makadámdió, makadámia dió, Latin neve: Macadamia integrifolia, más néven, magyarul sima héjú ausztrál mogyoró, queenslandi dió; Macadamia, Macadamia nut, Queensland nut. Leginkább a török mogyoróhoz hasonlít, de magmérete nagyobb annál. Tehát nincs akkora, mint az európai dió, viszont finomabb nála (mondjuk ez relatív fogalom).
A magbél nem oszlik szét gerezdekre. Egyébként kellemesen puha, majdnem krémes állagú, intenzív ízű. Mindez pedig szerencsés módon még nagyon sok egészséges tulajdonsággal is párosul.
A makadámdió előnyös élettani tulajdonságai:
Minden más természetes növénynél magasabb arányban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat , (ezek az "egészséges zsírok”). Számos tudományos kísérlet bizonyította már, hogy a makadámdió fogyasztásával csökkenthetjük a vér koleszterin szintjét, valamint csökkenti a szívinfarktus előfordulásának gyakoriságát is.
Napi magne?zium szu?kse?gletu?nk 58%-a?t, tiamin szu?kse?gletu?nk 23%-a?t biztosi?thatjuk mindo?ssze egy adag ilyen dio? elfogyaszta?sa?val. A tiaminként is ismert B1-vitamin nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok és a szívizom egészségéhez.
További "jóságok", jótékony hatások:
A makadámdió gazdag, fehe?rje?ben, vasban, riboflavinban, niacinban e?s folsavban. Tala?lhato? benne szerves cink, ka?lium, foszfor, re?z e?s kalcium. A to?bbi olajos maghoz hasonlo?an kiva?lo? rostforra?s. Fehe?rje?i to?bbek ko?zo?tt az izmok fele?pi?te?se?e?rt, az ege?szse?ges haj, ko?ro?m e?s bo?r fenntarta?sa?e?rt felelnek, akár csak a pekándió Teli?tetlen zsi?rsavjai,- melyek közül kiemelkedik az olajsav, linolsav és alfa-linolénsav,- e?s polifenolos alkoto?elemei is hozza?ja?rulnak ege?szse?gu?nk mego?rze?se?hez.
Ásványi anyagai fontos szerepet tölt be egészségünk megőrzésében, a tápanyagok szállításában és felszívódásában. Rendszeres fogyasztásával nagyban elősegíthetjük csontjaink egészségének megőrzését. Kimutatta?k, hogy akik rendszeresen fogyasztanak makada?mdio?t, alacsonyabb a szisztole?s ve?rnyoma?suk, e?hgyomori ve?rcukor szintju?k, valamint keve?sbe? alakul ki abdomina?lis (hasi) elhi?za?s, az emli?tett te?nyezo?k eredme?nyeke?nt pedig a metabolikus szindro?ma (=anyagcsere zavar) kialakula?sa?nak ese?lye is kisebb.
Mennyit eszegessünk belőle?
Magas energia-és zsiradéktartalma miatt nem szabad megfeledkeznünk a mennyiségek figyelembe vételéről. Heti 2-4 alkalommal egy maréknyi mennyiség ajánlott. Íze jól harmonizál a kókusszal, mangóval, papayával, melyek felhasználásával értékes tápanyagtartalmú gyümölcssalátát készíthetünk.
Kereskedelmi forgalomba többnyire pörkölve kerül,de nálunk natúr formában juthat hozzá.
Két ausztrál makadámdió ehető: a "smooth macadamia nut" (Macadamia integrifolia) és a "rough macadamia nut" (Macadamia tetraphylla), ezeket termesztik is az 1860-as évek óta, egymással hibrideket is alkotnak. A mi általunk forgalmazott makadámdió is ilyen hibrid, származási helye: Dél-Afrika.
FIGYELEM! A dióra, szezámmagra, mogyoróra, és más allergénekre érzékenyek kerüljék fogyasztását!