Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Őszi zöldségek, és gyümölcsök - hasznos olvasnivaló

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2018.10.17 19:37
Őszi zöldségek, és gyümölcsök - hasznos olvasnivaló

Nem csak a nyári időszakban kényeztet el bennünket a természet ajándékokkal. Ősszel is szezonja van az egészséges, roppanós zöldségekenek, és gyümölcsöknek. Ezekből válogattunk néhányat, receptötletekkel kiegészítve:

Zöldségek és gyümölcsök októberben - A sütőtöktől a karfiolig:

Bár már javában tart az ősz, nem kell lemondanunk a friss zöldségekről és gyümölcsökről sem, hiszen van, ami még csak most érik! Cikkünkben összegyűjtöttük azokat, amelyeknek októberben kezdődik a szezonja! Én a sütőtök és a kelbimbó nagy rajongója vagyok, és már alig várom, hogy készíthessek belőlük valami finomságot!

Dió, dióbél

A dió az egyik legegészségesebb csonthéjas, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Legfontosabb összetevője az Omega-3 zsírsav, természetesen, növényi formában, amelynek hála csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A dió magasabb antioxidáns hatással rendelkezik, mint bármely más dióféle.

A dió fogyasztása csökkentheti a gyulladásokat

A gyulladás számos betegség, köztük a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór és a rák gyökere, és oxidatív stressz is okozhatja.

A dióban lévő polifenolok segíthetnek az oxidatív stressz és a gyulladás elleni küzdelemben. A polifenolok ellagitanninoknak nevezett alcsoportja különösen érintett lehet (

A bélben található hasznos baktériumok az ellagitanninokat urolitinnek nevezett vegyületekké alakítják, amelyekről megállapították, hogy védenek a gyulladás ellen 

Az ALA omega-3 zsír, a magnézium és a dióban található arginin aminosav szintén csökkentheti a gyulladást 

Fontos tudni, hogy könnyen megavasodik, így ha megpucolva vásároltuk, akkor zacskóba téve, hűtőben tároljuk. Sütemények népszerű hozzávalója, de akár salátákhoz is adhatjuk.

dióbél, dió - magzsola.hu

Gesztenye

Jó hír, hogy lassan indul a szelídgesztenye-szezon is! Az őszi finomság többek között B-, C- és E-vitaminban, valamint magnéziumban, káliumban és vasban is gazdag (csontritkulás, vérképzés). Elsősorban sült formában fogyasztjuk, de igen népszerű a belőle készült desszert, a gesztenyepüré is.

Ajánlom figyelmedbe a gesztenyelisztet, illetve receptjeink között olvasható, letölthető, nyomtatható egy kipróbált, liszt és cukor nélkül készült tuti GESZTENYETORTA receptjét.

Sütőtök

Az ősz egyik legjobb része a sütőtökszezon! Amerikából származik, de már Európában is nagy népszerűségnek örvend. Nagyon magas az A- és C-vitamintartalma, és kiváló antioxidáns. Édeskés ízének szinte lehetetlen ellenállni. Ha szeretnénk sütve fogyasztani, de nem szeretnénk sokat bajlódni vele, ne aggódjunk: csak daraboljuk fel és tegyük be a sütőbe! Akár köretnek is kiváló, de nagyon finom a belőle készült krémleves is.

Tökmagkrém

Hántolt tökmag, prémium

Tökmagolaj

sütőtökkrémleves - magzsola.hu

Alma:

Egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.

A rózsafélék családjába tartozó almafa minden kontinensen megtalálható, több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt éghajlati övben termesztik, Európából a világtermelés fele származik.

Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermelő vidék, de egy-egy almafa majd minden szőlős- és házi kertben megtalálható. A statisztikák szerint fejenként évente 23 kg almát fogyasztunk el.

A "népszerűségi listán" még mindig vezet a jonatán, de a golden és az idared, idagold, valamint a starking és a zöld alma is előkelő helyen áll a fajták között. én pl. a kicsit savanykásabb Granny Smith-et kedvelem.

Vitaminjai: A-, B-komplex, C-vitamin, falvonoidok, antioxidánsok. Ásványi anyagai: kálum, kalcium, vas, magnézium, cink., értékes rostanyaga a pektin. Érdemes ezt is, mint minden gyümölcsöt, étkezés ELŐTT enni, hiszen így előkészíti a gyomrot a további ételeknek. Sajnos, rossz szokás, hogy étkezés után kínálják a gyümölcsöt, úgy könnyen savadosást okozhat.

alma - magzsola.hu

Szilva:

A szilvának rengeteg jótékony hatása van:

1. Rostokban gazdag: érdemes minden nap fogyasztani, mert így megelőzhetjük a székrekedést. Emellett a szilva segíti a jótékony baktériumok fejlődését, tisztítja a májat.

2. Enyhe gyomorhajtó: a szilvában van egy anyag, ami segíti a víz kiválasztását, így sokat fogyasztva belőle beindítja a hasmenést, és véget vet a székrekedésnek. A szilvában lévő magnézium szintén enyhíti a székrekedés panaszait.

3. Aktiválja az emésztő enzimeket: nagyon sok A-vitamint, káliumot és más ásványi anyagot tartalmaz, ezek pedig aktiválják az emésztő enzimeket, így beindítják a bélrendszer tisztulását.

Nálunk a legnagyobb mennyiségben eladott aszalt gyümölcs, kiváló lekváralapanyag, sütitöltelék, de hidegebb időkben, göngyölt húsokba is felhasználható.

aszalt szilva - magzsola.hu

Kelbimbó

Ősz második felében már kapható a kelbimbó is. Íze hasonló a kelkáposztáéhoz, de annál valamivel lágyabb. Talán kissé elhanyagolt zöldségről van szó, pedig aprócska mérete ellenére igen gazdag vitaminokban. 

Gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása is van, fogyasztása jót tesz a legyengült, beteg szervezetnek is. Felhasználási formája is változatos, tepsis fogások fontos összetevője lehet, de tehetjük levesbe is vagy készíthetünk belőle natúr köretet is, pici sóval.

Elkészíthető vajon párolva, némi tejszínnel, fokhagymával, friss petrezslyemmel is. Köretnek is, de önmagában is finom étel. 

kelbimbó - magzsola.hu

 

Brokkoli

A karfiol rokona a brokkoli, amely igazi vitaminbomba, tele van A- és C-vitaminnal. Elkészítése nagyon egyszerű, csak pár percig kell párolnunk és máris fogyasztható állapotba kerül. Készíthetünk belőle rakott fogásokat, de köretként és krémlevesként is isteni.

  • Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és bioaktív vegyületekkel.
    Erőteljes antioxidánsokat tartalmaz, amelyek egészségvédő hatást biztosítanak.
    A bioaktív vegyületek hozzájárulhatnak a gyulladás csökkentéséhez.
    Védelmet nyújthat bizonyos ráktípusok ellen. 
    Az antioxidánsok és a rostok segíthetik a vércukorszint szabályozását.
    Különféle módon támogathatja a szív egészségét.

Bár nem sokáig áll el, betehetjük a mélyhűtőbe, így később bármikor elővehetjük, ha szükség van rá. Figyelem! Vannak akiknél fogyasztása puffadást, felfúvódást okozhat.

brokkoli - magzsola.hu

Karfiol

Népszerű zöldség a karfiol, amelyhez szinte egész évben hozzájuthatunk, de igazi szezonja tulajdonképpen ősszel van. Gazdag C-vitaminban, de azért legyünk egy kicsit óvatosak vele, hiszen rostjai miatt puffadást is okozhat. Nagyon finom a belőle készült krémleves, de rakott ételek remek alapanyaga is lehet. A lejobb ha nyersen rágcsáljuk, így minden értékes, növényi hatóanyaga jól hasznosulhat szervezetünkben.

A karfiol 8 legfontosabb egészségügyi előnye


  • Sok tápanyagot tartalmaz. A karfiol táplálkozási profilja meglehetősen lenyűgöző.
    Magas minőségű, terméeszetes, növényi rostokat tartalmaz.
    Jó Antioxidáns Forrás. 
    Segíthet a fogyásban.
    Magas a kolin tartalma. 
    Szulforafánban gazdag.
    Alacsony szénhidráttartalmú gabonafélék és hüvelyesek alternatívája.
    Könnyen hozzáadható étrendjéhez.

A karfiol nagyon alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor sok vitamint tartalmaz. Valójában a karfiol szinte minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz (1 Megbízható forrás).

Íme egy áttekintés az 1 csésze vagy 128 gramm nyers karfiolban található tápanyagokról (1 Megbízható forrás):

Kalória: 25
Rost: 3 gramm
C-vitamin: az RDI 77%-a
K-vitamin: az RDI 20%-a
B6-vitamin: az RDI 11%-a
Folsav: az RDI 14%-a
Pantoténsav: az RDI 7%-a
Kálium: az RDI 9%-a
Mangán: a KFI 8%-a
Magnézium: az RDI 4%-a
Foszfor: az RDI 4%-a


ÖSSZEFOGLALÁS:
A karfiol kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás, szinte minden szükséges vitaminból és ásványi anyagból tartalmaz valamennyit.

karfiol - magzsola.hu

Köszönöm figyelmét, ajánlom Önnek receptjeinket, melyekben a fenti alapanyagokhoz is ötletet kaphat.

Forrás: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24410903/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26713565/