Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

Tartósítás, kén-dioxid

2013-06-19 12:02:46 Cimkék: aszalt szilva | emésztés | tartósítás | kén-dioxid | SO2 | olajos mag | vitamin

Sokan kérdezitek a termékekről, hogy hogyan vannak stabilizálva.

Magvaink nélkülöznek minden tartósítószert,

így a tökmag, szezámmag, napraforgómag, lenmag, pisztácia, török mogyoró organikus termékek. Egyúttal ezeknél fokozottan kell figyelni arra, hogy felbontás után legyenek lehetőség szerint légmentesen visszazárva, mert a levegő nedvességét gyorsan átveszik, elveszítve roppanósságukat, illetve magas olajtartalmuknál fogva ezek hajlamosak az avasodásra! 

A Szárítás és aszalás menüpontban részletesen írok a technológiáról és a több ezer éve kialakult, natúr módszerekről.

Mi a helyzet a gyümölcsökkel?

A gyümölcsöket meg kell védeni, hogy a szállítás és a fogyasztásig való tárolás közben megőrizzék színüket és állagukat.

Az aszalványok közül a szilva, a mazsola és a sárgabarack kén-dioxiddal van tartósítva. Ez talán a legősibb, és legkíméletesebb módszer - különben igen gyorsan penészednének, elveszítenék színüket, és ízük is károsodna. A kén-dioxid káros hatásait elemző cikkek arról általában bölcsen hallgatnak, mekkora mennyiség elfogyasztása okozza az általunk felsorolt hatásokat. Ez a kén-dioxid mennyiség jóval több, mint a naponta akár 2 kg aszalt gyümölccsel a szervezetbe kerülhetne.... azért ez elgondolkodtató. A lényeg itt is az egyensúlyban van. Ne legyen túl sok - és ez mindenre igaz. 

Mit tehetek, ha nem akarok kén-dioxidot fogyasztani?

Amennyiben ez zavar, a gyümölcsöket forró vízben öblítsd át, majd szárítsd meg, esetleg ezt a folyamatot még egyszer ismételje meg, így a kén 95%-a eltávolítható. Ekkor azonban minél gyorsabban el kell fogyasztania, mert elindul az oxidációs folyamat, mint a nyers, felszeletelt  gyümölcsöknél szabad levegőn. A vörös áfonya, földieper, és a gyömbér kandírozott, bár ezt a kandírozást nem úgy kell elképzelni, hogy cukorban úsznak, ez egyfajta felületi kezelés, ami a szín- és ízanyagok megőrzésére szolgál, mint ahogy nagymamáink is a lekvár főzéshez is használtak cukrot (meg szeretetet! :-)

Hamarosan a fenti információk - és a mellékelt tápanyagtáblázatunk is felkerül oldalunkra.  

Termékeink nagy része a Közel-Keletről származik, Törökországból, Iránból,  Indiából, illetve Chiléből és az USA-ból is importálunk.

Célunk továbbra is jó és egészséges, megfelelő ár/érték arányú termékek eljuttatása tudatos fogyasztóink számára.

 

EZEKET OLVASTA MÁR?

Aszalt gyümölcsök és a tartósítás

2017-10-30 13:46:44
Aszalt gyümölcsök és a tartósítás

Az aszalás,mint természetes tartósítási eljárás nagyon kevés háziasszonynak jut eszébe, csak ősszel télen kerül elő azoknál akik szeretik.

Újdonságok, köretek, Himalaya só, és....

2013-10-30 21:49:03
Újdonságok, köretek, Himalaya só, és....Szándékosan nem akarom kijátszani a Haloween-kártyát, de így alakult, hogy most tudjuk kihelyezni újdonságainkat. Háromféle köret, ami jól használható akár a mindennapi, akár az ünnepi ételek köreteként, mégis, eltér a szokásos sültkrumpli/rizs párostól. Egészséges, és finom. Érdekes, hogy ez a két fogalom mennyire távol van a fejekben. (persze, nem a tiédbe! :-))

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.
WG