Aszalt sárgabarack, Prunus armeniaca, az őszibarackhoz, a szilvához és a cseresznyéhez hasonlóan a legkedveltebb csonthéjas gyümölcsök közé tartozik. Feltehetően Kína északi részéről származik. Az aszalt gyümölcsök és magvak kategória egyik legkedveltebb terméke, 2013 óta folymatosan a kínálatunkban szerepel, különböző, akár nagyobbb kiszerelésekben is.
A sárgabarack származása, elterjedtsége:
Vadon termő fajtái egész Ázsiában megtalálhatóak. Őshazájában időszámításunk előtt 4000-ben is termesztették, innen került Közép- és Elő-Ázsián keresztül Európába, ahol sokáig egyfajta őszibaracknak vélték a narancssárga színű gyümölcsöt, csak a XIV. század óta tartják számon önálló fajként. Színét egyébként béta karotin tartalmának köszönheti.
Leginkább a földközi-tengeri országok időjárását kedveli, északabbra a terméshányad megszenvedi a kései fagyokat, mivel korán virágzik.
Így - nem meglepő módon - legfontosabb termelő ország Törökország, de Franciaország déli részén, hazánkban, és őshazájában, Közép-Ázsiában és Dél-Amerikában is jelentős termőterületei vannak. Magyarországon a XX. sz. elején voltak a legnagyobb termőterületei.
Ennek egyik oka, hogy a fa gyökerei azt kedvelik, ha gyökereik alsó része érintkezik a talajvízzel, innen biztosított az állandó vízellátás a növény számára. Az időszak folyamszabályozásai, a holtágak lecsapolásai nagyban befolyásolták a talajvizek szintjét. Ezek csökkenésével a sárgabarackfák terméshányada is csökkent. Így veszett ki az 1900-as évek második felétől a gyümölcsfák nagyobb rész a Duna-Tisza közéről, és így veszett el a "hírős" kecskeméti kajszibarack legendája is.
A sárgabarack jellemzői
Terméshúsa a fehéres színtől egészen a sötét, mély narancsszínig terjed, jellemzően 4-8 cm-re nő. Az illatos aromás kajszi igen finom frissen fogyasztva, de desszertekbe, süteményekben is kitűnő, egyedi ízű lekvár is főzhető belőle, de nem hagyhatom említés nélkül a nemzetközileg is ismert kecskeméti fütyülős barackpálinkát! :-)
Az aszalt sárgabarack nem csak finom, egészséges is:
Maga a natúr aszalt gyümölcs húsa rendkívül értékes, mivel megtartja eredeti ásványi anyag és vitamin- és tápanyagtartalmát, tehát ezek nem bomlanak le, mint pl. a főzés során, ha lekvárt készítünk belőle.
Élettani hatásai is figyelemreméltóak: Az aszalt sárgabarack savtartalma csekély, de annál több ásványi- és ballasztanyagot átlagon felüli mennyiségű káliumot, B- vitamint, és folsavat tartalmaz, kedvező összetételben.
Különösen nagy mennyiségben található benne olyan növényi festékanyagot (béta karotin). Fogyasztása megerősítheti az immunrendszert, fokozhatja a koncentrálóképességet, óvja a tüdő nyálkahártyáit és enyhítheti az asztmás panaszokat.
Aszalt sárgabarack - további előnyök:
Nők számára kifejezetten ajánlott ez az aszalvány. Miért? Rendkívül magas vastartalma miatt! Sőt, ragaszkodjon hozzá minden nő!
Ez a barack ugyanis első rangú karotin és vasforrás, szervezetünk pedig menstruáció idején jócskán veszít vastartalmából, pedig ez a mikroelem segíti az oxigén szállítását és raktározását, felhasználását. Arról nem szabad elfeledkezni, hogy a szervezet a kor előrehaladtával azért jelentősen veszíthet a felszívódási képességből.
Nem mellesleg pedig gyönyörű és erős hajatok, szempillátok, bőrötök és körmötök lesz tőle! Persze ezen kívül is számos érv szól amellett, hogy néha a kosaratokba rakjatok egy-egy zacskónyi aszalt barackot.
Ehhez kapcsolódva, itt a legendás sárgabarackmag is, ami nem csak a beteg legyengült szervezet regenerálódását segítheti elő, de általánosan jó hatással van az emberi természetes belső védekezőrendszer állapotára is.
- fontos káliumforrás, ami segíti a gyors sebgyógyulást és az izmokat is erősíti
- fedezi egy felnőtt A-vitamin-szükségletét
- antioxidáns-tartalma miatt lassítja az öregedési folyamatokat
- erősíti a szívet
- segít a rákmegelőzésben
- csökkenti a magas vérnyomást
- kéntartalma miatt erősíti a körmöket, segíti a hajnövekedést és táplálja a bőrt
- méregtelenít
szárított sárgabarack, aszalt sárgabarack hatása, aszalt sárgabarack készítése, sárgabarack eladó
Ismeri, látta már többi, ínycsiklandozóan finom aszalt gyümölcseinket?
Egészségügyi előnyök
- Magas rosttartalom: Az aszalt sárgabarack jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, amely elősegíti az emésztést és hozzájárul a bélrendszer egészségéhez.
- Gazdag antioxidánsokban: A benne található béta-karotin és más antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, csökkentve ezzel a krónikus betegségek kockázatát.
- Szív- és érrendszeri támogatás: A kálium hozzájárul a vérnyomás szabályozásához és a szív egészségének megőrzéséhez.
- Vérképzés támogatása: A vas elengedhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, így az aszalt sárgabarack fogyasztása segíthet a vérszegénység megelőzésében.
- Bőr- és szemegészség: Az A-vitamin elősegíti a bőr regenerálódását és támogatja a látást.
Az aszalt sárgabarack hagyományos aszalása Pakisztán hegyein:

️ Fogyasztási javaslatok
- Mértékletesség: Magas természetes cukortartalma miatt érdemes mértékkel fogyasztani, különösen cukorbetegeknek.
- Adalékanyagok kerülése: Válasszunk kén-dioxid és hozzáadott cukor nélküli változatokat, hogy elkerüljük az esetleges allergiás reakciókat és a felesleges kalóriabevitelt.
- Fogyasztás módja: Önmagában is kiváló snack, de müzlibe, joghurtba vagy salátába keverve is ízletes és tápláló.
Tápanyag- és energiatartalom 100 g (tájékoztató adat):
Tápérték 100 grammonként
- Energia: 241 kcal
- Fehérje: 3,4 g
- Zsír: 0,5 g
- Szénhidrát: 62,6 g, ebből cukor: 53,4 g
- Rost: 7,3 g
- Kálium: 1162 mg (25% napi ajánlott bevitel)
- Vas: 2,66 mg (15% napi ajánlott bevitel)
- Kalcium: 55 mg
- A-vitamin: 180 mcg (20% napi ajánlott bevitel)
- C-vitamin: 1 mg
Származási hely: Törökország
Összetevők: aszalt sárgabarack, antioxidáns: kén-dioxid
FIGYELEM!
Fogyasztása nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet.
A leírásban szereplő kedvező hatás eléréséhez szükséges élelmiszer-mennyisége kb. 200 g/nap
Cukorbetegségben szenvedők vegyék figyelembe a termék magasabb szénhidrát értékét.