Prémium minőségű, magyar, tartósítószer, és színezék mentes gyümölcslekvár, Kecskemétről.
A csipkebogyóból egy kicsit nehezebb lekvárt készíteni, mint pl.a sárgabarackból. Miért is? Mert ez egy szúrós bokor bogyóiból készül, ami egy különös rózsabokorra hasonlít.
Túl drága a kecskeméti csipkebogyólekvár?
Aki sokallná a csipkebogyólekvár vagy -szörp árát, az nagy tévedésben él. A csipkebogyó ingyen van, hogyne, vadon nő, persze, sőt, azt is mindenki tudja, hogy akkor jó, amikor már megcsípte a dér. De azt is tudja mindenki, hogy amikor valamit megcsíp a dér, akkor hideg van, és a csipkebogyó lényegében egy szúrós rózsabokor?
Ha otthon szeretnéd magad elkészíteni, javaslom, erre keress rá: csipkebogyó lekvár készítése youtube
Az Univer hagyományos technológiával készíti
ezt a remek csemegét, 100 g bogyóból 60 dkg lekvár készülhet.
Magának a bogyónak jól ismertek előnyös, gyógyhatásai is:
Enyhe vízhajtó. Szabályozza az erek áteresztőképességét, erősíti az érfalakat, ezáltal gyorsítja a véráramot. Ennél fogva érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére, kezelésére használható. A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne, de természetesen leginkább magas C-vitamin tartalmáról híres.
A csipkebogyóban legendásan sok C-vitamin van,
egy kicsi bogyóban több, mint egy nagy citromban! Ezért nem szabad forrázni, hiszen a C-vitamin hő hatására elbomlik. Fontos téli vitaminforrás a nátha megelőzésére.
A csipkehús kedvezően hat a cukorbetegségre, szabályozza a vércukor szintet. Cukorbetegek étkezés után fogyasszák, mivel segíti a zsír emésztését.
Immunerősítő hatása van, különösen ajánljuk stresszoldásra, dohányosoknak pedig azért, mert a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezetből. Nyugtatja az idegeket, általános erősítő hatása van.
A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.
A csipkemagban csak E-vitamin van, teája epekőoldó hatású, hólyagbántalmak ellen is nagyon jó. Húgyhajtó hatású, vesehomokra és vesekő leválasztásra is használható.
Ez a csipkebogyó lekvár tartósítószer nélkül készült, szwrintem ez is lényeges szempont.
A virág szirmai enyhe hashajtó hatással bírnak, levele hasfogó.
Visszatérve a kecskeméti termékre:
Összetevők: csipkebogyóvelő (60%), cukor, citromlé sűrítmény zselésítő anyag: pektin
Tápanyag tartalom 100 g termékben:
energia:857 kj/ 204 kcal
szénhidrát: 48 g, ebből cukor: 48 g
rost: 0,6 g
fehérje: 1,6 g
ÉS egy tuti recept a végére:
VADVAGDALT HECSEDLIMÁRTÁSSAL:
HOZZÁVALÓK:
50 dkg zsírosabb vadhús
10 dkg füstölt szalonna
1 db babérlevél
3 szem borókabogyó
2 gerezd fokhagyma. vagy granulátum
1 kisebb vöröshagyma
1 db áztatott zsemle
1 tojás
1 kiskanál mustár
1 kiskanál himalaya só
1 kávéskanál őrölt fekete bors
1 kávéskanál majoranna
zsemlemorzsa, vagy panko morzsa
40 dkg csipkebogyó lekvár
1 dl vörösbor
A vadhús, a szalonnát a fűszerekkel együtt ledaráljuk. majd összedolgozzuk az áztatott zsemlével, és pogácsákat formálunk belőlük. morzsában megforgatva, olajban kisütjük. 1 dL vörösbort felforralunk, majd beletesszük a lekvárt.
Ahogy kezd kihűlni, a megsütött vagdaltpogácsák tetejére kanalazzuk.
Ismeri, kóstolta kiváló, további Univer termékeinket ?