Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

Aszalás, vagy kandírozás?

2015-07-09 21:31:47 Cimkék: Tudatos vásárlás | aszalt szilva | kén-dioxid | SO2

Milyen érdekes, hogy mindenféle éghajlaton eljutottak oda az ott élők, hogyan tartósítsák a természet ajándékait!

A gyümölcsök aszalása tulajdonképpen egyszerű feladat, csak néhány fontosabb szabályt kell betartani: először is, meg kell találni a megfelelő helyet: a száraz, meleg, alacsony páratartalmú területeken zsinórra fűzik fel, vagy rácson terítik szét a gyümölcsöket, és szabadban, árnyékban aszalják ezeket.

Miért? A közvetlen, direkt napsugárzás káros hatással van a gyümölcs színére, és legfőképpen a vitamintartalmára.

Hűvösebb, nedvesebb vidékeken, házon belül, például a padláson, vagy cserépkályha tetején aszalják a gyümölcsöt.

Szárítás és aszalás során a legbiztosabb eredmény azonban sütőben, vagy külön erre a célra kifejlesztett ún. aszalóberendezéssel érhető el. Legfontosabb a meleg levegő cirkulációja, valamint a pormentesség. A túl nagy forróság sem jó, átlagosan 40-50 Celsius fok a megfelelő.

Sokféle gyümölcs tartósítható szárítással:

alma, sárgabarack, körte, eper, meggy, eper, szőlő, bodza, szilva. Fontos, hogy a gyümölcsdarabok közel egyforma nagyságúak legyenek, mert csak így garantálható az egyenletes aszalódás, melynek ideje függ a fajtától, a szedés időpontjától, a víztartalomtól, hogy csak pár paramétert említsek. Kicsit varázslás is ez, játék, meg kell érezni. Szárítás és aszalás során a tápanyagok nagyobb koncentrációja miatt az ízek intenzívebbé válnak. Az édesebb, tartalmasabb gyümölcsök sok új konyhaművészeti lehetőséget rejtenek magukban, édes és piknáns ételeket gazdagíthatnak. További információ termékeinkről: http://magzsola.hu/blog/tartositaskendioxid.html

A kandírozás a másik elterjedt természetes tartósítási eljárás.

Ennek lényege, hogy a gyümölcsben lévő folyadékot cukros oldattal helyettesítjük.

Ehető virágokat, gyümölcsök héját (narancshéj), gyökereket (gyömbér) is lehet így kezelni.

Kétféle módszer ismert. Az első szerint, ami hosszadalmasabb, de tartósabb megoldást ad, a feldarabolt, megtisztított gyümölcsöket cukros lében felfőzzük, majd tepsin megszárítjuk, és 10-14 napon keresztül, ismétlődve újra és újra felfőzzük, majd a folyamat végén kb 60 Celsius fokon megszárítjuk. A végeredmény nem ragadós, szépen csillogó, az eredeti színt megtartó kandírozott gyümölcs.

A gyorsabb módszer szerint a 3 napig hideg vízben áztatott gyümölcsöket a 4. napon, leszűrve, a gyümölcsök fele mennyiségének megfelelő kristálycukorral felfőzzük, majd sütőpapíron, szintén kb. 60 Celsius fokon kiszárítjuk.

EZEKET OLVASTA MÁR?

A meggy egészségre gyakorolt hatása

2018-08-24 15:50:42
A meggy egészségre gyakorolt hatása

Lássuk csak, meggyleves, meggyes pite, meggyes rétes, meggyes piskóta, tortadíszítés meggyel, lúdláb torta, meggyfagyi, meggyes-mákos, bögrés-meggyes süti - hiretlen csak ezek jutnak eszembe róla, pedig frissen,a fáról leszedve ideális nyári "csodagyógyszer" - helyesebben, gyógyszer helyettesítő. 

2014 - új termékek januárban

2014-01-14 08:34:37
2014 - új termékek januárban

Engedd meg, hogy egy kis visszatekintéssel kezdjem! A magzsola.hu 2012. április 5-én indult útjára. Sokan gondolják azt, hogy egy webáruház indítása roppant egyszerű. A szomszéd fia ingyen csinál egy weboldalt, és máris dől a pénz... Ez akár igaz is lehet, abban az esetben, ha van egy olyan termék, vagy szolgáltatás, amire mindenkinek nagy szüksége van, és még ez senkinek sem jutott eszébe, csak az előbbi példában említett, új oldalt indító vállalkozásnak. Erre vajmi kevés az esély, bár ezt a Grál kincset mi is keressük. :-)

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.
WG