A paradió, más néven brazil dió, brasil nuts latinul - Bertholletia excelsa , vagy cream nut - őshazája "meglepő módon", éppen Brazília. Európai mértékkel hihetetlenül magas fákon (20-50 m) nőnek termései.
Természetes zsírtartalma igen magas (72%), mely nagyrészt egészséges, telítetlen zsírsavakból áll. Azon kevés magok közé tartozik melyekben Omega-3 és Omega-6 zsírsavak is megtalálhatóak, ráadásul, ezeket kiegyensúlyozott formában tartalmazzák, így a vegán táplálkozás követői is hozzájuthatnak ehhez az értékes zsírokhoz.
Ezen kívül fehérje (14%), és számos, fontos ásványi anyag forrása :magnézium,ami nélkülözhetetlen számos idegi működéshez, kálium, vas, szelén. E- és B-vitaminok is nagyobb koncentrációban vannak jelen ebben a jellegzetes, kicsit füstös ízű, nagyméretű olajos magban. Hangulatjavító, szellemi teljesítményt fokozó hatása is ismert.
A magas vérnyomásban szenvedők számára is ideális a magocska fogyasztása. Rendkívül tápláló is. 100 g elfogyasztásával kb. 700 kalóriához jut szervezetünk. Hat szemet bekapva annyi energiához jutunk, mintha 200 gramm. sült húst fogyasztottunk volna…. főleg az idegkimerültségnél és mentális gyengeségnél javasolják, az emlékezetkiesés, rossz koncentráció működéséhez fontos lehet fogyasztása.
A magas B1 vitamin tartalomnak és az idegrendszerre kifejtett kedvező hatásának köszönhetően szinte nélkülözhetetlen. Számos számos idegi működéshez fontos. (Ettől több B1 vitamint csak a búzacsíra, sörélesztő, napraforgómag és a fenyőmag tartalmaz).
A magbél hideg száraz helyen tárolva egy évig is eltartható, helytelenül tárolva azonban könnyen megpenészedik. Salátákba is ajánlható, különleges íze sajtokkal, vagy alma, és körte fogyasztása közben teljesedik ki igazán. Saját tapasztalat, hogy biztosan van benne valami “etetőke” mert szinte nem lehet abbahagyni fogyasztását.....
1 db brazil dió fogyasztása ( akár 100 mikrogramm szelént is tartalmazhat) naponta hozzájárul a koncentrációjának emelkedéséhez a vérben. A szelén - ami az anyatejben is megtalálható - koenzimként, vagyis segítő molekulaként részt vesz egy antioxidáns hatású enzim működésében, hozzájárulva a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.
Ez a mikroelem olyan tápanyag, amely lényeges szerepet játszik a jó látásban. Segít megelőzni a makula degeneráció kialakulását. Külön is érdemes kiemelni az arginin nevű aminosavat, amely segít enyhíteni az artériák gyulladásait.
Hogyan fogyasszuk?
A héjas magbél hideg száraz helyen tárolva egy évig is eltartható, helytelenül tárolva azonban könnyen megavasodhat. Enyhén édeskés, a mandulára emlékeztető ízű. A hámozott magokat azután néhány héten belül el kell fogyasztani, különben állott, avas ízük lesz, magas zsírtartalmuk miatt, napi 2-3 evőkanálnyi adag javasolt, persze, ennél többet is ehetünk.
Tippek, tanácsok
Darálni nehezebb, mint a diót, mivel több zsírt tartalmaz, és jobban összeragad. Míg a diót akár kávédarálóba téve is sikeresen felapríthatjuk, inkább csak késsel tudjuk apróra vágni. Ha hámozatlan maghoz jutunk, diótörővel szedhetjük ki a héjából, bár a mi diónknál kissé keményebb, ezért nagyobb erőre van hozzá szükség.
Hatásuk
-
magnéziumot tartalmaznak - ez kedvező az izmoknak és a szívnek is, az idegrendszernek és segíthet az anyagcsere funkcióban is
-
foszfort tartalmaznak, amely a fogak és a csontok szempontjából lényeges lehet.
-
rezet tartalmaznak, amely pozitívan hat a pajzsmirigy működésére és védi a szöveteket
-
E vitamint tartalmaznak, amely jótékonyan hat az érett bőrre
-
támogatják a hajnövekedést és hatnak a körömre
-
káliumot tartalmaznak, amelyre minden sejtnek, szövetnek és szervnek szüksége van a helyes működéshez
-
fehérjéket tartalmaznak, amelyek 18 aminosavból állnak, amelyek minden ember alap tápszükségletét képezik és különösképpen ajánlott a sportolóknak
-
szelént tartalmaznak, amely segítségül szolgálhat az ízületi fájdalmaknál
A brazil dió előnyei
- támogatják a védekezőrendszert
- védik a sejteket a szabad gyökök ellen
- kiváló megelőzés a rákbetegségek ellen
- támogatják az emésztést
- áttisztítja az emésztőrendszert
- elősegítik az epe kiválasztódását
- gyorsítja az anyagcserét
-
- támogatják a máj működését
- a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéseként szolgál
- csökkenti a magas koleszterint a vérben
- feszesíti és átjárhatóvá teszik az ereket
- az oszteoporózis megelőzéseként szolgálnak
- megnyugtatják az idegrendszert
- javítják az agyműködést és az emlékezetet
Glikémiás indexe: 20,
FIGYELEM! A dióra, mogyoróra érzékenyek ne fogyasszák, számukra allergén reakciókat válthat ki!!
Ismeri további, egészséges olajos magvainkat is?
Tápanyagtartalom 100 g termékben (hozzávetőleges adat):
Energia: 2813 KJ/ 682 kcal
fehérje: 14.1 g
Zsír: 68,2 g, ebből egyszeresen telítetlen:23,36 g, többszörösen telítetlen: 26,36 g
Szénhidrát: 3,1 g
Cukor: 2,4 g
Rost: 8,1 g
Származási hely: Brazília