Bio kókuszolaj, finomított
A kókuszolajat régóta rendszeresen fogyasztják az emberek a trópusokon, ahol a pálmafák nőnek... Tovább
A kókuszolajat régóta rendszeresen fogyasztják az emberek a trópusokon, ahol a pálmafák nőnek. Napjainkban egyre inkább a figyelem központjába kerül Európában is, számos előnyös tulajdonsága miatt. Webshop-unkban a kókuszolaj hagyományos, olcsóbb változata is kapható.
A bio kókuszolaj előnyei:
A kíméletes előállítási módnak és a teljesen ökológiai gazdálkodásnak köszönhetően nem tartalmaz egészségre káros katalizátor- és oldószer maradványokat, bomlástermékeket. A dió szárított magjából állítják elő általában vegyi anyagok felhasználása nélkül, mechanikus úton, préseléssel. Az így előállított olaj a „szűz”, vagy „nyers” kókuszolaj, melyen még érződik még a friss kókusz illata és íze. A szűz olaj tisztítása jellemzően fizikai eljárással történik, az így kapott olaj a „finomított kókuszolaj” (élelmiszerkönyvi és gyógyszerkönyvi megnevezés). Ez már teljesen szagtalan és semleges ízű.
A - nem hidrogénezett- olaj nem tartalmaz transzzsírsavakat sem, amelyek köztudottan káros hatásúak.
A növényi étolajokat technológiai tulajdonságaik megváltoztatása céljából hidrogénezik – a hidrogénezett növényi olaj kevésbé avasodik, jól fagyasztható, eltarthatósági ideje hosszabb, szobahőmérsékleten szilárd, így jobban kezelhető. Ez az olaj technológiai tulajdonságai hidrogénezés nélkül is kedvezőek, így csak ritkán hidrogénezik. (A transzzsírsavak a hidrogénezés során keletkeznek). Zsírsav összetételéből következően (a közepes molekulatömegű zsírsavak magas aránya) jellemzően 23-26 ºC körül válik csak folyékonnyá, ezért szokták kókuszzsírnak is nevezni.
(A hidrogénezett olaj olvadáspontja 30 ?C felett van.) Kémiailag stabil, kevésbé hajlamos avasodásra, hő hatására bekövetkező oxidációra, ezért a többi növényi olajtól eltérően, sütéshez többször is felhasználható (szűrni kell!), nem keletkeznek benne egészségre káros bomlástermékek, rákkeltő anyagok, ezért is ajánlott frituzáshoz is.
Hogyan készül?
Előállítási folyamata a leghosszabb, hiszen a koprából készült, hidegen sajtolt olajat először magas hőmérsékleten kezelik, majd több fázison végig megy, mire az áruházak polcaira kerül: finomítják, színtelenítik és szagtalanítják. Így elveszti erős aromáját, ennek következtében pedig már kiválóan alkalmas sütéshez és főzéshez, hiszen így nem kap az ételünk semmilyen plusz ízt illetve szagot. Azonban a finomítás során a kókuszolaj nemcsak ízét és színét veszti el, de értékes vitaminokat és aminosavakat is elvonnak belőle.
Az olaj zsírsavösszetétele a többi növényi étolajhoz hasonlítva eléggé egyedi – mintegy 90%-ban tartalmaz telített zsírsavakat, melyek kb. 50 %-át a laurinsav adja. (A bambuszolaj és a pálmamagolaj hasonló összetételű még). A telített zsírsavak általában nem egészségesek – emésztésük megterheli a szervezetet, lebontásukhoz enzimek szükségesek, melyeket az epe és a hasnyálmirigy termel, növelik a vér triglicerid szintjét, ami megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Ez alól kivételek a kis- és közepes szénláncú zsírsavak gliceridjei, melyek ennek az olajnak a legnagyobb mennyiségben előforduló alkotói. Emésztésükhöz nem szükséges enzim (a lipáz enzim a hosszú szénláncú zsírsavak két szélső molekuláját hasítja le), a májban közvetlenül szívódnak fel, így azonnali energiát biztosítanak a sejtek számára. Tehát a kókuszolaj könnyen emészthető.
A kókuszolajról azt tartják, hogy erősíti az immunrendszert.

szénhidrát:0g
telített zsír:83g
telítetlen zsír:8g
többszörösen telítetlen zsír:2g
fehérje: 0g
Vásárlóink írták a(z) Bio kókuszolaj, finomított termékről:
Ezt vették még
Vásárlóink a következő termékeket is megrendelték a(z) Bio kókuszolaj, finomított mellé:



