Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Mitől szeretjük annyira a magvakat?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2018.01.31 15:11
Mitől szeretjük annyira a magvakat?

Nem titok, az aszalványok mellett legtöbbet az olajos magvakból adunk el a magzsolán. Az biztos, hogy van bennünk valamiféle „etetőke”, mert bizony, ha egyszer elkezdi enni az ember, nehezen lehet abbahagyni. 

Nem titok, az aszalványok mellett legtöbbet az olajos magvakból adunk el a magzsolán. Az biztos, hogy van bennünk valamiféle „etetőke”, mert bizony, ha egyszer elkezdi enni az ember, nehezen lehet abbahagyni. Már a nyál is összefut a számban, ha meghallom ezeket: Roppanós mandula, natúr kesudió, szép, hosszúkás paradió, finom pisztácia.

Érdekes ellentét: bár ezek a magvak telis-tele vannak energiával (500-600 kcal/100 gramm), és zsírral, mégsem hizlalnak....

Hogyan lehetséges ez?  Több tényező is szerepet játszik ebben:  

A magasabb rosttartalom mellett nehezebben szívódnak fel a zsírok, és nem is mind hasznosul ezekből.  Növelik a jóllakottság érzését, mivel energiában gazdagok, valamint magas a fehérje- és élelmi rost tartalmuk, ezért hamarabb „telítődünk”. Ezek a „jó zsírok” – amelyek a magvak többségénél a zsírtartalom 85 százalékát teszik ki – csökkentik az inzulinrezisztenciát, vagyis fokozzák a sejtek inzulin iránti érzékenységét.

Különleges diófélék, Pekándió, makadámdió, kesudió

Mit jelent ez? Az olajos magvak zsírtartalma igen nagy arányban tartalmaz egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírokat.

Tehát a kedvező hatású zsírsavakon kívül, rengeteg fehérjét, élelmi rostot, vitaminokat (pl. E-vitamin, B6-vitamin) és mikroelemeket (pl. kalcium, magnézium, kálium) tartalmaznak. Rendszeres fogyasztásuk hatására csökken az LDL- és az koleszterin szint. Mindezek következtében az olajos magvak igazán szívbarát élelmiszerek.

És még egy előny : tanuláshoz, tartós szellemi teljesítményhez, munkához is jól jönnek a magvak, hiszen foszfor, szelén, és magnézium tartalmuk is jelentős.

Csak három kedvencről írnék pár sort, pedig sokkal több is kapható nálunk:


PARADIÓ. szóval, ez tulajdonképpen a brazil dió, csak hazánkban nem ez a megnevezése az elterjedtebb.  

Bertholletia excelsa a latin neve - egyébként más módon nincs köze a népszerű táblázatkezelőhöz :-).

A 3-5 centiméteres, háromszög keresztmetszetű magokat kókuszdióhoz hasonló termés rejti, ízük édeskés, leginkább mandulához hasonlítható.

A paradió alacsony rosttartalmú, 72%-át pedig zsírok teszik ki, és a diófélék között az egyik legnagyobb  energiatartalmú. Mértékkel űzve ennek ellenére fogyasztása kifejezetten egészséges, a brazil dió ugyanis igen sok ásványi anyagot, köztük magnéziumot, cinket, szelént tartalmaz. Utóbbinak az egyik legjobb forrása: egy-két szem a felnőttek egész napi szelénszükségletét képes fedezni. Hamar megavasodik, ezért érdemes hűtőszekrényben tárolni.

E- és B-vitaminok is nagyobb koncentrációban vannak jelen ebben a jellegzetes, kicsit füstös ízű, nagyméretű olajos magban.

A paradió egyben rendkívül tápláló is. 100 g elfogyasztásával kb 700 kalóriához jut szervezetünk. Hat szemet bekapva annyi energiához jutunk, mintha 200 gramm. sülthúst fogyasztottunk volna….

Glikémiás indexe: 20, ami alacsony értéknek felel meg.

Tápanyagtartalom 100 g termékben (hozzávetőleges adat):

Energia: 2813 KJ/ 682 kcal

fehérje: 14.1 g

Zsír: 68,2 g, ebből egyszeresen telítetlen:23,36 g, többszörösen telítetlen: 26,36 g

Szénhidrát: 3,1 g

Cukor: 2,4 g

Rost: 8,1 g

Hozzáadott cukrot/sót nem tartalmaz!


A kesudióról nem rég írtam már, úgyhogy jöjjön a

MANDULA: magas tápértékű édes mandula több, mint 50% értékes zsírokból, 20%-a fehérjéből tevődik össze, nagy mennyiségű A pro-, B2-, és E-vitamin is tartalmaz, valamint káliumot, foszfort, magnéziumot és kálciumot, amik leginkább a csontokat és az idegrendszert erősítik. Ezért kellene rágcsálását kötelező jelleggel bevezetni! :-) 

A mandula gyalult, hántolt változatát főleg a cukrászok használják előszeretettel, különleges aromája miatt. A darált mandula a marcipánkészítmények alapanyaga.

Tápanyag- és energiatartalom 100g (tájékoztató adat):

energia:2630/627 KJ/kcal
fehérje:27,6g
zsír:52g
szénhidrát:6,8g
élelmi rost:3,7g

és egy nagy kedvenc, a mogyorós csokik  (ld. még: Hakapeszi Maki)egyik főszereplője a :

TÖRÖK MOGYORÓ: A török mogyoró kitűnik előnyös zsírsav összetételével; még magas olajtartalma (60%) ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, ráadásul jó irányban befolyásolja a koleszterinszintet is. 

12%-nyi fehérjét és ásványi anyagokat, (Kálium, kalcium, foszfor, vas), B-vitaminokat és E-vitamint is tartalmaz. Jótékony hatással van az agy- és idegműködésre. Keresett cukrászati alapanyag, alkotóeleme a hagyományos és új édességeknek. Hazai csokoládégyáraink mindmáig Iránból és Törökországból szerzik be. Fehasználható törve/aprítva salátákhoz. Magas zsírtartalma miatt könnyen avasodik, felbontás után tároljuk lezárva, száraz, hűvös helyen.

Tápanyag- és energiatartalom 100g (hozzávetőleges adat):

energia: 690 kcal

fehérje: 15,6 g

szénhidrát: 8,7 g

zsír: 63,5 g

 végén két fontos dolog:

1. sokaknál allergiás reakciót válthatnak ki a magvak, így ők sajnos, nem részesülhetnek ezekből a - fentiekben részletezett előnyökből.

2. fogmosás, fogmosás, fogmosás + fogselyem.  A magvak hajlamosak beleragadni fogaik közé, ezért fokozottan ügyeljünk arra, hogy egy kis darab se maradjon belőlük.


Olvasott már első keverékünk, a magzsola mix történetéről?

Kíváncsi a többi magra is?