Boldog Új Évet! A megrendelések feldolgozását 2025 január 3-tól kezdjük!

GLS vagy FOXPOST automatába rendelve mindössze: 1299 Ft a szállítási költség. A minimális kosárérték 8499 Ft.

Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Mitől szeretjük annyira a magvakat?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2018.01.31 15:11
Mitől szeretjük annyira a magvakat?

Nem titok, az aszalványok mellett legtöbbet az olajos magvakból adunk el a magzsolán. Az biztos, hogy van bennünk valamiféle „etetőke”, mert bizony, ha egyszer elkezdi enni az ember, nehezen lehet abbahagyni. 

Nem titok, az aszalványok mellett legtöbbet az olajos magvakból adunk el a magzsolán. Az biztos, hogy van bennünk valamiféle „etetőke”, mert bizony, ha egyszer elkezdi enni az ember, nehezen lehet abbahagyni. Már a nyál is összefut a számban, ha meghallom ezeket: Roppanós mandula, natúr kesudió, szép, hosszúkás paradió, finom pisztácia.

A magvak, mint például a dió, mandula, chia, lenmag és napraforgómag, nemcsak ízletesek, hanem rendkívül táplálóak is. Az alábbiakban bemutatjuk a magvak legfontosabb előnyeit és azokat a tényezőket, amelyek miatt annyira népszerűek.

kesu rendelelés online

Érdekes ellentét: bár ezek a magvak telis-tele vannak energiával (500-600 kcal/100 gramm), és zsírral, mégsem hizlalnak....

Hogyan lehetséges ez?  Több tényező is szerepet játszik ebben:  

A magasabb rosttartalom mellett nehezebben szívódnak fel a zsírok, és nem is mind hasznosul ezekből.  Növelik a jóllakottság érzését, mivel energiában gazdagok, valamint magas a fehérje- és élelmi rost tartalmuk, ezért hamarabb „telítődünk”. Ezek a „jó zsírok” – amelyek a magvak többségénél a zsírtartalom 85 százalékát teszik ki – csökkentik az inzulinrezisztenciát, vagyis fokozzák a sejtek inzulin iránti érzékenységét.

Különleges diófélék, Pekándió, makadámdió, kesudió

Mit jelent ez? Az olajos magvak zsírtartalma igen nagy arányban tartalmaz egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírokat.

Tehát a kedvező hatású zsírsavakon kívül, rengeteg fehérjét, élelmi rostot, vitaminokat (pl. E-vitamin, B6-vitamin) és mikroelemeket (pl. kalcium, magnézium, kálium) tartalmaznak. Rendszeres fogyasztásuk hatására csökken az LDL- és az koleszterin szint. Mindezek következtében az olajos magvak igazán szívbarát élelmiszerek.

És még egy előny : tanuláshoz, tartós szellemi teljesítményhez, munkához is jól jönnek a magvak, hiszen foszfor, szelén, és magnézium tartalmuk is jelentős.

A magvak tápanyagokban gazdagok

A magvak gazdag forrásai a fehérjéknekegészséges zsíroknak (például omega-3 zsírsavak), rostoknak, vitaminoknak (mint az E-vitamin) és ásványi anyagoknak (például magnézium és cink). Ezek az összetevők hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a betegségek megelőzéséhez.

Jótékony hatások az egészségre

  1. Szív- és érrendszeri egészség: A magvakban található egészséges zsírok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, ezáltal csökkentve a szívbetegségek kockázatát.
  2. Fogyás támogatása: A magas rosttartalom hozzájárul a teltségérzethez, ami segíthet a súlykontrollban.
  3. Gyulladáscsökkentő hatás: Sok mag gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, ami segíthet a krónikus betegségek megelőzésében.

Könnyen beilleszthetők az étrendbe

A magvak sokoldalúak; salátákba, joghurtba, smoothie-kba vagy akár süteményekbe is beépíthetők. Ez lehetőséget ad arra, hogy változatos módon fogyasszuk őket.

Csak három kedvencről írnék pár sort, pedig sokkal több is kapható nálunk:


PARADIÓ. szóval, ez tulajdonképpen a brazil dió, csak hazánkban nem ez a megnevezése az elterjedtebb.  

Bertholletia excelsa a latin neve - egyébként más módon nincs köze a népszerű táblázatkezelőhöz :-).

A 3-5 centiméteres, háromszög keresztmetszetű magokat kókuszdióhoz hasonló termés rejti, ízük édeskés, leginkább mandulához hasonlítható.

paradió rendelés

A paradió alacsony rosttartalmú, 72%-át pedig zsírok teszik ki, és a diófélék között az egyik legnagyobb  energiatartalmú. Mértékkel űzve ennek ellenére fogyasztása kifejezetten egészséges, a brazil dió ugyanis igen sok ásványi anyagot, köztük magnéziumot, cinket, szelént tartalmaz. Utóbbinak az egyik legjobb forrása: egy-két szem a felnőttek egész napi szelénszükségletét képes fedezni. Hamar megavasodik, ezért érdemes hűtőszekrényben tárolni.

E- és B-vitaminok is nagyobb koncentrációban vannak jelen ebben a jellegzetes, kicsit füstös ízű, nagyméretű olajos magban.

A paradió egyben rendkívül tápláló is. 100 g elfogyasztásával kb 700 kalóriához jut szervezetünk. Hat szemet bekapva annyi energiához jutunk, mintha 200 gramm. sülthúst fogyasztottunk volna….

Glikémiás indexe: 20, ami alacsony értéknek felel meg.

Tápanyagtartalom 100 g termékben (hozzávetőleges adat):

Energia: 2813 KJ/ 682 kcal

fehérje: 14.1 g

Zsír: 68,2 g, ebből egyszeresen telítetlen:23,36 g, többszörösen telítetlen: 26,36 g

Szénhidrát: 3,1 g

Cukor: 2,4 g

Rost: 8,1 g

Hozzáadott cukrot/sót nem tartalmaz!


A kesudióról nem rég írtam már, úgyhogy jöjjön a

MANDULA: A magas tápértékű édes mandula több, mint 50% értékes zsírokból, 20%-a fehérjéből tevődik össze, nagy mennyiségű A pro-, B2-, ésE-vitaminis tartalmaz, valamint káliumot, foszfort, magnéziumot és kálciumot, amik leginkább a csontokat és az idegrendszert erősítik. Ezért kellene rágcsálását kötelező jelleggel bevezetni! :-) 

A mandula gyalult, hántolt változatát főleg a cukrászok használják előszeretettel, különleges aromája miatt. A darált mandula a marcipánkészítmények alapanyaga.

mandulabél rendelés

Tápanyag- és energiatartalom 100g (tájékoztató adat):

energia:2630/627 KJ/kcal
fehérje:27,6g
zsír:52g
szénhidrát:6,8g
élelmi rost:3,7g

és egy nagy kedvenc, a mogyorós csokik  (ld. még: Hakapeszi Maki)egyik főszereplője a :

TÖRÖK MOGYORÓ: A török mogyoró kitűnik előnyös zsírsav összetételével; még magas olajtartalma (60%) ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, ráadásul jó irányban befolyásolja a koleszterinszintet is. 

12%-nyi fehérjét és ásványi anyagokat, (Kálium, kalcium, foszfor, vas), B-vitaminokat és E-vitamint is tartalmaz. Jótékony hatással van az agy- és idegműködésre. Keresett cukrászati alapanyag, alkotóeleme a hagyományos és új édességeknek. Hazai csokoládégyáraink mindmáig Iránból és Törökországból szerzik be. Fehasználható törve/aprítva salátákhoz. Magas zsírtartalma miatt könnyen avasodik, felbontás után tároljuk lezárva, száraz, hűvös helyen.

Tápanyag- és energiatartalom 100g (hozzávetőleges adat):

energia: 690 kcal

fehérje: 15,6 g

szénhidrát: 8,7 g

zsír: 63,5 g

törökmogyoró rendelés

 végén két fontos dolog:

1. sokaknál allergiás reakciót válthatnak ki a magvak, így ők sajnos, nem részesülhetnek ezekből a - fentiekben részletezett előnyökből.

2. fogmosás, fogmosás, fogmosás + fogselyem.  A magvak hajlamosak beleragadni fogaik közé, ezért fokozottan ügyeljünk arra, hogy egy kis darab se maradjon belőlük.


Olvastál már első keverékünk, a magzsola mix történetéről?

Kíváncsi vagy a többi magra is?

97.67%
a vásárlók közül ajánlaná ismerősének ezt a boltot.
Elégedettség a bolttal:
Szállítási idő:
A bolt áttekinthetősége:
Ügyfélszolgálat/kommunikáció:
A(z) magzsola.hu elnyerte az Árukereső Megbízható Bolt minősítését a vásárlók valós visszajelzései alapján.