A keserűdinnye más néven balzsamkörte egy trópusi gyógyító zöldségféle, amely leginkább az uborkára vagy még inkább a tökre emlékeztet. Érett termésének külseje sárgás narancsmintás, míg húsa világos zöldes-sárga színű.
A keserűdinnye származása, tulajdonságai:
Dél- és Észak-Amerikában, Ázsiában, illetve Afrikában igen elterjedt és a Karib térségben is terem. Ezeken a kontinenseken a népélelmezés fontos részét képezi. Fogyasztják főzelékként, levesként, amely a mi karalábé levesünkhöz hasonlít, csak nevéhez méltóan kissé kesernyés ízű, ezen kívül számos egyéb elkészítési formája is ismert.
Már évezredek óta használják a tradicionális gyógyászatban.
JÓTÉKONY HATÁSAI, ELŐNYEI:
A keserűdinnyét jótékony hatásai miatt nagyon régóta alkalmazzák hagyományos népi gyógymódként. Hasonlóan a többi természetes eredetű népi gyógyszerhez – országonként változóan – többféle betegség gyógyítására használták és használják még ma is. Hatásai között azonban mindenütt szerepel a vér cukorszintjének csökkentése, illetve a cukorháztartás optimalizálása, ugyancsak köztudott koleszterin- és triglicerid-szint csökkentő tulajdonsága is. Hatékonyságáról jelenleg a vírusfertőzéses betegségek körében folynak tudományos vizsgálatok.
Egy a XVI. századból származó kínai orvosi könyv így ír róla: “…ízében keserű, nem mérgező, elűzi a gonosz forróságot, enyhíti a kimerültséget, és megtisztít”.
A trópusokon nemcsak éretlen termését fogyasztják, hanem zsenge leveleit és hajtásait is. A trópusi konyhákban évezredek óta ismert a keserű dinnye egészségfokozó hatása. Külön előnye, hogy jótékonyan hat a cukoranyagcserére.
Közép-Amerikában lázcsillapító és bélféreghajtó hatására figyeltek fel, gyógynövényként is számon tartják.
Mint ételkülönlegességet – Európában is régóta ismerik, ám hatóanyagai csak az utóbbi évtizedekben váltak a tudományos vizsgálatok tárgyává. Megállapították, hogy jótékony hatásaiért egy flavonoid típusú vegyület, illetve vegyületcsoport a „charantin” felelős.
Ez egy olyan természetes élelmiszer és gyógynövény, amely Magyarországon ritkán fellelhető, viszont érdemes tudni róla. Számos gyógyászati felhasználása ismert, azonban a kutatók csak mostanság kezdik teljesen megérteni, hogy hogyan is fejti ki hatását és mitől olyan hatékony.
Értékes vitamin- és ásványisó-forrás.
Különösen sok C-vitamin és vas, B1-, B2-vitamin, karotin, továbbá említésre méltó mennyiségben szerves foszfor és kalcium található benne.
Vannak olyan állítások, amelyek szerint a kesernyés ízt a kinin okozza, bár ezt semmilyen bizonyíték nem igazolta. Ázsiában, Panamában és Kolumbiában a keserűtököt a malária megelőzésére és kezelésére használják a természetgyógyászatban. Laboratóriumi vizsgálatok alátámasztják, hogy a keserűtök bizonyos fajtái kifejtenek malária ellenes hatást.
A népi bölcsesség szerint a keserűtök segít megelőzni a II típusú diabétesz kialakulását ill. a már meglévő betegséget javíthatja.
Keserűdinnye - tények:
Az indiai Jawaharla Orvosi és Kutatási Tudományos Továbbképző Intézet egyik tudományos vizsgálata igazolta, hogy a keserűtök növeli az inzulinérzékenységet. 2007-ben a Fülöp-szigetek Egészségügyi Minisztériuma kiadott egy körlevelet, amely szerint a tudományosan alátámasztott gyógynövénynek tekintett keserűtök csökkentheti a magas vércukorszintet.
A keserűtök négyféle nagyon ígéretes összetevőt tartalmaz. Ezek az összetevők működésbe hozzák az AMPK (adenozin-momfoszfát-kináz) nevű fehérjét, amelynek feladata a szervezetben a sejt üzemanyag-ellátottságának érzékelése valamint a glükózfelvétel biztosítása, vagyis pontosan az a folyamat, amely a cukorbetegek esetében nem működik megfelelően.
Egy inzulinhoz hasonló hatású lectin típusú fehérjét taralmaz.
Ennek az inzulinhoz hasonló bioaktivitása abból adódik, hogy két inzulinreceptorral kapcsolódik össze, ezáltal a szövetekben csökkenti a vércukor koncentrációt. Ezen felül az agyban – az inzulin hatásához hasonlóan – csökkenti az étvágyat. Valószínű, hogy ez a lectin erőteljesen hozzájárul a hipoglikémiás állapot kialakulásához, amely a keserűtök fogyasztása után kialakul, és ezért is lehet hatékony a II. típusú diabétesz kezelésében. A lectin kötődése nem fehérje-specifikus, és ez lehet a magyarázata annak, hogy a keserűdinnyének immunrendszert ösztönző hatást tulajdonítanak, mivel úgy stimulálja az immunrendszert működtető receptorokat, hogy összeköti őket.
A momordica azért is előnyös a cukorbetegek számára, mivel segít megelőzni a hályogot, inzulinszerű molekulákat tartalmaz, és segít kiüríteni a vérből a glukózt .
Az inzulinfüggő cukorbetegek szintén hasznát láthatják a momordicának, mivel nitrogén-oxid tisztító hatásánál fogva erősíti az immunrendszert, és mivel az inzulinhoz hasonlóan elősegíti a vázizomzat aminosavfelvételét.
A cukorbetegek gyakran tapasztalnak jelentős sovány izomtömeg csökkenést, valamint zsírfelhalmozódást.Ez tovább növeli inzulinszükségletüket. A momordica szedésével a cukorbetegek megerősíthetik immunrendszerüket, és elősegíthetik a sovány izomtömeg fenntartását és újjáépítését.
Kimutatták, hogy a momordica csökkenti a testzsírt is, gyógyítja a fekélyt, megelőzi a vastagbél rákot és csökkenti a triglicerid szintet is.
A csökkenő testzsír kedvezően befolyásolja a tesztoszteron és az ösztrogén arányát, és jelentősen javítja az izmok hipertrófiáját,növekedését is, a máj trigliceridszintjéánek csökkentése pedig a májfunkciót javítja, és megelőzi a zsíros máj betegség kialakulását.
Mivel javítja a glükóz felhasználását szervezetünkben,
a momordica kedvezően befolyásolja az öregedés folyamatát, és számos rendellenességet megelőzhetünk vele. Mivel javítja a glükóz hasznosulását, helyrehozza a növekedési hormon termelődését a szervezetben – a tartósan magas inzulinszint ugyanis gátolja annak termelődését.
Erős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, bár még szükség van kutatásokra, hogy ez valóban bizonyítást nyerjen. Mivel késlelteti az öregedés hatásait mindenki számára segítséget nyújthat, hogy megőrizze egészségét.
A testépítők számára az a tulajdonsága előnyös, miszerint képes serkenteni az inzulin termelődését szénhidrátok hiányában is. Így kiaknázhatják az inzulin anabolikus tulajdonságait, hogy így serkentsék a fehérjeszintézist és az izomtömeg növekedést anélkül, hogy többlet kalóriát kellene egyszerű szénhidrátokból bevinni.
Mivel erőteljes hatású növény és hatása más szerekkel összeadódhat, a keserűdinnyével kapcsolatban érdemes nagyon óvatosnak lenni, és alkalmazását kezelőorvosunkkal megbeszélni.
Nem tanácsos együtt szedni vércukorszint csökkentő gyógyszerekkel vagy különösen inzulinos kezeléssel kombinálni!
Akiknek krónikusan alacsony a vércukorszintjük (hypoglikémia), szintén ne szedjenek momordicát.
Felhasználási javaslat: Kúraszerűen naponta 3 x 1-4 kapszula.
Figyelmeztetés:
A növény használata a vércukorszint csökkentését célzó gyógyszerek együttes alkalmazása esetén folyamatos ellenőrzést igényel, azok hatását befolyásolhatja, felerősítheti!
Származási hely: Brazilia
OSS rendszer
“Az organikus módon kezelt termékek”
A legtöbb természetes terméket fertőtleníteni kell, pasztörizálni vagy egyéb módon sterilizálni. Számos módszer létezik a kezelésre, mint például a besugárzás, etilén-oxid, ózon és UV használata. Ezek a módszerek sok esetben károsítják a hatóanyagokat, bizonyos esetekben veszélyesek is lehetnek akár a környezetünkre, akár egészségünkre.
Az egyetlen nemzetközileg elismert és elfogadott módszer az “organikus sterilizálási rendszer (OSS)” , amely magas hőmérsékletű gőz és vákuum használatával, gyors és kíméletes módon, a hatóanyagok lebontása nélkül sterilizálja a termékeket.
Ez a termék az OSS rendszer segítségével lett csírátlanítva.
Figyelem!
A weboldalon ismertetett étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására az étrendből hiányzó adatok pótlására, esetleg speciális étrenden lévő anyagok pótlására, kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatást szolgálják, nem utalnak a termékekkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására!
Ha egészségügyi problémája van, haladéktalanul forduljon orvosához vagy más egészségügyi szakemberhez.
Ezen honlapon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak.
Minden esetben kérje ki szakorvosa tanácsát!