Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Az őrölt gyömbér hatása, felhasználása

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2021.07.04 12:37
Az őrölt gyömbér hatása, felhasználása

A latin nevén Zingiber officinale a középkori fűszerkereskedelemmel került el kontinensünkre. Egyben fűszernövény és gyógynövény is, erről olvashatsz a következő bejegyzésünkben: 

Előző cikkünkben a vízhajtással foglalkoztunk, most a gyömbéren a főszerep! Az őrölt gyömbér, a latin nevén Zingiber officinale, a középkori fűszerkereskedelemmel került el kontinensünkre. Fűszernövény és gyógynövény is egyben, jótékony hatását már a kezdetektől felismerték fogyasztói. Emésztés-segítő, serkentő hatású is, részben a nyolcféle májvédő, máj működését támogató vegyületeknek köszönhetően. A kurkumához és a kardamomhoz hasonlóan fokozza az emésztőnedvek és az epe termelését, a nyálképződést, ezáltal is javítja az emésztést.

Az őrölt gyömbér származása:

Dél-Kelet Ázsia az őshazája ennek a gumós növénynek. Ma már Ausztráliában, Amerikában is, nagy területeket termesztik. A távol-keleti népek már a kezdetektől felismerték gyógyító hatásait, és különféle betegségek kezelésére is előszeretettel alkalmazták. Régebbi írások szerint először hányingercsillapító hatását fedezték fel, így a tengeri betegség tüneteinek enyhítésére is használták, rágcsálták a gyömbért. A távol-keleti konyhákban máig fontos alapfűszer, a kínain túl a thai és az indiai ételekben is főszereplő. 

őrölt gyömbér, gyömbér, gyömbér őrölt, gyömbéres - magzsola.hu

Manapság az egész világon elterjedt, és akár hazánban is megél, ültethető, sok gondozást nem igényel. A gumó maga a rizóma, ez a héjas rész eltávolítása után ez az ehető, felhasználható része.

A kurkuma hatásai - blogcikk

Őrölt gyömbért otthon is készíthetsz:

Az üzletekben megvásárolt, friss gyömbér viszonlag gyorsan elveszíti keménységét, ruganyosságát. Nem ördöngösség ebből őrölt fűszert készíteni:

1. Hámozzuk meg. Nem könnyű folyamat, mivel a rizóma elég egyenetlen kívülről. Zöldséghámozóval,vagy kiskésselk érdemes elkezdeni, esetleg a kettő kombinációjával.

2. Vágjuk 3-4 mm széles szeletekre.

3. Alufóliából készítsünk egy "tálat",  vagy tegyük a szeleteket grillezéshez használt, eldobható grilltálcára.

4. Akár szobahőmérsékleten is kiszárad, én azonban azt javaslom, hogy a légkeveréses sütőt legalacsonyabb hőmérsékletre állítva, ebben szárítsuk meg a gyömbér szeleteket. kb. 45 perc elteltével érdemes megforgatni ezeket. Esetleg utána napsütötte erkélyre is kitehetjünk, amíg csontszáraz nem lesz. Ez akár 2-3 nap is lehet.

5. Egy mozsárban törjük kisebb darabokra, majd botmixerrel porrá őröljük. Ez is egy kicsit babra munka, több lépésben érdemes elvégezni.

6. Egy közepes edényre tegyünk fémszitát, és ezen is szitáljuk át a száraz gyömbért. Ami fennakad, az mehet vissza a botmixerbe. 

7. Az átszitált őrleményt jól záródó fűszerdobozba, vagy csatos üvegbe tesszük . és kész is van! 

Az így elkészült házi fűszer jól használható akár gyömbéres tea készítéséhez, de sütemény, illetve finom keksz, sőt, mézeskalács is készíthető felhasználásával. A skandináv konyha kifejezetten szereti, oldalunkon a híres pepperkakor receptjét is megtalálhatod. Adagolása egy kis figyelmet igényel, hiszen ez egy egyedi készítésű fűszer, így először érdemes kevesebbet felhasználni az ételekhez, és kóstolűs után esetleg lehet növelni a mennyiséget, ha szükséges.

gyömbéres tea, őrölt gyömbér adagolása - magzsola.hu

Gyömbéres tea készítése:

Mivel a jótékony hatóanyagok többsége közvetlenül a héja alatt található, ezért teához, jobb, ha csak jó alaposan megmossuk, vagy igyekezzünk nagyon vékonyan meghámozni. Gyömbértea készülhet felfőzéssel is, tehát hideg vízbe pl. fél liter vízhez teszünk kb. 5 cm-es gyömbérgyökér darabokat felvágva, vagy 1-2 teáskanál szárított gyömbérport (arányok persze ízlés szerint változtathatóak) ezt 20 percig takarékon forraljuk, ezután leszűrjük. Vagy csak leforrázzuk a gyömbért (kismamáknak ez utóbbi ajánlott), ekkor elegendő néhány percig beletenni a forró vízbe . Ha még szárított alma darabokat teszünk a teába, valamelyest enyhíti a gyömbér erőteljes ízét. Ízesíthetjük például fahéjjal, szegfűszeggel, vagy citrommal, naranccsal, esetleg mentával, citromfűvel.Néhány szem szegfűszeg sem árthat neki. :-) 

gyömbéres keksz, fűszerek, pepparkakor, magzsola.hu

Gyömbér és fogyás? Lehetséges:

Ez az őrlemény a fogyást is elősegítheti, fokhagymával keverve, forró vízben 10 percig főzve, majd lehűtve alaposan fel tudja pörgetni az anyagcserét is. A recept a következő:

Kb. 4 cm friss gyömbért kockázz fel apróra, majd főzd 2 liter vízben kb. negyed óráig. Tegyél hozzá egy fél fej fokhagymát, forrald fel újra, szűrd le, és az egészségesebb fogyás érdekében napi 1 litert igyál meg belőle. Adagolása: oszd el ezt a mennyiséget napi 2-3 alkalomra, és kortyolgasd rendszeresen.

őrölt gyömbér hatása, őrölt gyömbér felhasználása, gyömbér hatásai - magzsola.hu

Búzafűpor, búzafű, italpor, rendelés, hatása.