Omlós almás pite dióval
Almás pite: hmmm, ezt mindenki szereti. Az ősz ízeit is belecsempésztük ebbe a receptbe, kicsit felturbózva, aktualizálva az eredeti elkészítési módot.
Egyszerű, gyors, látványos, finom. Omlós almás pite, kicsit felturbózva:
HOZZÁVALÓK, ELKÉSZÍTÉS:
25 dkg liszt. Ezt három féle lisztből kevertem össze: fehér rizsliszt, kókuszliszt, teljes kiőrlésú liszt (gluténérzékenyek ez utóbbit kihagyhatják)
3 ek. tejföl, vagy rizs főzőkrém
2 tojás sárgája ( a gluténmentes változatba 3 tojássárgája kell, esetleg beáztatott chia maggal is helyettesíthető)
7 dkg kókuszzsír
7 dkg nyírfacukor, vagy 10 dkg eritrit, esetleg agave szirup
csipetnyi só
A fentieket jól összedolgozzuk, a tejföl, vagy a főzőkrém mennyiségét lehet változtatni, ezzel a tészta állaga is változtatható.
TÖLTELÉK:
1.2 kg piros alma
csipetnyi őrölt fahéj
nemi őrölt szegfűszeg
1 ek. eredeti finn nyírfacukor
5 dkg arany mazsola
Az almákat meghámoztam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem, majd rászórtam a fahéjat, szegfűszeget, nyírfacukrot, és az arany mazsolát.. Kb. 10 percig állni hagytam, majd a levet leöntöttem, és kinyomkodtam róla (és megittam! :-)).
A pitesütőt kivajaztam (vagy kókuszsírral is ki lehet kenni), majd ebbe fektettem a kinyújtott pitetésztát, és ezt megszórtam 3 ek. darált dióval. Ez utóbbi kicsit felszívja az alma nedvességét. A tészta egy kisebb részéből sodortam rácshoz való "hurkákat". Az így előkészített tésztaágyba töltöttem az almás keveréket, majd a tetejére tettem a rácsokat. Végül, a tetejét a kimaradt tojásfehérjével megkentem.
Előmelegített sütőben, 35-40 percig sütöttem, de rápillantva, látszódik a tetején is, amikor elkészült. Kihűlve, szépen szeletelhető.
Jó étvágyat!