Ez a termék képes a kurkuma fő hatóanyagát, a kurkumint nagy mennyiségben a véráramba juttatni egy szabadalmaztatott, teljesen természetes megoldás segítségével. A kurkuma illóolaját valamint teljes spektrumú gyömbér-kivonatot is tartalmaz.
Ez a FORTE változat nagyobb hatóanyag mennyiséget tartalamaz, mint az alaptermék
Sokan úgy gondolják, hogy elegendő kurkumát enniük, kicsit több indiai ételt, és ezzel pótoljuk szervezetünkben a fűszer fő hatóanyagát - pedig nem. Kérlek, olvasd el ezzel kapcsolatos, a kurkuma bizonyítottan előnyös hatásai c. blogbejegyzésünket:
A kurkuma hatóanyagai, a kurkuminoidok véráramba jutása nagyon korlátozott, nehezen szívódik fel. Ennek áthidalására hoztuk létre ezt a termékünket. Egy feketebors-kivonat, a BioPerine® akár 2000%-kal is növelheti a kurkuminoidok felszívódását.
A Bio-Curkumin® (BCM-95®) pedig egy új, szabadalmaztatott kurkuma-kivonat, amely a kurkuminoidokat a kurkuma esszenciaolajával együtt tartalmazza mikronizálva, és még a feketebors-kivonatos megoldásnál is 6-szor hatásosabb.
A gyömbér gingerol hatóanyaga is fokozza a kurkumin felszívódását, ráadásul hasonló hatással rendelkezik, mint a kurkumin, különösen gyömbér-illóolajokkal együtt. A kurkuma turmeronokra standardizált kivonata szintén jelentősen fokozza a kurkumin felszívódását. Termékünk mindezt együtt tartalmazza!
Adagolás: 1 kapszula fogyasztása javasolt, étkezés közben.
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.
Humán-klinikai vizsgálatokkal már igazolt hatások:
Ízületi problémák csökkentése, megszüntetése
Egy 2012-es vizsgálatban középsúlyos reumás ízületi fájdalmakban szenvedők egy csoportja 2x50 mg diklofenák hatóanyag-tartalmú gyulladás- és fájdalomcsökkentő, erős hatású gyógyszert kapott, míg a másik csoport 2x500 mg Bio-Curcumin®-t.
A Bio-Curcumin®-t szedő csoport állapota lényegesen többet javult és a fájdalmuk is jobban csökkent, mint az erős gyógyszert szedő csoporté. Ez azért is érdekes, mert míg a gyógyszernek direkt fájdalomcsillapító hatása van, addig a Bio-Curcumin® fájdalomcsillapító hatása a probléma okának enyhülésével magyarázható csak.
Egy másik, 2011-es vizsgálatban egy Bio-Curcumin®-t és BosPure® tömjén-kivonatot tartalmazó készítmény hatását igazolták porckopásos ízületi fájdalomban szenvedő betegeken.
Depresszió enyhítése
Egy 2014-es vizsgálatban depressziós betegek egy csoportja 6 héten át napi 500 mg Bio-Curcumin®-t szedett, ami 62,5%-os javulást hozott az ún. Hamilton skálán mérve. Ez az antidepresszáns gyógyszert szedő csoportéval megegyező javulás volt. A gyógyszert és Bio-Curcumin®-t együtt szedő csoport még magasabb, 77,8%-os javulást mutatott.
Alzheimer-kór kezelése
Egy 2008-as vizsgálatban Alzheimer-kóros betegek állapotán javított napi 1g Bio-Curcumin®. A betegséget okozó ún. béta-amiloid-plakkok agyban lévő mennyiségét számottevően csökkentette, azaz igazolódott, hogy nemcsak enyhíteni, hanem képes hatásosan vissza is fordítani a betegséget.
A Bio-Curcumin®-nal kapcsolatos vizsgálatok folytatódnak... In-vitro és állatkísérletekben már igazolták hatását húgyúti problémák, mell- és prosztatarák ellen, ahogyan a máj méregtelenítését segítő hatását is.
A kurkumin egyéb, embereken is bizonyított hatásai:
Erőteljesen csökkenti a szervezet szintű gyulladást, CRP-t, triglicerid- és koleszterin-szintet, fájdalomérzetet, lipidperoxidációt, vérnyomást, ödémát, depressziót, számos daganatos megbetegedés kockázatát, gyomor- és vastagbélfekély tüneteit és kockázatát. Ezeken felül nagyon erős antioxidáns, és fokozza az inzulinérzékenységet is!
Mint láthatjuk, a Bio-Curcumin® önmagában is rendkívül hatásosan emeli a vér kurkumin-szintjét, és képes átjutni a vér-agy-gáton is, ahogy azt a fenti kutatások egyértelművé teszik. Mi még tovább fokoztuk hatékonyságát, ugyanis további felszívódást segítő módszerekkel kombináltuk:
termékünk a Bio-Curcumin® mellett nagy mennyiségben tartalmaz kurkuma-esszenciaolajat, gyömbér-kivonatot, gyömbér-esszenciaolajat és BioPerine®-t is. Nem tudunk másik olyan termékről, amelyik a kurkuma összes létező felszívódását segítő lehetőségét együtt hordozná.
A kurkuma-gyökeret már legalább 4000 éve használják Indiában és a környező országokban. Az egyik legnagyobb becsben álló gyógynövényük és egyben fűszerük is, amely szinte minden fűszerkeverékükben (curry-k) megtalálható.
Indiában feltűnően alacsony számos máshol gyakori betegség előfordulása, köztük a daganatos megbetegedéseké is. Ez azért is különös, mert az ezen betegségek előfordulását amúgy fokozó cukor-, finomított szénhidrát- és tejfogyasztásuk magas.
A csökkent betegségkockázatot a magas kurkuma-fogyasztásukban látják. Hamar felkeltette a tudomány érdeklődését e növény, és egyre többet vizsgálták. In-vitro és állatkísérletekben nagyon hatásosnak találták rák, ízületi, idegrendszeri és megannyi más probléma esetén.
Embereken végzett (humán klinikai) vizsgálatokban azonban sokáig csak bélrendszeri problémákra találták jónak. Ez azért van, mert a szájon át szedett kurkuma és kurkumin (a fő hatóanyaga) a bélrendszerből nem jut át a véráramba, márpedig ahhoz, hogy az egész szervezetre és ne csak az emésztőrendszerre legyen hatással, a véráramunkba kell jutnia.
Ahhoz, hogy az agyunkra/idegrendszerünkre is kifejthesse hatását, még az ún. vér-agy-gáton is át kell jutnia. Állatkísérletekben sok esetben beinjekciózva adták be a magas (95% kurkumin-tartalmú) kurkuma-kivonatokat, így az eleve a véráramukba jutott, ezért figyelhettek meg sokkal több hatást.
Szerencsére azonban ma már egyre több megoldás született arra, hogy a szájon át szedett kurkumin is jó hatásfokkal a véráramba jusson.
Az ilyen készítményekkel végzett vizsgálatokban már emberek esetében is hatásosnak találták az emésztőrendszeri problémákon túl is (ízületi gyulladás, Alzheimer-kór, depresszió stb.). Sajnos ezen felszívódást segítő megoldások közül sok káros anyagok használatát jelentette (pl. poliszorbátos emulziók vagy szójafehérjék alkalmazása), de létezik sok természetesebb, egészségesebb megoldás is, amelyek mindegyikét egyszerre alkalmaztuk termékünkben. Ez teszi egyedülállóvá.
A kurkuma hatóanyagai
Legkutatottabb hatóanyagai a kurkuminoidok (3 féle van), a fűszer maga kb. 3%-ot tartalmaz ezekből. A kurkumával kapcsolatos kutatások zöme a kurkuminoidokkal (azon belül is főleg a kurkuminnal) foglalkozik.
Meg kell azonban említeni még, hogy a kurkuma gyökere tartalmaz 1-2% illóolajat is, amelynek egyes komponensei, a turmeronok is erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkeznek.
Ezek amellett, hogy hasonló és szinergista hatásúak a kurkuminoidokkal, rendkívüli mértékben fokozzák a szájon át szedett kurkuminoidok véráramba jutását. A szokásos kurkuminra standardizált kurkuma-kivonatok az illóolajokban jelen lévő turmeronokat nem tartalmazzák.
Felszívódás problematikája és ennek gyakorlati jelentősége
Ahogy már említettük, a szájon át bevett kurkumin a bélszövetek kurkumin-szintjét még hatásosan képes emelni, azonban a véráramba és ezáltal egyéb szövetekhez jutni már nem, vagy alig képes.
Számos kísérletet lefolytattak egészséges embereken, amelyekből világosan látszik, hogy még 95%-os kurkuminoidokat tartalmazó kurkuma-kivonatból is legalább 10-12ezer mg szedése szükséges, hogy valamire való mennyiségű kurkumin jusson a véráramba.
1800 mg alatti mennyiség szedése esetén pedig semennyi nem jut a vérbe. Sokféle megoldás született a felszívódás javítására, amelyek közül sok a bélfalat áteresztőbbé teszi, ami nem jó. A következő természetes, mellékhatás-mentes, egészséges felszívódást javító technikák léteznek:
A bors és chili egyik csípős hatóanyaga, a piperin fokozza a vérbőséget a bélrendszerben, ami már önmagában is segíti a felszívódást, másrészt csökkenti a P450-es májenzim aktivitását, amely lebontaná a kurkumint hatástalan bomlástermékre.
Egy humán-klinikai vizsgálatban a BioPerine® néven szabadalmaztatott, magas piperin-tartalmú feketebors-kivonatot kurkuminnal együtt szedő csoport vérében 20-szoros mennyiségű kurkumint mértek, mint a BioPerine® nélkül, azonos mennyiségű kurkumint szedő csoport vérében. Ezenfelül a BioPerine® segíti a kurkumin átjutását a vér-agy-gáton is, így agyunkra, idegrendszerünkre is ki tudja fejteni jótékony hatásait.
A piperinhez hasonlóan a gyömbérből kivont gingerolok is azonos elven működve fokozzák a kurkumin hasznosulását, bár ezt klinikailag még nem vizsgálták, csak állatokon igazolták. Azt viszont klinikailag is igazolták, hogy a gingerolokra is standardizált gyömbér-kivonatnak a kurkuminhoz hasonló mechanizmusú, erős gyulladáscsökkentő hatása van.
Nem csoda, a két növény rokon. Érdekesség, hogy az ősi indiai gyógyászatban, az ajurvédában a kurkumát már évezredek óta egy felszívódást segítő, trikatu nevű preparátummal együtt alkalmazták, ami feketeborsot, hosszúszemű borsot és gyömbért tartalmaz, azaz piperint és gingerolt.
A legjobb és legtermészetesebb megoldást nemrég fejlesztették ki: A kurkuminoidokat a korábban már említett kurkuma-illóolaj egy speciális (magas aromás turmeron-tartalmú, hőhatás és vegyszerek nélkül kinyert) változatával elegyítik, majd ezt a speciális illóolaj-kurkuminoid-komplexet mikronizálják, azaz gyakorlatilag egy teljes hatóanyag-spektrumú kivonatot állítanak elő.
Ezt Bio-Curcumin® és BCM-95® néven szabadalmaztatták. Összehasonlították ezt a piperin-lecithin-kurkumin komplexével (azaz az eddigi fokozott felszívódást jelentő módszerekkel), és kiderült, hogy még ahhoz képest is több mint 6-szor több kurkumint volt képes a kísérletben részt vevő emberek vérébe juttatni!
És ugyebár ez nemcsak egyszerűen a kurkumin felszívódását javítja ilyen nagy mértékben, hanem a kurkuma-illóolaj turmeron-komponenseinek antioxidáns- és gyulladáscsökkentő hatásaival is rendelkezik!
No de a puding próbája az evés: nemrégiben Alzheimer-kóros, rheumatoid és osteoarthritises betegeknél is igazolták a Bio-Curcumin® rendkívüli hatását. Ez annak bizonyítéka, hogy valóban bejutott a véráramba (és így az ízületekhez is), sőt a vér-agy-gáton is át kellett hogy jusson az agyba (Alzheimer).
1g Bio-Curcumin® jobban emeli a vér kurkumin-szintjét, mint 12g magas (95%) kurkuminoid-tartalmú hagyományos kivonat, amit a felszívódásnak kedvező, magas zsírtartalmú, lassú tranzitidejű étkezéssel vettek be!
Felhívás: Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. A GAL SynergyTech Zrt. valamennyi kommunikációs felületén tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági versenyhivatali előírásokat. Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló írásaink kizárólag a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján, összefüggéseik mélyreható tanulmányozása nyomán születnek, s azok eredményeinek bemutatására szolgálnak a fogékony és érdeklődő Olvasók tájékoztatásának törekvésével. E szövegek eladásösztönző célt nem hordoznak, a termékeink megvásárlására nem buzdítanak. Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták. Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.
Forrásirodalom:
1. United States Department of Agriculture: „Sugar: World Markets and Trade” Foreign Agricultural Service, November 2013
2. The Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO): Milk Production in India and the United States from 2005 to 2011; FAO-STAT. June 4, 2013. (http://faostat.fao.org)
3. V. Mohan, G. Radhika, P. Vijayalakshmi, V. Sudha: Can the diabetes/cardiovascular disease epidemic in India be explained, at least in part, by excess refined grain (rice) intake? Indian J Med Res 131, March 2010, pp 369-372
4. Bengmark, S.: Plant-derived Health-Effects of Turmeric and Curcumenoids Kuwait Medical Journal 2006, 38 (4): 267-275
5. Shiyou Li, Wei Yuan, Guangrui Deng, Ping Wang, Peiying Yang, Bharat B. Aggarwal: Chemical Composition and Product Quality Control of Turmeric (Curcuma longa L.) Pharmaceutical Crops, 2011, 2, 28-54
6. Srinivas L, Shalini VK, ShylajaM. Turmerin: a water soluble antioxidant peptide from turmeric [Curcuma Longa]. Archem Biochem Biophys. 1992 Feb 1; 292 (2): 617-23.
7. http://examine.com/supplements/Curcumin/
8. Reji Kizhakkedath: Clinical evaluation of a formulation containing Curcuma longa and Boswellia serrata extracts in the management of knee osteoarthritis. Molecular Medicine Reports, DOI: 10.3892/mmr.2013.1661
9. Chandran B, Goel A. A Randomized, Pilot Study to Assess the Efficacy and Safety of Curcumin in Patients with Active Rheumatoid Arthritis. Phytother Res. March 9, 2012 doi: 10.1002/ptr.4639
10. Antony B, Kizhakedath R, Benny M, Kuruvilla BT. Clinical Evaluation of a herbal product (Rhulief™) in the management of knee osteoarthritis. Abstract 316. Osteoarthritis Cartilage. 2011;19(S1):S145-S146.
11. Baum L et al. Six-Month Randomized Placebo-Controlled, Double-Blind, Pilot Clinical Trial of Curcumin in Patients with Alzheimer’s Disease. Journal of Clinical Psychopharmacology. Vol 28, Number 1, Feb 2008 pg 110-114
12. Belcaro et al: Efficacy and safety of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, during extended administration in osteoarthritis patients. Altern Med Rev. 2010 Dec;15(4):337-44.
13. Garcea et al: Consumption of the putative chemopreventive agent curcumin by cancer patients: assessment of curcumin levels in the colorectum and their pharmacodynamic consequences. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005 Jan;14(1):120-5.
14. Preetha Anand, Ajaikumar B. Kunnumakkara, Robert A. Newman, and Bharat B. Aggarwal: Bioavailability of Curcumin: Problems and Promises Mol. Pharmaceutics, 2007, 4 (6), 807-818• DOI: 10.1021/mp700113r
15. Shaiju et al: Pharmacokinetics of Curcumin Conjugate Metabolites in Healthy Human Subjects Cancer Epidemiol Biomarkers Prev June 2008 17; 1411
16. Singh et al: Piperine : A Bioenhancer International Journal of Pharmacy Research and Technology 2011 1(1) 01-05
17. Unibar Corporation: CurQnetic™ Bioavailability Studies (http://unibarcorp.com/research)
18. Khajuria és et al (2003) In-house study for a patent work
19. Wigler I, Grotto I, Caspi D, Yaron M: The effects of Zintona EC (a ginger extract) on symptomatic gonarthritis. Osteoarth Cartilage. 2003 Nov;11(11):783-9.
20. Grzanna R, Lindmark L, Frondoza CG: Ginger--an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. J Med Food. 2005 Summer;8(2):125-32.
21. Antony et al: A Pilot Cross-Over Study to Evaluate Human Oral Bioavailability of BCM-95®CG (Biocurcumax™), A Novel Bioenhanced Preparation of Curcumin Indian J Pharm Sci. 2008 Jul-Aug; 70(4): 445–449.
22. Grant KL, Schneider CD. Turmeric. Am J Health-Syst Pharm 2000; 57:1121-1122.