Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

Tartósítás, kén-dioxid

2013-06-19 12:02:46 Cimkék: aszalt szilva | emésztés | tartósítás | kén-dioxid | SO2 | olajos mag | vitamin

Sokan kérdezitek a termékekről, hogy hogyan vannak stabilizálva.

Magvaink nélkülöznek minden tartósítószert,

így a tökmag, szezámmag, napraforgómag, lenmag, pisztácia, török mogyoró organikus termékek. Egyúttal ezeknél fokozottan kell figyelni arra, hogy felbontás után legyenek lehetőség szerint légmentesen visszazárva, mert a levegő nedvességét gyorsan átveszik, elveszítve roppanósságukat, illetve magas olajtartalmuknál fogva ezek hajlamosak az avasodásra! Száraz, hűvös helyen még inkább "jól érzik magukat", nem véletlen, hogy a mákot, és a diót is az igazán szakavatott beszállítók hűtőkocsikkal mozgatják. A magvak nedvességtartalma, szerkezete alapvetően különbözik a gyümölcsöktől, ez utóbbiak víz- és természetes cukor (fruktóz) tartalma magasabb. 

A Szárítás és aszalás menüpontban részletesen írok a technológiáról és a több ezer éve kialakult, natúr módszerekről.

Mi a helyzet a gyümölcsökkel?

A gyümölcsöket meg kell védeni, hogy a szállítás és a fogyasztásig való tárolás közben megőrizzék színüket és állagukat.

Az aszalványok közül a szilva, a mazsola és a sárgabarack kén-dioxiddal van tartósítva. Ez talán a legősibb, és legkíméletesebb módszer - különben igen gyorsan penészednének, elveszítenék színüket, és ízük is károsodna. A káros hatásait elemző cikkek arról általában bölcsen hallgatnak, mekkora mennyiség elfogyasztása okozza az általunk felsorolt hatásokat. Ez a mennyiség jóval több, mint a naponta akár 2 kg aszalt gyümölccsel a szervezetbe kerülhetne.... azért ez elgondolkodtató. A lényeg itt is az egyensúlyban van. Ne legyen túl sok - és ez mindenre igaz. Természetesen, az ideális megoldás az lenne, ha semmiféle tartósító nem lenne a gyümölcsökön, ez azonban azzal is együtt járna, hogy a szállítás, tárolás, csomagolás során színüket, ízüket könnyen elveszíthetnék, és magasabb hőmérsékleten (20Celsius fok felett) esetleges penészedés is elindulhat. Persze, nagyanayáink is saszaltak  a padlááson, száraz, melehóg köenyzetben, ezek azonban rágósabb, keményebb aszalványokat eredményeztek, és nem is kellett a logisztikára gondolni, hiszen azok fogyasztották, jellemzően ősszel, télen, akik maguk megtermelték ezeket. Igen, ekkor volt a legkisebb az ökológiai lábnyom. Azonban nem tud mindenki megtermelni magának minden javat, főleg nem a városlakók. Ezért (is) alakult ki a nagyipari tartósítási technológia, ami nagy mennyiségben is egyenletes, jó minőségű aszalt gyümölcsöket állít elő. Sajnos, javarészt nem Magyarországon. 

Mit tehetek, ha nem akarok kén-dioxidot fogyasztani?

Amennyiben ez zavar, a gyümölcsöket forró vízben öblítsd át, majd szárítsd meg, esetleg ezt a folyamatot még egyszer ismételje meg, így a kén 95%-a eltávolítható. Ekkor azonban minél gyorsabban el kell fogyasztania, mert elindul az oxidációs folyamat, mint a nyers, felszeletelt  gyümölcsöknél szabad levegőn. A vörös áfonya, földieper, és a gyömbér kandírozott, bár ezt a kandírozást nem úgy kell elképzelni, hogy cukorban úsznak, ez egyfajta felületi kezelés, ami a szín- és ízanyagok megőrzésére szolgál, mint ahogy nagymamáink is a lekvár főzéshez is használtak cukrot (meg szeretetet! :-)

Hamarosan a fenti információk - és a mellékelt tápanyagtáblázatunk is felkerül oldalunkra.  

Termékeink nagy része a Közel-Keletről származik, Törökországból, Iránból,  Indiából, illetve Chiléből és az USA-ból is importálunk.

Célunk továbbra is jó és egészséges, megfelelő ár/érték arányú termékek eljuttatása tudatos fogyasztóink számára.

 

EZEKET OLVASTA MÁR?

Íz- és illatfokozás - ízfokozók nélkül

2016-08-07 09:47:17
Íz- és illatfokozás - ízfokozók nélkül

A nyár legszebb napjait éljük. Ma augusztus 7-e, vasárnap reggel van; ma korábban keltem, és virágot vettem a piacon. Séta közben próbáltam minnél inkább "benne lenni" a mostban, a pillanatban, élvezni a kicsit hűvösebb időt, a csendes utcákat, beszippantani a kávézók és pékségek illatát....

Magas magnézium tartalmú ételek

2019-12-14 11:23:46
Magas magnézium tartalmú ételek

Minden élettannal foglalkozó szakember tisztában van azzal, hogy az élő rendszerek működésében a magnéziumnak  elvitathatatlanul nagy szerepe van.

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.