A chia magok "Salvia hispanica" (aztékzsálya magja) nevű növény ehető termése, jelentése "olajos". A Mexikóból és Dél-Amerikából származó cserjeféle a sivatagos-félsivatagos klímát kedveli, a kontinens ősi kultúráinak is népszerű "étrendkiegészítője" volt. A mentával távoli rokon növény az amaránt és a quinoa mellett egy újabb "szuperélelmiszer", mivel - a svájci bicskához hasonlóan - nagyon sokoldalú, és számos, az alábbiakban ismertetett, jótékony, és adaptív hatása van.
Melyek kiemelkedő tulajdonságai, hatásai, ami miatt ennyire felkapott lett?
Számos előnyös tulajdonsága közül kiemelkedő kiegyensúlyozott Omega-3 és Omega-6 esszenciális zsírsavak 1:3 aránya. Ezeket az emberi szervezet nem képes előállítani, így ezeket külső forrásból kell bevinni.
Elsősorban az esszenciális, többszörösen telítetlen alfa-linolénsav található a magokban, ezekből a szervezetben hosszú szénláncú, különleges zsírsavak, EPA és DHA képződnek. Ezek a zsírsavak gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkeznek. Az omega-3-zsírsavak arról is ismertek, hogy pozitívan befolyásolják a vérzsír értékeket.
Miért fontos ez? Ezek az esszenciális zsírsavak közismertek, főleg halakból (pl. hering, a tonhal, a makréla és a szardínia) juthatunk hozzá. Kevésbé ismert tény az, hogy ezek csak egy bizonyos összetételben hasznosulnak az emberi szervezetben. Ráadásul, aki vega, vagy allergiás, az is ezen mag révén hozzájuthat ehhez a fontos összetevőhöz.
Az 1990-es évek orvosi kutatásai alapján arra jutottak, hogy érdemes az Omega-3 zsírsavak fogyasztását növelni a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák, a depresszió megelőzése érdekében, így az újra felfedezett dél-amerikai magvak újra jelentős szerepet kaptak a táplálkozásban.
chia mag ár,
A vér koleszterinszintjét is optimálisan szabályozza, nagy mennyiségű vízfelszívó hatása nagyon magas rosttartalma miatt pedig jó hatással van az emésztésre, megszünteti a gyomorpanaszok egy részét, kalóriatartalma pedig elhanyagolható.
Nagy mennyiségű, természetes, és teljes értékű növényi fehérje tartalma miatt javasolt fogyasztása sportolóknak, megterhelő fizikai munkát végzőknek, és kismamáknak is, és bizonyos diétákba is beépíthető.
Teljes mértékben gluténmentes, növeli az állóképességet, szabályozza a vércukorszintet, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében. Napjainkban újra felfedezve, fénykorát éli, sokan ezért “superfood”-nak, vagy “új élelmiszernek” is nevezik. Egész évben ajánlott, de az őszi-téli időszakban, amikor kevesebb friss gyümölcshöz, zöldséghez jutunk hozzá, kiemelten fontos.
Íze szinte semleges, így kenyérfélékbe, süteményekbe, vagy ezekre szórva is használható, valamint a reggeli müzlik, pelyhek kiegészítője is lehet.
A kiemelkedően magas ( 34%-a!! ) rosttartalma révén támogatja az emésztést, és a tápcsatornában megdagadva hosszas teltségérzetet biztosít, így csökkentve az étvágyat. Az élelmi rostok növelik a széklet tömegét, ezzel javítva a bélperisztaltikát, így hozzájárulnak a salakanyagok távozásához, megfelelő rostbevitel mellett csökken a székrekedés kialakulásának esélye, tehát támogatják az emésztőrendszer megfelelő működését. A vízbe áztatott magok gélt képeznek. Tudni kell, hogy ha élelmi rostot fogyaszt, amellett kiemelten fontos odafigyelni a folyadékfogyasztásra. Ha a rostok mellé nem iszik nagy mennyiségű vizet,, annak székrekedés, súlyos esetben akár bélelzáródás is lehet a következménye. Azaz, túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákhoz vezethet. A magvak a belekben eredeti térfogatának akár 12 x -esére is megdagadhat. Egy evőkanál mag mellé a szokásos napi folyadék bevitelén felül legalább plusz 1-2 L vizet kell fogyasztani, de jobb, ha ennél többet iszik. A kis magok mint élelmi rostforrás az emésztőrendszer működését támogatják és kedvező hatással vannak a bélflóra jótékony baktériumaira is.
Optimális adagja nagyjából 4 evőkanál.
Ez nem csodaszer, de:
Glikémiás indexe alacsony, 2.5 így diabéteszben szenvedők, cukorbetegek is fogyaszthatják.
2 x annyi proteint tartalmaz, mint bármely más gabonafélének
5 x több kalciumot tartalmaz, mint a tej
2 x-több káliumot tartalmaz, mint a banán
3 x nagyobb az antioxidáns ereje, mint az áfonyának
3 x több vasat tartalmaz, mint a spenót
Gazdag niacinban, tartalmaz thiamint, cinket, foszfort, kalciumot és mangánt, és antioxidáns hatása is jelentős, így lassítja az öregedést.
Hol kapható? Vásárlás? Rendeld meg most oldalunkról, kedvező áron!
Eredményesen alkalmazható:
Pajzsmirigy problémák, Cukorbetegség, Hypoglykémia, Gyomorégés, Reflux betegség esetén, valamint a koleszterinszint-csökkentésére.
Fertőtlenítő hatású, a láz csillapítására is alkalmas. A magkását borogatásként fertőzésekre alkalmazzák. A magok a szemek tisztítására is használhatók. A szemre rakva, serkenti a könnytermelést, közben a fertőzést, gyulladást is csökkenti.
Összetevők: 100% chia mag
És egy szuper recept, a végére:
Gyümölcsös "csia" puding
Hozzávalók:
• 100 g friss, vagy aszalt gyümölcs
• 150 ml (mandula)tej
• 125 ml (kókusz)tej
• 28 g chia mag
• 1 púpozott evőkanál kókuszreszelék
• eritrit, vagy nyírfacukor növényi édesítő
Kockázd fel a gyümölcsöket, mérd ki a tejet, és a magokat. Mindent alaposan keverj össze. Ízlés szerint adj hozzá eritritet és kókuszreszeléket. 2-4 órára tedd hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek és a magok megduzzadjanak. Tálalásnál szórj a tetejére még egy kis áfonyát.
Nedvesség-tartalom legfeljebb: 8% (m/m)
Tisztaság legalább: 99,50%
Idegen anyagokat, kártevőket, vagy azok maradványait nem tartalmaz a termék!
Jelenlévő allergén anyagok felsorolása a termékben: Dióféléket és szezámmagot nyomokban tartalmazhat.
Származási hely: Argentína
Tápanyag-és energiatartalom 100 g termékben:
Energia: 486 kcal
Fehérje: 16,54 g
Szénhidrát: 42,12 g
Zsír: 30,8 g
ebből telített 3,2 g
Élelmi rost: 34,4 g
Só: <0,1 g
OMEGA 3: 17752 mg, OMEGA 6: 5785 mg
Folsav (B9-vitamin): 49 mikrogramm
Niacin (B3-vitamin):8,83 mikrogramm
Riboflavin(B2-vitamin): 0,17 mg
A-vitamin: 54 mikrogramm
E-vitamin: 0,5 mg
Nátrium: 16 mg
Kálium: 401 mg
Kálcium: 631 mg
Réz: 0,924 mg
Vas: 7,372 mg
Magnézium: 335 mg
Mangán: 2,723 mg
Foszfor: 860 mg
Szelén: 55 mikrogramm
Cink: 4,58 mg
Kémiai információk:
Aflatoxin B1 2 ?g/kg
Aflatoxin B1+B2+G1+G2 4 ?g/kg
Figyelem!
A weboldalon ismertetett étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására az étrendből hiányzó adatok pótlására, esetleg speciális étrenden lévő anyagok pótlására, kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatást szolgálják, nem utalnak a termékekkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására!
Ha egészségügyi problémája van, haladéktalanul forduljon orvosához vagy más egészségügyi szakemberhez.
Ezen honlapon lévő információk nem minősülnek orvosi tanácsnak.
Minden esetben kérje ki szakorvosa tanácsát!
A forrás anyagok az internetről vannak összegyűjtve.
Hasonló, ajánlott termékeink: Goji bogyó, lenmag, útifű maghéj
IGAZOLT VÁSÁRLÓI VÉLEMÉNYEK:
" Most építettük be az étkezésünkbe ezt a magot. Reggel aludtejbe keverve fogyasztjuk, amihez darált olajos magvakat rakunk. Őrölve és egészben is fogyasztjuk. Jó döntést hoztunk, hogy kipróbáltuk, kedvező az élettani hatása."
" Puding készítéshez, tojásmentes palacsinta készítéshez használom, nagyon könnyen, érthetően működik. "
" Nagyon szép fényű, egészséges chia magok, rántott húsok bundájába rendkívül finom, de a reggeli müzli mellé sem hiányozhat. "
" A kenyérsütéshez , pudingokba szoktam használni.Jó a minősége."
" Nagyon jó minőség, soha nem csalódtam a MAGZSOLA termékeiben. Csak ajanlani tudom."
" Őrölve fogyasztom, így jobban tudnak hasznosulni a benne lévő tápanyagok. Nemcsak egészséges, hanem finom is."
" Rendkívül gazdaságos, egészséges termék ,müzliben ,kenyérre, bármire szórva, nem erős íz, de finoman érezhető, csak ajánlani tudom!"
" minden reggel teszek a zabhoz, a kislányom is szívesen eszi"