ERITRIT, más néven eritritol, erythrit
Egy egészséges édesítőszerről szeretnék pár szót írni. Az édes íz mindig is a legkedveltebb volt a gasztronómia történetében. Erre nem is kell más bizonyíték, mint az, hogy majdnem minden nép az étkezések végére kitalált valami finomságot - ami általában édes volt, kényeztetésként az érzékeknek.
Ma egyre többen – így cukorbetegek és fogyókúrázók – keresik a cukor helyettesítésének legjobb alternatíváit. Ebben az eredeti finn nyírfacukor és az eritrit (eritritol) kitűnő választás lehet. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel nem emeli a vércukor- vagy inzulinszintet.
Eritrit - Csokoládé, Panna cotta, kalácsok, rétesek
…. ugye Önnek is összefut a nyál a szájában? :-)
Manapság egyre több, diabétesszel, súlyproblémával küzdő embertársunk keresi, mi lehet a legjobb alternatíva, cukor helyett. Erre egy kiváló alternatíva a nyírfacukor, és az eritrit, vagy eritritol is. Cukorbetegek is fogyaszthatják.
Külsőre hasonlít rá, olyan, mint a hagyományos kristálycukor, és nincs utóíze sem, íze hűs és édes, ha megkóstoljuk.
Mi az eritritol és hogyan működik?
- Kristályos, külsőre cukorhoz hasonló szerkezetű, kellemes, hűs édesség, utóíz nélkül. Édesítőereje a cukor 60–80%-a, így édesebb ízhez többet kell belőle használni.
- Négy szénatomból álló természetes cukoralkohol (polyol), amelyet jellemzően kukorica- vagy búzakeményítőtő fermentálnak nem patogén mikroorganizmusok segítségével
- A glikémiás indexe 0, inszulint sem emel

Rögtön megjegyezném, hogy ez utóbbi édesítőereje 60-80 %-a a közönséges cukorénak, így biztosan többet kell belőle használni. Ez egy négy szénatomból álló, természetes cukoralkohol.
Egy monoszacharid, ami azt jelenti, hogy nem lehet lebontani más cukrokra. Számos előnyös tulajdonsága közül kiemelkedő teljesen természetes édesítőszer volta, 0% szénhidrát tartalma, teljesen kalóriamentes illetve az, hogy a vékonybélben szívódik fel, és semmilyen mellékhatása sincs.
A vastagbélbe csak egyszeri nagy mennyiség (több mint 80 gramm) fogyasztása esetén jut, ezért a többi cukoralkoholtól eltérően laxatív, hashajtó hatása gyakorlatilag nincs. Metabolitjai a vesén keresztül választódnak ki, a vizelettel ürülnek, de 90%-ban változatlanul hagyja el a testet. Nem növeli az inzulin választ, és nem hizlal.
Az is fontos tulajdonsága, hogy nem táplálja a szájüregben élő baktériumokat. Az eritriol emésztési toleranciája magas: 2-3-szor jobb mint a xilité, a laktité, a maltité, és az isomalátáé, 3-4-szer jobb mint a szorbité és a mannité. Az emberi szervezetben gyorsan felszívódik, nem metabolizálódik, azután a vizelettel gyorsan, változatlan formában ürül. A cukoralkoholok közül az eritritolnak van a legerősebb gomba szaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják.
A cukor hatásairől írt cikkünk: édes élet, keserű következményekkel.
Anyagcsere és felszívódás
- Az eritrit gyorsan felszívódik a vékonybélben és változatlan formában (~90 %) kiürül a vizelettel, minimális kalóriaértékkel (<0,2 kcal/g) ‑ nem metabolizálódik szervezetünkben
- Nincs hatással a vércukorra vagy inzulinszintre, akut, 20–75 g adagolás sem okozott emelkedést egészséges és diabéteszes alanyoknál sem
- Néhány tanulmány szerint napi kb. 20 g eritrit csökkentheti a HbA1c‑szintet diabéteszeseknél
- Említett állatkísérletek szerint gátolhatja az alfa-glükozidáz és alfa-amiláz enzimeket, szabadgyököt csökkent, antioxidáns tulajdonsággal bír
Miből van az eritrit, hogyan készül?
Kukorica vagy a búza keményítőjéből állítják elő. Az ezekből kinyert glükózt ezután nem patogén mikroorganizmusokkal (élesztővel) keverik, melyek gerjesztik a glükózt és alakítják. A fermentált keveréket hevítéssel fertőtlenítik, majd szárítják, hogy megfelelő módon kikristályosodhasson.
Ezeket a gyártás során keletkező kristályokat megtisztítják a szennyeződésektől és egy speciális kémiai szűrőn keresztül újra megmossák, végül ilyen, kristályos, szilárd formában kerül forgalomba. Speciális kémiai felépítésének köszönhetően ezt szervezetünk nem bontja le. Gyakorlatilag úgy megy át a testünkön, hogy nincsenek káros, metabolikus hatásai, mint például a túlzott cukor fogyasztásának, és nem okoz emésztési problémákat, mint a többi cukoralkohol.
Természetes formában jelen van szervezetünkben, gyümölcsökben, algákban, erjesztett ételekben és italokban is.
Glikémiás indexe: 0

Ez egy antioxidáns termék, csökkenti a daganatok képződését, és jótékony lehet a szívre, és az érrendszerre is.
Fogyasztásakor nem rombolja a fogakat, sőt, csökkenti a fogszuvasodás veszélyét. A szacharózzal ellentétben nem idézi a fogszuvasodást. Egy vékonyabb filmréteget alakít ki a fogakon és így megakadályozza, hogy a cukor vagy a keményítő savvá alakuljon át és fogszuvasodás jöjjön létre. A szájban található baktériumok nem képesek erjedni az eritrit által, így sav sem keletkezik, ami szintén fontos higéniás körülmény, ráadásul, jobb leheletet is biztosít.
Szájüregi hatás, fogvédelem
- Nem táplálja a fogszuvasodást okozó baktériumokat, sőt csökkenti a Streptococcus mutans és egyéb plakk-baktériumok számát, így segít a fogak védelmében jobban, mint xilit vagy szorbit
- Ezáltal hátrányos savképződés nem történik, jobb leheletet biztosít és megelőzheti a szuvasodást.
Az eritrit felhasználása, mellékhatásai:
Elsősorban sütemények, kekszek, kétszersültek. linzerek ízesítéséhez használja az élelmiszeripar, cukor helyett.
Édesítő jellege mellett hosszabb eltarthatóságot is garantál. Otthoni sütés-főzés esetén szinte bármilyen ételhez felhasználható, azon viszont ne lepődjön meg, hogy hevítés következtében bebarnul.
Ugyanakkor, fagyasztható, a hideg nincs semmi hatással ízére. Nagyobb mennyiségben állítólag puffasztó hatású, vagy hashajtó hatással is bír (ezt biztosan a xilittel kapcsolatban, ezzel összekeverve “vélelmezte” valaki). Ennek megpróbáltam utánanézni, és kutatni az interneten, de igazán hiteles forrásra, tapasztalatokra, vagy panaszokra nem akadtam ezzel kapcsolatban.
Cukorbetegek is fogyaszthatják..
Összefoglalva, a következő, kiemelkedő tulajdonságokkal bír:
- gyakorlatilag egyáltalán nincs benne kalória.
- az édesítő hatása kb. a 70%-a a cukorénak, de ezzel ellentétben, nem növeli meg a vércukor- illetve az inzulinszintet
- emberekkel végzett vizsgálatok nem mutatnak semmilyen komolyabb mellékhatást, leszámítva néhány apróbb emésztőszervi zavart bizonyos egyéneknél
- állatkísérletek nagy része, hosszú távú, nagy mennyiségű eritritol bevitele esetén sem mutattak ki káros hatásokat
Azoknak, akik nem tudnak lemondani az édes ízről, korábban azt javasoltam, hogy használjanak sztíviát, esetleg kis mennyiségben mézet.
Ám a méz sajnos sok kalóriát és fruktózt tartalmaz, a sztíviát meg sokan a kellemetlen utóíze miatt nem szeretik. Ez egy nagyon kis mennyiségben is édes, ugyanakkor mellékízként keserű anyag. Nos, az eritritol esetében sem az egyik, sem a másik probléma nem merül fel.
Érdekességek: Először Japánban kezdték el használni 1990-ben. Az USA-ban 1997 óta, az EU-ban pedig 2003 óta van forgalomban. Az eritriolt Japánban 1990 óta használják cukorkákban, csokoládéban, joghurtban töltelékekben, gyümölcszselékben, lekvárokban, italokban, valamint cukorhelyettesítőként.
Édeskés-savanykás, nem fűszeres élelmiszerekben kiváló ízfokozó hatással bír. Savszabályozó anyagként az élelmiszerek pH-értékének stabilizálására is felhasználják, hosszabban tartó frissességet és puhaságot kölcsönöz a sütőipari termékeknek.
Összegezve az eddigieket:
az eritritolnak számos hasznos hatása van a cukorral szemben: szinte teljesen kalóriamentes, nem károsítja a fogakat, nem emeli meg a vércukorszintet.
Mellékhatása napi 50 grammnál kevesebb mennyiség esetében szinte sosem jelentkezik, a legtöbb embernél pedig a mellékhatások nélkül elfogyasztható mennyiség napi 80 gramm körül van.
Oda kell azonban figyelni: a feldolgozott élelmiszerek többsége –a kalóriaszegény és kalóriamentes termékek, de a legtöbb rágógumi, mentolos drazsé és üdítőital is – tartalmaz cukoralkoholokat édesítőként, így a napi fogyasztható mennyiségbe azok tartalmát is érdemes beleszámítani.
Gyakran feltett kérdések és válaszok az eritrittel kapcsolatban:
1. Az eritritol megemeli a vércukorszintet vagy az inzulinszintet?
Nem, az eritritol nem emeli meg sem a vércukorszintet, sem az inzulinszintet. Glikémiás indexe 0, ami azt jelenti, hogy nem vált ki vércukorszint-emelkedést. Számos klinikai vizsgálat kimutatta, hogy még nagyobb adagok (20–75 g) elfogyasztása sem eredményez emelkedést sem a glükóz-, sem az inzulinszintben, egészséges és cukorbeteg alanyok esetében sem. Ez a tulajdonsága különösen előnyös cukorbetegek vagy inzulinrezisztenciával élők számára.
2. Milyen mellékhatásai lehetnek az eritritolnak?
Az eritritol általában jól tolerálható, de nagy mennyiségben (általában napi 35–80 gramm felett) enyhe gyomor-bélrendszeri panaszokat, például puffadást, bélhangokat vagy hasmenést okozhat. Azonban a legtöbb cukoralkohollal ellentétben az eritrit már a vékonybélben felszívódik, így ritkán kerül a vastagbélbe, ahol a fermentáció és a kellemetlen mellékhatások jelentkeznének. A többi cukoralkohollal összehasonlítva tehát jóval enyhébb a hashajtó hatása.
3. Valóban segít az eritrit a fogak védelmében?
Igen, az eritritol nemcsak hogy nem okoz fogszuvasodást, hanem aktívan segíti a fogak védelmét is. A szájüregben élő káros baktériumok – mint például a Streptococcus mutans – nem képesek az eritritet erjeszteni, így nem képződik sav, amely roncsolná a fogzománcot. Egyes vizsgálatok szerint az eritrit hatékonyabb lehet a fogszuvasodás megelőzésében, mint a xilit, mivel csökkenti a baktériumtelepek számát és gátolja a plakk képződését is.
4. Miben különbözik az eritrit más cukoralkoholoktól?
Az eritrit több szempontból is különbözik más cukoralkoholoktól, mint például a xilit vagy szorbit. Legfőbb különbség, hogy nagyon gyorsan felszívódik a vékonybélben és szinte változatlan formában ürül ki a vizelettel. Ezért nem metabolizálódik a szervezetben, nem alakul át energiává, és kalóriatartalma is szinte elhanyagolható. Ennek köszönhetően minimális a puffasztó vagy hashajtó hatása, ami gyakori probléma más cukoralkoholoknál.
5. Felmerültek-e egészségügyi aggályok az eritrittel kapcsolatban?
Igen, 2023–2024 között megjelent néhány tudományos és megfigyeléses kutatás, amelyek szerint a vérplazmában magas eritritolszint esetén fokozódhat a vérrögképződés, illetve nőhet a stroke és szívinfarktus kockázata. Ezek az eredmények azonban egyelőre nem bizonyítanak egyértelmű ok-okozati összefüggést, és a kutatók is hangsúlyozzák, hogy további, nagy volumenű klinikai vizsgálatokra van szükség. Az EFSA továbbra is biztonságosnak tartja az eritritet a jelenleg ajánlott fogyasztási mennyiség alatt.
Összetevők: 100% erithrytol, eritritol
Tápanyagtartalom 100 g-ra vetítve (hozzávetőleges érték)
Energiaérték: 20 kcal
Fehérje: 0 g
Szénhidrát: 1%
Zsír: 0 g
Glikémiás indexe: 0
Származási helye: Kína
Felhasznált források URL-ekkel
- MDPI Nutrients – Erythritol áttekintő tanulmány (2023)
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/1/204/
- EFSA – Erythritol biztonságossági értékelés (2023)
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2023.8430/
- PubMed – Erythritol metabolizmus és kiválasztás
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8039489/
- PMC – Erythritol vs. vércukor és inzulinválasz (klinikai vizsgálat)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9261844/
- PMC – Gastrointestinalis tolerancia cukoralkoholoknál (2024)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10731997/
- PMC – Szájhigiéniai előnyök, Streptococcus mutans csökkentés
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2836749/
- PubMed – Erythritol gombaellenes hatás és antioxidáns aktivitás
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37975140/
- Healthline – Erythritol előnyök és lehetséges mellékhatások
https://www.healthline.com/nutrition/erythritol/
- Health.com – Mennyire biztonságos az eritritol?
https://www.health.com/erythritol-benefits-7549663/
- The Sun – Stroke és vérrögképződés kockázat eritritol mellett
https://www.thesun.co.uk/health/29765881/sweetener-erythritol-blood-clots-stroke-heart-attack/
- Food & Wine – Klinikai vizsgálat az eritritol szívkockázatairól
https://www.foodandwine.com/erythritol-heart-attack-stroke-study-8694329/
- New York Post – Eritritol fogyasztás és szív-érrendszeri események
https://nypost.com/2025/06/13/health/sweetener-in-popular-low-cal-ice-cream-can-increase-stroke-risk/
- TIME – Eritritol és a vérrögképződés kapcsolata
https://time.com/6260092/erythritol-heart-attack-stroke-study/
- Wikipedia – Erythritol áttekintés
https://en.wikipedia.org/wiki/Erythritol/