Felhasználási javaslat: Kb. 1 órányi, forró vízben való áztatás után, napi 5 db (kb. 20 g) gomba elfogyasztása ajánlott. Ajánlott hideg vízzel leöblíteni, és így feldarabolni.
Bármely magyaros ételhez (például pörkölthöz, különféle húslevesekhez) hozzáfőzhető. A Shiitake (Lentinula edodes) egy Kelet-Ázsiában honos fán élő gombafajta. A távol-keleti gyógyászatban már évezredek óta használják az immunrendszer támogatására betegségek után. Természetes fehérje-, vitamin- és nyomelemforrás.
Levesbe főzve hasznos a szervezet természetes védekező rendszerének fenntartása érdekében. Gazdag fehérje- és káliumforrás, tönkjében sok cink található, emellett értékes poliszacharidokat is tartalmaz. Élénkíti a kollagén termelést, antioxidánsként megköti a szabad gyököket és gyorsítja a bőrmegújulást. Csökkenti a sugárterápiás kezelések mellékhatásait.
Recept javaslat: Hagyományos csirke leves shiitake gombával:
Hozzávaló 1 személy részére:
1 db csirkecomb
5 fej shiitake gomba
6 szem jujuba
1 csomag ginseng gyökér
fél gerezd fokhagyma
2 szelet friss gyömbér
ízlés szerint só
A gombákat a fenti m ódon áztatjuk, daraboljuk. a csirét 4 részre vágjuk, majd egy lábasban forró vízben főzni kezdjük. A félig kész hús 15 perc múlva kivesszük, és egy másik edényben a többi hozzávalóval együtt, 1,5 L forró vízben együtt főzzük, kis lángon, kb 40 percig.
Érdemes a levest közben lehabozni. Melegen tálaljuk.
A Távol-Keleti étkezésben és a hagyományos kínai orvoslásban régóta használják a Shiitake gombát, értékes fehérje és poliszacharid tartalma miatt.