Sencha Royal – egzotikus és jótékony hatású zöld tea különlegesség.
A zöld tea évezredek óta ismert Kínában, mint ízletes üdítőital és a jó közérzet forrása. Manapság finom ízéért kedvelt, népszerű ital az egész világon. A “Sencha Royal” egy különleges, tű-alakú zöld tea specialitás. A finom egzotikus gyümölcs íz még teljesebbé teszi és minden érzékünket egy egyedülálló utazásra viszi el. A mai japán teák túlnyomó többsége szántóföldi művelésű, nyírt, vagy szedett, gőzölt és sodort zöld tea, amit ők senchának neveznek. (pinyin: jiancha) azt jelenti: teát főzni. Ez volt a Tang dinasztia valóban üstben "főzött" teája. Ebből a főzés kanjija a tűz és a folyamatosság jelének összeolvadásából ered. Ugyanez a jel a Ming dinasztiában már azt a teakészítési módszert jelöli, ami mindmáig - pontosabban a filter és a kapszulák feltalálásáig - a modern kor és a nyugat által is preferált teakészítési módszer lett. Jele egyszerre utal a tea feldolgozására és elkészítésére. Egyáltalán nem magától értetődő az a módszer, amivel a teákat így, vagy úgy, de megsütik. A leveles teák eredete bizonyosan a Song dinasztiáig nyúlik vissza és az ekkor készített teák nagy része gőzölt zöld tea volt. Ez a módszer fejlődött tovább a Ming dinasztia sok ezer, helyi sütött, vagy gőzölt teájába zöld teától a gong fu cha alapjául szolgáló korai sötét wulong teákig.
A japán sencha alapítója, egy kínai szerzetes Ingen (1592-1673)volt, aki valószínűleg politikai menekültként érkezett Japánba, miután a mandzsuk leigázták a Ming dinasztiát, melynek ő a Manpukuzan hegyen székelő Obaku Zen szekta vezetőjeként fontos támasza volt. Ingen 1654-ben zen buddhista szerzetesként érkezett Japánba, olyan pillanatban, amikor hosszú évszázadok kegyetlen háborúi után a chanoyu csillogó, elegáns luxussá, szórakozássá vált, és az országnak immár az európai országok kíváncsiságával is számolnia kellett. Hét évvel később engedélyt kapott arra, hogy felépítse Ujiban a Manpukuji templomot, ami máig a japán Obaku Zen szekta székhelye. A temlom kínai stílusban épült és a kínai kultúra sok aspektusát, így a Ming dinasztia csillagászati tudományát, a konyha és a teaművészetet is közvetítette az országba. A hagyomány úgy tartja, hogy Manpukuji a felöntött, leveles teaivás divatjának elindítója, a sencha japán szülőhelye; Ingen révén Manpukuji a japán leveles tea szülőhelye és kiindulópontja volt. A sencha, ma ismert formájában még később, 1738-ban, az Edo kor közepén (1603-1868) Nagatani Soen révén jelent meg, aki kidolgozta a tealevelek japán típusú hosszanti sodrását, összepréselését, felszakítva ezzel a sejtfalakat még gyorsabb felöntést és jellegzetes, erős ízt érve el. Ezt a feldolgozási módot nevezték el "Uji Senchának", más néven türkizkék senchának, megkülönböztetendő az akkor már ismert, erős sencháktól.
Ismeri Zen chai, illetve citromos zöld teáinkat is?
Összetevők: Zöld tea
Tartalom: 20 db 1,5g-os teafilter, aromazáró csomagolásban
Elkészítés: Öntsön friss, forrásban levő vizet a tealevelekre és hagyja 3-5 percig ázni. Csészénként 1 teafilter ajánlott. Édesítse ízlés szerint.
Tárolási utasítás: Hűvös és száraz helyen tárolandó.
tápanyag 100 ml, elkészített teában:
Energia: 3 kJ (1 kcal)
zsír: 0,1 g
szénhidrát: 0,3 g
fehérje: 0,2 g