Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Rendbe hozható az immunrendszerünk?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2016.10.03 16:16
Rendbe hozható az immunrendszerünk?

A bélnyálkahártyában található a szervezet immunsejtjeinek nagy része. Egyáltalán nem mindegy ezek állapota. Kis odafigyeléssel sokat tehetünk életminőségünk megőrzése érdekében.

Az emberi bélrendszer teljes felülete 400 m2, megfelelő működését milliónyi bélbolyhok segítik, a belek átmérője pedig néhány centiméter. A bélben élő hasznos és ártalmatlan mikroorganizmusok alkotják a bélflórát. Ha a bélműködés egészséges, az megalapozza az egész szervezet egészségét.

Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét (!) kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan fontos, mint a saját sejtjeinké. E hasznos baktériumflóra szervezetünk külvilággal érintkező részét – a bélnyálkahártya felszínét – úgy vonja be, mint egy puha szőnyeg. Ez az – eredetileg – összefüggő védőgát számos hatásra sérülhet.

Emésztés során az elfogyasztott ételek értékes alkotóelemei a belekből szívódnak fel a vérbe. Az olyan kis molekulák, mint amilyen a szőlőcukor is, azonnal és változatlan formában kerülnek a vérbe. Az elfogyasztott étel átlagosan 24 órát tölt az emberi szervezetben: a gyomor négy órán keresztül emészt, a táplálék innen hat órára a vékonybélbe kerül, hét órát tölt a vastagbélben és további hét órát a végbélben, közben a hasznos tápanyagok felszívásra kerülnek, az emészthetetlen maradék pedig széklet formájában távozik. A leggyorsabban a szénhidrátok bomlanak le, a leghosszabb időt pedig a zsírok emésztése veszi igénybe.

Egy átfogó méregtelenítő kúra, melynek része a béltisztítás is, a bélflóra helyreállását, gyógyulást eredményezhet. Nagyon jó segítőtárs a bélfalak pucolásában a lenmag, a szezámmag, vagy az útifűmaghéj.

A kúra alatt minden nap – lehetőleg reggel vagy délelőtt – rágcsáljunk egy-két evőkanál magot. Tehetjük pelyhekből, magvakból álló müzlikbe vagy kásákba is. Ha így alkalmazzuk, akkor aprítógépben törjük kicsit meg a magokat (nem kell teljesen megőrölni).

Az útifűmaghéj nagyon erősen nedvszívó, ha folyadékba (pl. növényi tej) keverjük, lehetőleg azonnal fogyassuk el, különben csirizes, „tapétaragasztós”” állagúvá válik!  Mind a magokat, mind az útifűmaghéjat étkezések előtt, vagy között fogyasszuk!

Ha gyerekek vagy idősek szenvednek székrekedésben, hajlamosak vagyunk hashajtó gyógyszerek után nyúlni. Adjunk előbb esélyt a rostban gazdag táplálkozásnak és a sok folyadékfogyasztásnak. A lisztes ételeket váltsuk ki pelyhekből és magvakból készült ételekkel.

Béltisztító, emésztést segítő reggeli

Az úgynevezett Kollath-reggeli jó megoldás a péksütemények vagy a szalámis zsemle helyett. Könnyű elkészíteni, tápláló és emésztést segítő. Este áztassunk be 1 dl tisztított vízbe 3-4 evőkanálnyi zabpelyhet.Tegyünk hozzá mazsolát, vagy valamilyen aszalt gyümölcsöt. Reggel tehetünk még hozzá almát, lenmagpelyhet, citromlevet, darált mákot, diót, mogyorót, mandulát és egy kis mézet. A megindult erjedés hatására reggelre egy könnyen emészthető, rostban gazdag reggelit kapunk.

lenmag azon kívül, hogy lepucolja a bélfalakról a felgyülemlett nyákot és egyéb salakanyagot, vitaminban és omega-3 zsírsavakban is gazdag.

B-vitamin, magnézium, kalcium és kálium található benne. Sok kutatás foglalkozik a len daganat-gátló hatásával is. Nagy mennyiségben található meg benne a lignan, amely a tumor növekedését redukálja. Leghatékonyabban a mell- és prosztatarák kialakulása ellen hat, illetve a már meglévő daganat növekedését gátolja. A szezámmag és lenmag kimagasló lignantartalommal bír, akár százszoros is lehet a többlet bennük egyes zöldségek és olajos magvak lignantartalmához képest.

Mivel a lenmagban fitoösztrogének találhatók, így rendszeres fogyasztásával elősegíthetjük a hormonrendszer optimális működését. Ne tévesszük össze a fitohormonokat a valódi, testünkben található hormonokkal. Csak hasonlóság van köztük, de a fitohormonok nem hormonok. Képesek kapcsolódni az ösztrogén receptoraihoz, és a kapcsolódás után hasonló hatást váltanak ki, mint a valódi hormonok. Ezáltal tudják szabályozni az ösztrogén és progeszteron egyensúlyát.

Lenmag a ráncok ellen

A lenmag nemcsak belsőleg hatékony, hanem bátran keverhetünk belőle arcápoló és ránctalanító pakolást is. Egyszerű megoldás, ha 3-4 evőkanál lenmagot felöntünk annyi vízzel, hogy ellepje. 15-20 perc után a zselés állagú masszát átszűrjük (például gézen), majd ezt oszlatjuk el a megtisztított bőrön. Miután megszáradt, langyos vízzel lemossuk.


Olvasna még ilyesmit? Nézze meg a többi bejegyzést is.