Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00

blog

anyagcsere
aszalt gyümölcs
Callebaut
chia
csokoládé
cukormentes
curcumin
egészség
Eritrit
esszenciális zsírsav
étrend
fogyás
gluténmentes
győztes
halas étel
hasznos
húsmentes
izület
kakaó
kakaóbab töret
kakaópor
Karácsony
kesudió
kurkuma
Magyarország
mandulabél
Mousse
Nyírfacukor
olajos mag
Omega 3
pekándió
recept
sütemény
sütés
tartósítószer mentes
Természetes gyulladáscsökkentő
torta
vitamin
Szűrés törlése

Ugye érdekes, hogy 20 éves korunk körül szinte bármit ehettem, az jobban hasznosult, több energiám volt, és kevésbé voltam hízékony, mint később? Mi lehet ennek az egészségügyi oka, különösen a folyamatos súlygyarapodás egészségügyi kockázatai szempontjából? Ebben az írásomban ezt fejtegetem, és szerintem, nagyon is lényeges pontokra próbálok rávilágítani.

Néha még a legtapasztalatabbak is tanulhatnak újat, vagy kaphatnak hasznos információt. Két, jól áttekinthető táblázatot szeretnék most megmutatni:

Elgondolkodott már azon, hogy testünk ez az összetett "gépezet" miből nyeri a működéséhez szükséges energiát? Miben más a mozgásszervi energiafelvétel, és az agy munkája? Mikor kezdi lebontani a zsírtartalékokat? Mi élvez elsőbbséget? Erről szól ez a bejegyzésünk:

Egy új recept kidolgozása izgalmas, és buktatókkal szegélyezett folyamat. Nem baj, a végére, ha megvan a kitartás, megszületik - valami új, finom, és ehető dolog, az emberiség ősi tápláléka újraértelmezve.

Nem csak a nyári időszakban kényeztet el bennünket a természet ajándékokkal. Ősszel is szezonja van az egészséges, roppanós zöldségekenek, és gyümölcsöknek. Ezekből válogattunk néhányat, receptötletekkel kiegészítve:

Egy zseniális magyar találmány, amely nem eléggé ismert, fel nem fedezett, pedig kb. 1.000.000 ember életminőségét tehetné jobb - csak Magyarországon.

Mi a különbség a liszt és a nem liszt, vagy pl. a magörlemények között? Mi számít finomlisztnek? Milyen tulajdonságai vannak ezeknek - és egyáltalán, hogyan fogjuk hozzá ezekből bármit is sütni?

Lássuk csak, meggyleves, meggyes pite, meggyes rétes, meggyes piskóta, tortadíszítés meggyel, lúdláb torta, meggyfagyi, meggyes-mákos, bögrés-meggyes süti - hiretlen csak ezek jutnak eszembe róla, pedig frissen,a fáról leszedve ideális nyári "csodagyógyszer" - helyesebben, gyógyszer helyettesítő. 

Főtt rizs. Egészséges? Egészségtelen? Gluténmentes, az biztos. De minnyit ehetünk belőle, és miért a barna rizs ezekből a legjobb? Ezekre a kérdésekre próbálunk válaszolni ebben a cikkünkben:

Te szereted a főtt rizst?

Az aszalt szilva hatása a szervezetre. Szilvás gombóc, szilvalekvár, szilvás derelye, aszalt szilvával töltött pulykatekercs, szilvás lepény... csak néhány, a legnépszerűbb szilvás ételekből. Az alma mellett legnépszerűbb gyümölcsünkről, és pozitív hatásairól szól ez a bejegyzés. 

Az emberi szervezet számára legnagyobb mennyiségben szükséges vitaminról írok az alábbiakban. Felfedezése és tudatos használata forradalmasította a gyógyítást, és sok ezer ember életét mentette meg.

Eléggé szárazon hangzó cím? Mi ez, egy egyszerű lista, felsorolás? Igen is, meg nem is. Legyen ez inkább “A 10 legjobb superfood”. Így már jobban hangzik? :-)
Maga az elnevezés is - funkcionális - élelmiszer - fura, pedig ez egy nagyon érdekes terület, izgalmas kombinációja a szervezetünk számára értékes hatással bíró, (nagyrészt) növényi alapú “táplálékoknak”.