Pulykarolád aszalt gyümölcsökkel
Egy viszonylag egyszerű recept, aszalt gyümölcsökkel. Nem ördöngősség elkészíteni, a karácsonyi asztalon is jól mutat, tuéajdonképpen ez egy titkos tippünk. Míg az USA-ban nagy hagyomány van a pulykasütésnek, ez ennek egy "light" változata. Mint minden recept, ez is variálható tetszés szerint, és persze, hogy mi található otthon.
Pulykarolád aszalt gyümölcsökkel, egy kellemes és könnyű ízkombináció, vacsoraötlet a karácsonyi asztalra.
Hozzávalók:
50 dkg pulykamell
5 dkg vaj, vagy margarin
némi himalaya só
csipetnyi őrölt bors
1 dl extra szűz olívaolaj
20 dkg aszalt gyümölcsök és olajos magvak ízlés szerint
- akár vegyesen is
(aszalt barack, mazsola, aszalt szilva, paradió, mogyoró)
½ dl konyak
1 dl fehér bor
A körethez:
20 dkg barna rizs vagy burgonya, esetleg zöldséges bulgur
Elkészítés:
Melegítsük előt a sütőt 200 fokra.
A csirke alaplében pároljuk meg a zellert, az apróra vágott hagymát, a sárgarépát és a fokhagymát nagyjából 10 percig, majd szedjük ki egy nagy tálba. Enyhén sózzuk és borsozzuk. Ízlés szerint petrezselymet, és kakukkfüvet is adhatunk hozzá.
A vajat melegítsük fel egy serpenyőben és keverjük el az aszalt gyümölcsökkel majd lassan adjuk a hozzá a konyakot. Pár perc alatt összeérnek az ízek.
Ezután dolgozzuk össze a párolt zöldségekkel, és oszlassuk el egyenletesen a kiklopfolt pulykamell szeletek felületén és tekerjük fel. Egy óráig süssük alufóliába tekerve, majd bontsuk ki és locsoljuk meg olivaolajjal a tetejét, hogy aranybarnára süljön.
Ezalatt a megmaradt csirkelevet hevítsük fel, öntsük bele a pohár fehérbort és liszttel készítsünk egy könnyű mártást.
A pulykát 20 perc pihentetés után szeletekre vágjuk, a mártással leöntve, tálalhatjuk akár egy könnyű salátával is.
Elkészítési idő: 90 perc