shiitake gomba, de gyakran így is keresik: shitake. Ez egy szárított változat, ami jóval tovább használható, mint a friss gomba.
Felhasználási javaslat: Kb. 1 órányi, forró vízben való áztatás után, napi 5 db (kb. 20 g) gomba elfogyasztása ajánlott. Ajánlott hideg vízzel leöblíteni, és így feldarabolni.
Bármely magyaros ételhez (például pörkölthöz, különféle húslevesekhez) hozzáfőzhető. A Shiitake (Lentinula edodes) egy Kelet-Ázsiában honos fán élő gombafajta. A távol-keleti gyógyászatban már évezredek óta használják az immunrendszer támogatására betegségek után. Természetes fehérje-, vitamin- és nyomelemforrás.
A shiitake gomba része lehet az egészséges táplálkozásnak,
Ez egy ehető gombaféle, igencsak alacsony a kalória tartalma, és nem tartalmaz zsírt, ellenben tápanyagokban gazdag. A shiitake gomba remek forrása az A-, B-, B12-, C- és D-vitaminoknak, és tele van olyan ásványi anyagokkal is, mint a vas, a kálium, a kalcium, a magnézium, a mangán, a vas, a réz, a cink, a szelén és a niacin.
A shiitake gomba természetes forrása a növényi rostnak és a fehérjének,
több aminosav lizin, arginin, metionin, fenilalanin van benne, mint a húsban.
Magas az A- és C-vitamin tartalma. Ezek eleve nagyszerű antioxidánsok, a shiitake gomba tartalmazza a legtöbb L-ergothioneine anyagot is, amit a szervezet maga nem képes termelni, így csak a táplálkozással vihetjük be a szervezetünkbe.
Bio ganoderma gomba őrlemény, pecsétviaszgomba
Levesbe főzve hasznos a szervezet természetes védekező rendszerének fenntartása érdekében. Gazdag fehérje- és káliumforrás, tönkjében sok cink található, emellett értékes poliszacharidokat is tartalmaz. Élénkíti a kollagén termelést, antioxidánsként megköti a szabad gyököket és gyorsítja a bőrmegújulást. Csökkenti a sugárterápiás kezelések mellékhatásait.
A szárított shiitake gomba sok előnnyel rendelkezik,
ami miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. Először is, a shiitake gomba gazdag forrása a B-vitaminoknak, amelyek fontosak az idegrendszer egészségének fenntartásához, valamint a szellemi teljesítmény javításához.
A shiitake gomba emellett magas rosttartalmú, ami segíthet a székrekedés kezelésében. A shiitake gomba továbbá gazdag forrása az ásványi anyagoknak, például a vasnak, a cinknek és a réznak, amelyek fontosak a vérképzéshez és az immunrendszer egészségének fenntartásához.
A shiitake gomba rendszeres fogyasztása állítólag segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, mivel a gomba gazdag forrása a Lentinának, amely hatékonyan csökkentheti a "rossz" LDL-koleszterin szintjét a vérben. A shiitake gomba továbbá gazdag forrása az antioxidánsoknak, amelyek segíthetnek megvédeni a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól, és így elősegíthetik a sejtek egészségének fenntartását.
Mindezek miatt a szárított shiitake gomba rendszeres fogyasztása jótékony hatással lehet az egészségre.
Azonban mindig érdemes figyelembe venni, hogy az étrendben fogyasztott gombák általában nem helyettesíthetik a vegyes étrendet és a rendszeres testmozgást, így a gombafogyasztás csupán kiegészítő lehet az egészséges életmód részeként.
Recept: Hagyományos csirke leves shiitake gombával:
Hozzávaló 1 személy részére:
1 db csirkecomb
5 fej shiitake gomba
6 szem jujuba
1 csomag ginseng gyökér
fél gerezd fokhagyma
2 szelet friss gyömbér
ízlés szerint só
A gombákat a fenti módon áztatjuk, daraboljuk. a csirét 4 részre vágjuk, majd egy lábasban forró vízben főzni kezdjük. A félig kész hús 15 perc múlva kivesszük, és egy másik edényben a többi hozzávalóval együtt, 1,5 L forró vízben együtt főzzük, kis lángon, kb 40 percig.
Érdemes a levest közben lehabozni. Melegen tálaljuk.
A Távol-Keleti étkezésben és a hagyományos kínai orvoslásban régóta használják a Shiitake gombát, értékes fehérje és poliszacharid tartalma miatt.