A pisztácia, vagy más néven pisztáciafa, egy szömörcefélék családjába tartozó növény. A legismertebb faja a Pistacia vera, amelynek olajos magját élelmiszerként fogyasztják. A pisztácia tudományos neve Pistacia.
A Pistacia vera magja rendkívül népszerű étel és összetevője különféle ételeknek és édességeknek, különösen a török, közel-keleti, indiai és mediterrán konyhákban. Manapság például a „pisztáciás dubai csoki” is nagy népszerűségnek örvend, amelynek egyik fő összetevője a válogatott minőségű pisztácia.

A pisztácia tápanyagban gazdag és egészségre gyakorolt hatása kiváló:
A pisztácia a természet által összeállított szupercsomag: esszenciális zsírsavak, vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok és rost kombinációja.
Főbb előnyei:
- Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése:
A pisztácia rendszeres fogyasztása csökkenti az LDL (rossz) koleszterinszintet, növelheti a HDL-t (jó koleszterin), és csökkenti az összkoleszterinszintet. Tanulmányok kimutatták, hogy napi kb. 50 g pisztácia már 4 hét alatt javítja a lipidprofilt.
- Szemvédő hatás:
A lutein és zeaxantin antioxidánsok védik a retinát a káros oxidatív stressztől, megelőzhetik az időskori makuladegenerációt.
- Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatás:
Magas polifenol- és tokoferol-tartalma révén a pisztácia semlegesíti a szabad gyököket, csökkenti az oxidatív stresszt, és gyulladáscsökkentő hatású.
- Bőrvédelem:
Az E-vitamin, C-vitamin és béta-karotin hozzájárulnak a bőr védelméhez, regenerációjához, valamint az öregedés késleltetéséhez.
- Rákmegelőző potenciál:
Kutatások szerint a pisztáciában található gamma-tokoferol és fitoszterolok szerepet játszhatnak a prosztatarák, emlőrák és vastagbélrák megelőzésében.
- Segíti a vércukorszint stabilizálását:
Alacsony glikémiás indexű (GI: ~30), lassan emésztődik, így a vércukorszintet stabilan tartja. Diabéteszeseknek is ajánlott mértékkel.
- Táplálja a bélflórát:
Prebiotikus rosttartalma támogatja a hasznos bélbaktériumokat (pl. bifidobaktériumokat), segít az irritált bél regenerálódásában.
- Jótékony hatással van a testsúlyra:
A pisztácia magas fehérje- és rosttartalma hosszabb teltségérzetet biztosít, csökkenti a nassolási vágyat, miközben kalóriadús.
- Termékenységi és férfi egészség támogatása:
Egy kisebb klinikai vizsgálatban napi 100 g pisztácia fogyasztása javította az erekciós funkciókat.

Natúr hántolt pisztácia - remek, biztató előnyök:
Mint általában az olajos magvak, így ez is is bővelkedik egyszeresen telítetlen zsírsavakban, a pisztácia csökkenti a vér LDL koleszterinszintjét. Fogyasztása mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, valamint hozzájárul tüneteik enyhítéséhez.
Van nekünk egy 100% pisztáciát tartalmazó pisztáciakrémünk is, ismered?
A pisztácia ára, 2025-ben:
Mivel felkapottá vált a dubai csoki miat, idén sokkal több pisztáciát adtunk el, mint az eddigi években. Az USA mellett Iránból is jelentős mennyiség kerül be országunkba. A növekvő kereslet az árakat iss felhajtotta, jelenleg 100g hántolt sótlan, jó minőségű pisztácia 1686 Ft.
Vitaminjai, mint az A-, vagy a többféle B-, C-, E- és K-vitamin
− segítségével táplálják és ápolják a bőrünket.
Ezen kívül, bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat, ezek közül a fontosabb a kalcium, foszfor, kálium, vas, cink, magnézium, mangán, szelén, fluor és a réz. A réz elősegíti a vas felszívódását, tehát fokozza a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal a vérszegénység egyik leghatékonyabb ellenszere.
Antioxidánsai megkötik a káros szabad gyököket,
ennek köszönhetően akadályozza a bőr idő előtti öregedését, a gyulladások, a szív- és érrendszeri betegségek esetében. Antibakteriális, gombaellenes és sejtmegújító tulajdonságai révén részt vesz az irritált bélrendszer állapotának helyreállításában.
A rosszindulatú prosztata daganatokkal szemben is jó kiegészítő lehet.
Nem tartalmaz nátriumot, ezért frissen a magas vérnyomásban szenvedők is bátran fogyaszthatják. Ismered a finom, sózott, héjas változatát is? :-) Egy maréknyi pisztácia fogyasztása fedezi a napi ásvány anyag, vitamin, protein és a fenolos antioxidáns szükségletet.
Fontos tudni:
- Magas kalóriatartalommal rendelkezik: 100 g = kb. 557 kcal.
- Magas zsírtartalom: 56 g / 100 g, de ezek túlnyomó többsége egyszeresen telítetlen zsír.
- A túlzott fogyasztás túlsúlyt és allergiás reakciót is okozhat.
- A pisztácia héj nélküli, natúr, sózatlan változata a legegészségesebb, különösen hipertóniában szenvedők számára.
Vitamin- és ásványianyag-tartalom:
- Vitaminok: A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitamin
- Ásványi anyagok: kalcium, kálium, foszfor, vas, cink, réz, szelén, magnézium, mangán
- A réz segíti a vas felszívódását, így vérszegénység esetén is jótékony.
Felhasználási javaslatok:
- Salátákban, süteményekben, krémlevesekben, húsok panírozásához, sőt: őrölve arcradírként is alkalmazható.
- Főként natúr, hántolt formában a legértékesebb, de sózott, héjas formában is kiváló élvezeti értékű.

Allergén reakciók, fogyás:
Mint minden csonthéjas gyümölcs, a natúr pisztácia is allergiás reakciókat válthat ki. Fogyókúrák, diéták esetén, szintén bánjunk csínján a fogyasztásával, mivel 100 g mennyiség nagyjából 600 kalóriát tartalmaz, amelynek nagy részét (56%) zsírok teszik ki. Egyszeresen telítetlen zsísavai nélkülözhetetlenek, esszencilisak.
Ez a natúr változat éppen sótlan csomagolásban készül nálunk, hogy ne tegye tönkre a magasabb sófogyasztás által kiváltott vérnyomás-emelkedés általa elért érvédő hatását.
Tippek, javaslatok:
Akár finom salátákat is gazdagíthatunk vele: Süteményeknek is jó ízt adhat, krémlevesekbe szórva pedig levesbetétként, őrölve hús, hal panírozásához is ajánlják az ínyencek. hatékonyan tisztító bőrradírként távolítható el az arcbőrről.
Ha szereted a pisztáciát, ajánlom, kóstold meg a paradiót is, isteni finom!
5 Gyakran ismételt kérdés és válasz a pisztáciával kapcsolatban:
- Hány szem pisztáciát ajánlott naponta fogyasztani?
→ 8–10 szem (kb. 25–30 g) ideális napi adagként, amely tápanyagban gazdag, de még nem túl kalóriadús.
- Biztonságos cukorbetegek számára?
→ Igen, alacsony a glikémiás indexe, és segíthet stabilizálni a vércukorszintet.
- Tényleg segít a fogyásban?
→ Igen, mértékletesen fogyasztva, magas rost- és fehérjetartalma elősegíti a teltségérzetet és csökkenti a nassolási vágyat.
- Véd a szívbetegségek ellen?
→ Igen, csökkenti a rossz koleszterint (LDL) és gyulladást, valamint javítja az érfunkciókat.
- Lehet-e allergiás reakció a pisztáciára?
→ Igen, mivel a csonthéjasok családjába tartozik, egyéni érzékenység esetén allergiát válthat ki.
Tápanyag- és energiatartalom 100 g (tájékoztató adat):
Energia: 557 KJ/kcal
Fehérje:20,2 g
Zsír:56 g, ebből
Telített
|
5.9 g
|
Egyszeresen telítettlen
|
23.3 g
|
Többszörösen telítettlen
|
14.4 g
|
Szénhidrát:16,6 g, ebből cukor: 7,7 g
Rost:10,6 g
Nátrium: 1 g
Koleszterin: 5,9 mg
Glikémiás index: 30
Származási hely: USA
Ismeri további, egészséges olajos magvainkat?
Hivatkozott források URL-ekkel:
Healthline – 9 Health Benefits of Pistachios
https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-pistachios/
Verywell Health – What Happens to Your Gut Health When You Eat Pistachios
https://www.verywellhealth.com/pistachios-and-prediabetes-gut-health-11772518/
EatingWell – What Happens to Your Body When You Eat Pistachios
https://www.eatingwell.com/what-happens-to-your-body-when-you-eat-pistachios-regularly-8687923/
American Pistachio Growers – Pistachios Are an Antioxidant Powerhouse
https://americanpistachios.org/about-us/pistachio-power-unshelled/press-releases/new-study-reveals-pistachios-are-antioxidant/
Exploration of Food and Function – Clinical Study on Pistachios
https://www.explorationpub.com/Journals/eff/Article/101042/
NCBI PMC – Pistachios for Health Review Article
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4890834/
Wikipedia – Pistachio
https://en.wikipedia.org/wiki/Pistachio/