Málnás Sacher torta liofilizált gyümölcssel
Egy kisgyermek születésnapja mindig élmény. Emlékszem, néhány évvel ezelőttig egyáltalán nem sütöttünk tortákat, azóta viszont kifejlődött ez irányú tudásunk. :-)
A klasszikus Sacher torta eredetileg sárgabarack lekvárral készül. Nekünk azonban lételemünk a kísérletezés, így született ez a tuti recept is.
Hozzávalók:
- 4 dkg vaj/margarin
- 4 dkg callebaut csokipasztilla
- 6 db tojás
- 5 dkg Bensdorp sötét kakaópor
- 12 dkg eritrit
- 1 kávéskanál sütőpor/ szódabikarbóna
- 20 dkg jó minőségű étcsokoládé
- 1 üveg kecskeméti málnalekvár
- 10 dkg vaniliapuding
- 1 dL tej, vagy bio rizs ital
- 25 dkg Callebaut fehércsoki pasztilla
- 5 dkg liofilizált fehércsokis málna
- 6 dkg mandulaliszt
A piskótához a gőz felett összeolvasztjuk a vajat/margarint és az étcsokoládét (ne legyen meleg). Kettéválasztjuk a tojásokat, és a fehérjét géppel kemény habbá verjük. majd hozzátesszük az eritritet, és a tojássárgákat. Ezután hozzáadjuk a sütőport, és a kakaóporral elkevert mandulalisztet.
Mandulaliszttel finomabb! Próbáltad már?
A masszát sütőpapírral bélelt kb. 20 cm-es tortaformába öntjük, majd 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük, kb. 35-40 perc alatt. Ha kihűlt, vegyük ki a tortaformából, majd vízszintesen 3 egyenlő részre vágjuk.
Az alsó réteghez vaniliapudingot összekeverünk 25 dkg Callebaut fehércsoki pasztillával. Ebbe tesszük bele a liofilizált fehércsokis málnát, apróbb darabokra törve. A következő piskótarétegre öntjük a melegített málnalekvárt. A harmadik piskótalappal befedjük, és ezt is megkenjük lekvárral, úgy, hogy az oldalára is kerüljön.
Ezután hűtőbe tesszük, 2-3 órára dermedni egy kicsit.
Ezután egyenletesen bevonjuk vízgőz felett melegített vajjal hígított étcsokoládéval.
A tetejét friss málnával, és egy kis mentalevéllel díszíthetjük.