekben, különösen a citrusfélékben. Porított kiegészítőként savanyú és fanyar és nagy dózisban gyomor irritációs is okozhat, ezért több, alternatív termék is létezik, pl. a kímélő magnézium aszkorbát is.  A kalcium-aszkorbát is az aszkorbinsav egy változata, ami során kémiailag kalciumhoz kötötték a savat, így egy olyan anyagot kaptak, ami szelídebben hat a gyomorsavra és leginkább a bélben szívódik fel.

RÖVID TÖRTÉNETE

A skorbut betegség az 1700-as években vált ismertté, hiszen akkoriban a tengerészek és a katonák csak ritkán jutottak hozzá a citrusfélékhez, a káposztához. A norvég és magyar kutatók (Szent-Györgyi) felfedezték, hogy e betegséget egy bizonyos anyaggal ki lehet küszöbölni. Szent-Györgyi Albert megfigyelte egy jellegzetes oxidációs folyamat reakciós késését, amely valamilyen redukáló anyag meglétére utal. Cambridge-ben észrevette, hogy ez a redukáló anyag a mellékvesekéregben és a citrusfélékben egyaránt előfordul, de csak kis mennyiségben sikerült előállítania, így kémiai felépítését csak később tudta megvizsgálni.

Mivel cukorjellegű vegyület volt, Szent-Györgyi Albert először az "ignose" (nem ismerem cukor) nevet adta neki, de publikációjában már a hat szénatomra utaló hexuronsav név szerepel. Később felismerte, hogy a szegedi fűszerpaprika sokkal többet tartalmaz ebből az anyagból, mint a citrusfélék, így nagy mennyiség előállítását sikerült véghezvinnie. Felfedezték, hogy gyógyítani lehet vele a skorbutot (tengerimalacokon kísérletezett sikeresen Szent-Györgyi), vagyis a hexuronsav azonos a C-vitaminnal. Ekkor keresztelte el véglegesen aszkorbinsav névre.

AJÁNLOTT NAPI BEVITEL

Az emberi faj egyike azon kevés emlősöknek, akik nem képesek szintetizálni az aszkorbinsavat, így folyamatosan kell azt pótolni az étrendi forrásokból. A napi ajánlott bevitel 70-125 mg között mozog, azonban egyes kutatók úgy vélik, hogy a jó egészség megőrzéséhez naponta 1000-3000 mg C-vitamint kell szedni. A természetes aszkorbinsav gazdag forrásai a csipkebogyó, a citrusfélék, a kivi, az eper, az édes burgonya és a paprika .

 A vegán és paleo étrendbe is beilleszthető 

Vélemények
Átlagos értékelés:
4.8 (6 vélemény)
(5)
(1)
(0)
(0)
(0)
Még nem írt véleményt a termékről?
Véleményt írok!
Anonymous
2019.09.09
C-vitamin - jóval olcsóbban, mint a tablettás, kapszulás változatok. Szerinem ez a legjobb üzlet, ennyiért sehol sem kapnék ilyen alapvető vitamint....
Anonymous
2020.10.25
C-vitamin-tabletta helyett ezt fogyasztjuk már régóta. Kis kanállal veszünk belőle, melyre vizet iszunk. Elsőre eléggé "savanykás" lehet az íze, de gyorsan hozzá lehet szokni.
Nyilas Istvánné
2021.01.13
Az aszkorbinsav terméket azért szereztem be, hogy pótoljam magamnak és a családtagjaimnak a C vitamin szükségletet, különösen a mostani téli időszakban. Ha szükséges, tartósítószerként is fogom használni.
Anonymous
2021.01.14
C vitamin helyett vettem, de nekem nem sikerült a rendszeres használata, maradtam a "tablettás" változatnál. Párom azonban rákapott, ő teljesen elégedett volt vele.
Istvánné Visi
2021.04.29
Az L-aszkorbinsavat a C vitamin pótlására rendeltem, naponta teszek az elfogyasztani kívánt vízbe egy csapott kávéskanállal. Nem voltam beteg egész télen!
Hasonló termékek